<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

„Áruld el végre, hogy hol vannak a kedves, intelligens, magányos nők!” – szegezte nekem minap a kérdést egy – a társkeresésbe belefáradt – 40-es férfi ismerősöm. Nincs egyedül a problémájával.

Rengeteg középkorú, aktív férfi és nő – aki már túlvan egy sikertelen házasságon vagy számtalan kudarcba fúlt párkapcsolaton – panaszkodik arról, hogy magányosnak érzi magát.

Ebben az őrülten rohanó világban pedig, ahol gyakran még egy nyugodt ebéd is luxusnak számít, alig-alig tudunk időt szánni a párkeresésre és randizásra. Szerencsére a 21. század szuper mobil kommunikációs eszközei a tenyerünkbe csempészték a társkereső alkalmazásokat, amelyekkel gyorsabbá, gördülékenyebbé és egyúttal szórakoztatóbbá is vált a nagy ő keresése. Mindeközben pedig az interneten zajló partnerkeresés egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – és immár nem csak az X és Y generáció körében.

Az online társkereső platformok piaci növekedésének hátterében egyrészt az elmagányosodás jelensége áll, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az okostelefonok és az internet növekvő elterjedését sem. 

De nézzük, honnan is indult útjára a nagy online társkereső biznisz!

A kezdetek

1959-ben két stanfordi diák hozta létre az online társkeresők ősét, egy IBM gépre írt programot, ami egy kérdőív segítségével párosította össze a férfiakat és nőket. A modern romantikus iparág valódi megszületéséig azonban egészen 1995-ig kellett várni, amikor az első nagy társkereső oldalt, a Match.com-ot beregisztrálták. A kilencvenes évek közepétől aztán sorra jöttek létre az online társkereső oldalak, Meg Ryan és Tom Hanks pedig A szerelem hálójában című filmben már 1998-ban megmutatta, hogy az online térben is működésbe léphet a kémia.

Magyarországon 1999-ben a Randivonal volt az első online társkereső, majd a kétezres évek elejétől nálunk is egyre több platform nyílt meg az érdeklődők számára.

Újabb fontos mérföldkő volt az okostelefonok piacra kerülése, amiben az iPhone hozott nagy áttörést 2007-ben. Vele együtt ugyanis megjelentek a lokációalapú technológiáját használó alkalmazások is, elsőként 2009-ben a Grindr. Ez a társkereső alkalmazás azonban más szempontból is úttörő vállalkozásnak számított akkoriban, hiszen ez volt az első LGBTQ felhasználók számára készült applikáció.

2012-ben aztán a fiatal társkeresőket megcélzó Tinder is színre lépett, és forradalmasította a virtuális romantikát, ami immáron végérvényesen életünk részévé vált.

Te voltál az egyetlen jobbra húzásom a millió balra húzás között

Míg korábban rácsodálkoztunk azokra, akik interneten kutattak új párkapcsolatok után, manapság az online társkeresés teljesen természetes jelenséggé vált. A Stanford Egyetem és a New Mexico-i Egyetem felmérése szerint az internetes társkeresés 2010 környékén lendült be igazán. Ekkortól figyelhető meg az is, hogy a hagyományos társközvetítő csatornák (barátok, iskola, munkahely, szórakozóhelyek) egyre inkábba háttérbe szorulnak, és a párok többsége már valamilyen online felületen találkozott először. De miért bízzuk a társkeresést egyre inkább a társkereső internetes oldalak és applikációk algoritmusaira?

Mitől olyan vonzó az online társkeresés?

A szerelem sosem volt sima ügy – figyelmeztetett Shakespeare a Szentivánéji álomban, de az oda vezető út, a társkeresés is megannyi viszontagságot tartogathat.

Nézzük, hogy könnyíthetik meg ezt a viszontagságos utat a társkereső oldalak és alkalmazások!

Kiknek lehet nagy segítség az internetes társkeresés?

Különösen az aktív korosztály tagjai érezhetik gyakran azt, hogy folyamatos időhiányban szenvednek, és baráti körük vagy környezetük sem kínál lehetőséget arra, hogy új emberekkel találkozhassanak és randizhassanak. Sokan már túlvannak egy házasságon vagy néhány párkapcsolati csalódáson, és egyre kevésbé bíznak abban, hogy találkoznak a mindent elsöprő szerelemmel.

