<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p


			
		
		


		
		

Akciófilmekben, szuperhősfilmekben gyakran láthatunk Mission Critical Control Roomokat (MCCR), vagy  vezérlőtermeket hatalmas kivetítő falakkal. A monitorokból álló kivetítőkre folyamatosan érkeznek az újabb és újabb információk, a teremben ülő hősöknek drámai pillanatokban kell meghozniuk olyan döntéseket, amelyektől a gyár, a város vagy akár az egész bolygó sorsa függ. Ezek a termek egészen hétköznapi problémák kezelésében és a valóságban is léteznek. Nézzük meg, hogy mi a szerepük, hogy használjuk őket! Arra is kitérünk, miért érdemes kifejezetten erre a célra fejlesztett videófal vezérlőt, angol elnevezésén video wall controllert választanunk!     

Mi az a Mission Critical Control Room?

Ahogy arra már a bevezetőben is kitértünk, ezekben az ún. Mission Critical Control Room-okban (vezérlőtermek) rendkívül gyorsan kell olyan döntéseket hozni, amelyeknek komoly hatása lehet az eseményekre. Azok, akik ezekben a termekben ülnek, komplex rendszerek működése fölött döntenek. Ilyen lehet például a vasúti vagy városi közlekedés irányitása, kommunikációs infrastukturák felügyelete, rendőrségi közbiztonsági felügyelet, közművek ellenőrzése vagy akár ipari folyamatok irányítása.

Ebből is láthatjuk, mennyire fontos, hogy a különböző forrásokból érkező információkat egyszerre lássák azok, akik a teremben ülve felügyelik a folyamatokat. A cél, hogy a rendelkezésükre álló legfrissebb adatok alapján olyan döntéseket tudjanak meghozni, amelyekkel akár emberi életeket lehet megmenteni, vagy elkerülni komolyabb káreseteket, katasztrófákat.  

Hogy néz ki egy MCCR?

A Mission Critical Control Room-nak öt alapvető összetevője van. Van egy (vagy több) operátorunk, egy kezelőkonzol, a tartalomkezeléshez szükséges szoftver, az információ megjelenítésére szolgáló monitorok vagy projektorok és az egészet irányító video fal vezérlő. Természetesen a berendezés bonyolultsága és mérete eltérhet attól függően, hogy pontosan milyen szakterület számára biztosítunk szolgáltatást. Épp ezért az AV-szakembereknek alaposan meg kell ismernie az adott szakterület specifikus működési elvét ahhoz, hogy a rendszer minél pontosabban, gyorsabban és relevánsabban tudja összegyűjteni, megjeleníteni a szükséges információkat.

A teremben az operátorok külön információegységekre látnak rá. A saját képernyőjükön látható információt szükség esetén meg tudják osztani a teremben ülő többi operátorral is. A technikusok asztalán több számítógép és monitor helyezkedik el, hogy felügyelni tudják a munkafolyamat egyes szakaszait.  

Mivel nagy mennyiségű és gyorsan változó adatot és információt kell kezelni, nagy fal méretre van szükség. Fontos, hogy a résztvevők egyszerre lássák és megosszák az informáciot aminek ráadásul valós időben, tehát azonnal kell megtörténnie.

Milyen MCCR-ok, vezérlő termek vannak?

A “mission critical factor” kifejezés azokra a tényezőkre vonatkozik, amelyek alapvetően hatnak egy szervezet, gyár vagy egy üzleti folyamat működésére. A légi közlekedés irányításában például alapvetően fontos, hogy az irányítóközpont munkatársai pontosan tudják, hogy melyik gép mikor száll fel, mikor landol, milyenek az időjárási, légköri viszonyok stb. Ezeknek az információknak az összessége alapján hozhatnak döntéseket.

Mission Critical Control Room-ok vannak a vállalatok üzemeltetési központjában, a kormányzati létesítményekben, sürgősségi osztályokon, rendőrségen, forgalomirányító központokban (légiforgalom, tengeri forgalom, tömegközlekedés), a szállítmányozási vagy logisztikai központokban, közüzemeknél, áramszolgáltatók, gázszolgáltatók központjában. De hasonló funkcióval rendelkező termeket találhatunk az olajfinomító vállalatoknál, természetesen hadseregeknek is van vezérlőterme, ez gyakran az irányítóközpont egyik legfontosabb információs központja.    