Ugyanakkor azok is nehezített pályán mozognak, akik számára – eltérő szexuális preferenciáik miatt – már eleve komplikált lehet a partnerkeresés.

Nekik kínálnak vonzó lehetőséget a társkereső oldalak és alkalmazások, amelyeken – akár anonim módon – könnyedén rátalálhatnak a lakóhelyük közelében élő, hozzájuk leginkább passzoló társra.

Nagyobb választási lehetőség

A nagy felhasználóbázissal bíró online felületek jóval nagyobb választási lehetőséget kínálnak azoknak, akik társat keresnek. Segítségükkel olyanokkal is megismerkedhetünk, akikkel – bár remek párost alkothatnánk – elképzelhető, hogy soha nem találkoztunk volna személyesen.

Speciális igények

Ha már konkrét elképzeléseink vannak arról, kivel tudnánk közelebb kerülni egymáshoz, akkor érdemes a specifikusabb társkeresők felé vennünk az irányt. Sokan azért is váltanak az online társkeresésre, mert millióféle tematikus oldal és alkalmazás közül válogathatnak. Manapság már külön platformokon keresgélhetnek a diplomások, a motorosok, a melegek, a ducik, a keresztények, a kutyások, a tartós vagy futó kapcsolatra vágyók, de azok is megtalálják számításukat, akik kifejezetten egy tehetős partnerre vágynak.

Szűrőfeltételek

A társkeresők másik nagy előnye, hogy megkímélnek egy sor felesleges és kínos randiszituációtól. Mivel a legtöbb oldalon pontosan megadhatjuk azokat a paramétereket, amelyek fontosak számunkra a partnerünkbe, így csak azok kerülnek a látómezőnkbe, akikkel jó eséllyel kapcsolódhatunk egymáshoz. Ráadásul a személyes találkozást megelőzően, a chat és videóbeszélgetéseknek hála arra is van lehetőségünk, hogy kicsit jobban megismerhessük az illetőt.

Naprakész információk

Azért is kedveljük ezeket az alkalmazásokat, mert a közösségi platformokhoz hasonlóan itt is friss, naprakész információkat kaphatunk a többi felhasználóról, és pontosan nyomon tudjuk követni, kivel mi történik. 

Költséghatékonyabb

Végül, de nem utolsó sorban nyomós érv az online ismerkedés mellett az is, hogy idő- és költséghatékonyabb, mint a hagyományos párkeresés, és a mobilapplikációknak köszönhetően azonnali visszacsatolást adhatunk potenciális partnereinknek. Márpedig a társkertesésben az idő az egyik legfontosabb tényező.

Ámor végleg a netre költözött?

A társkereső oldalak negyedszázada, az alkalmazások pedig több mint egy évtizede vannak a piacon, és ma már kijelenthetjük, hogy virágzó iparággá változtatták párkeresést:

  • Világszerte Kb. 8000 társkereső szolgáltatás és platform érhető el az online térben

A társkereső alkalmazások piaca 2021-ben 5,61 milliárd dollár bevételt ért el

  • Világszerte több mint 300 millióan használnak társkereső alkalmazásokat, és körülbelül 20 millióan fizetnek a prémium szolgáltatásokért
  • Az egyedülállók 41 százaléka használt már életében legalább egyszer online társkereső alkalmazásokat vagy oldalakat
  • Az LMBTQ-felhasználók kétszer nagyobb valószínűséggel használnak társkereső alkalmazást
  • Az online társkeresőket használó emberek 14 százaléka köt házasságot olyan személlyel, akivel egy társkereső oldalon vagy alkalmazáson keresztül ismerkedett meg

(Forrás és Forrás)

Az online társkeresés mint üzleti lehetőség

A társkeresők többségének nagy vonzereje az ingyenesség, ám ahhoz, hogy valaki hatékonyan és korlátok nélkül használhassa a szolgáltatásokat és igénybe vehessen minden funkciót, előbb-utóbb kénytelen lesz előfizetővé válni. Az online platformok és alkalmazások jellemzően havonta megújuló előfizetési szisztéma szerint működnek, és számtalan egyéb plusz szolgáltatással egészíthetik ki őket (pl. SMS-küldés, videochat, VIP funkciók, virtuális ajándékok és matricák).