Mitől lesz egy ilyen rendszer alkalmas arra, hogy éjjel-nappal biztosítsuk vele a felügyeletet?

Válasszunk olyan vezérlő egységet, amit erre a célra fejlesztettek ki!

Több olyan vezérlőegység van a piacon, amelyek ugyan elbírnak egy vezérlőterem igényeivel, viszont nem pont erre a célra tervezték. Ebben a kérdésben nem érdemes megalkudni, vásároljunk kifejezetten MCCR-ra fejlesztett vezérlőegységet, hogy valóban a megfelelő módon működjön az általunk felépített rendszer és biztositsa a 24/7 működést. A 24/7 azt jelenti, hogy 24 órában működik egy nap és 7 napban működik egy héten. Tehát folyamatosan.

A vezérlő egységnek meg kell felelnie néhány alapkövetelménynek: gyorsan kell nagy felbontású képeket kivetítenie a megfelelő helyen. A megfelelő képminőség ebben az esetben nem esztétikai elvárás, hiszen ezen múlik a rendszer hatékony működése.  

A párhuzamos, helyettesítő tápegység szerepe

A videófal-vezérlőben kettős, redundáns, gyorsan cserélhető tápellátást kell biztosítani. A legtöbb készülékben van egy belső tápegység, amely kompatibilis az összes nemzetközi hálózati szabvánnyal 90 V-tól 265 V-ig. Az opcionális második vagy harmadik redundáns tápegység miatt rendkívül megbízható lesz a rendszer, megosztja a rendszer terhelését az egységek között, emellett a cserélhető laptop akkumulátorokhoz hasonlóan a kimerülő tápegységet pillanatok alatt helyettesíteni tudjuk egy másikkal a teljes üzemidő alatt.

Kettős LAN kapcsolat

Egy valóban megbízható vezérlőben kettős TCP / IP LAN-kapcsolat van, így biztosítani tudjuk a stabil kapcsolatot abban az esetben is, ha az egyik hálózati vonal megszakadna. Ennek nagyon fontos szerepe van, hiszen a kiszámítható működéshez elengedhetetlen a kommunikáció a többi operátorral, a videófal-vezérlővel és a külvilággal.

Kompatibilitás

A videófal vezérlőnek több forrásból kell összegyűjtenie az adatokat. Fontos, hogy ne csak videókat, de térképeket és infografikákat is képes legyen lejátszani.

Egy igazán hatékony rendszerben a felhasználó könnyedén megtalálhatja a Windows ikonjait az alkalmazásokhoz, használhatja a netes böngésző programokat, weboldalakat. Ahhoz, hogy egyszerre láthassuk a szükséges információkat, elengedhetetlen, hogy az összes weboldal élőben jelenjen meg, és egyszerre több böngészőablakot is meg lehessen nyitni. Fontos, hogy bármilyen Office alkalmazás, például Excel és Power Point, vagy akár térképészeti alkalmazások is könnyedén használhatók legyenek rajta.

Tartósság

Ezeket az eszközöket hosszú távra tervezték, kiváló minőségű alapanyagból készülnek. Amennyiben Mission Critical Control Room berendezésre van szükségünk, fontos, hogy olyan cégtől rendeljük meg a szolgáltatást, amelyik figyel a minőségi anyaghasználatra és az apró részletekre és megbízható, hosszútávú megoldást tud nyújtani számunkra.

Felhasználóbarát kezelőfelület, megfelelően képzett személyzet

Az sem mindegy, hogy kik és hogyan használják a Mission Critical Control Room-okat! Az operátorok és a technikusok különböző képesítésekkel és munkatapasztalattal rendelkeznek. Egy jól működő vezérlőterem esetében nagyon lényeges, hogy felhasználóbarát legyen a kezelőfelület. Minél egyszerűbb és érthetőbb a kezelés módja, annál könnyebben tudjuk kiképezni a személyzetet arra, hogy gyorsan és hatékonyan dolgozzanak a vezérlőteremben.

Már ebből a rövid cikkből is kiderül, hogy a Mission Critical Control Roomok-ban komplex és nagy felelősséggel járó munkát végeznek az operátorok és a technikusok. A szakértelmen túl alapvető elvárás, hogy a rendszer megfeleljen a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.