A nagy tömegeket vonzó, ingyenes oldalak mellett szép számban megjelentek a piacon azok a felületek is, amelyekre kizárólag borsos előfizetéssel léphetünk be. Gondoljunk csak a sugar daddy-típusú társkeresőkre vagy a diplomásokat, felsővezetőket megcélzó platformokra, ahol az exkluzivitás érzetét is erősíti a bankkártya használata. Persze a magasabb belépti díj egyúttal a társkeresésben valóban elkötelezett és anyagilag is biztos háttérrel rendelkező tagok bejutására is egy remek szűrő.

Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy igazán csábító és jól funkcionáló társkereső lelke az algoritmus, ami nemcsak a megfelelő embereket ajánlja ki egymásnak, de abban is segít, hogy a felhasználókat ott tartsa a platformon, lehetőleg úgy, hogy a pénztárcájukat is kinyissák.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a társkeresőkön való időzés, valamint a fizetési kedv még a koronavírus-járvány idején sem hagyott alább, sőt!

Szerelem a neten a Covid alatt

Számos statisztikai jelentés bizonyítja, hogy az online társkereső iparág a világjárvány idején is felfelé ívelt - annak ellenére, hogy meglehetősen átalakultak a társkeresési szokások. A karanténszabályok arra sarkallták az alkalmazásfejlesztőket, hogy még jobban összehozzák az embereket.

Az otthonaikban rekedt felhasználók a lezárásokat követően egyre aktívabban kezdték el igénybe venni a társkereső szolgáltatásokat, és különösen szembetűnő volt az okostelefonos alkalmazások iránt megnövekedett érdeklődés.

A Tinder például 2020 márciusában arról számolt be, hogy egyetlen nap alatt 3 milliárdos rekordot ért el a húzások száma, és ebben az esztendőben a cég 1,4 milliárd dolláros közvetlen bevételt könyvelt el. Ez 18 százalékkal magasabb volt, mint 2019-ben.

Merre tovább, online társkeresés?

A szakértők úgy vélik, a koronavírus-járványt követően az online társkeresés menetelése némileg lassulni fog, de az ágazat hosszú távon tovább folytatja növekedését.

Mi várható a következő években?

Az egyik jelentős átalakulás valószínűleg a réspiacok irányába történő elmozdulás lesz. Emellett az iparágat támogató technológia is folyamatosan fejlődik, és borítékolható, hogy számos újítással rukkolnak elő a fejlesztők.

A TikTok közösségi médiaplatform népszerűsége miatt a koronavírus-járvány óta felívelőben vannak az olyan a Z-generációt megcélzó videós társkereső alkalmazások, mint a Snack és a Curtn, ahol szöveges üzenetek helyett sokkal személyesebb videoüzeneteket küldenek egymásnak a felhasználók, de nagy népszerűségnek örvendenek az ún. hangalapú társkeresők (String, Matter, SwoonMe), ahol a fényképes és szöveges tartalmak uralmát az élőszóban történő bemutatkozás és üzenetküldés vette át.

Szakértői előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia (AI) a társkeresés során is egyre nagyobb szerepet kap. Hamarosan nemcsak a profiljainkat veszi górcső alá, de elemezni fogja randevúzási szokásainkat, a társkereső alkalmazással töltött időnket, tevékenységeinket (pl. chat beszélgetéseinket, böngészési előzményeinket, az egyes profiloknál történő időzéseinket), így a kiajánlott partnerek is egyre jobban illeszkednek majd az elképzeléseinkhez. Emellett nagy reményeket fűznek ahhoz is, hogy az AI a felhasználók csalás elleni védelméhez is nagyban hozzá fog járulni.

Végül a fejlesztők ígérte szerint a párkeresésben hatalmas ugrásra számíthatunk azzal, hogy a metaverzumban azoknak is lehetőségünk lesz ismerkedni és randizni, akik nem szeretnek vagy nem tudnak kimozdulni otthonukból.

Immáron pedig azt is határozottan kijelenthetjük, hogy ha Ámor nyila folyamatos wifi kapcsolattal rendelkezik, akkor semmi nem állhat útjába annak, hogy ránk találjon a szerelem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.