<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

A modern szőnyegek nem sokban hasonlítanak a klasszikus, kézi csomózású társaikhoz. A gépesítésnek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen minta megvalósítható, az anyagválaszték végtelen, akárcsak a stílus. Nem beszélve a tömegtermékek áráról. Míg egy klasszikus, kézzel készült perzsaszőnyeg több százezer forintba kerül, addig egy modern kivitel néhány ezer forintért elérhető. 

Ma a mintákat számítógép tervezi, onnan indul a gyártás. Ügyes grafikusok munkája a nappaliban heverő termék, amely a tervezéstől a csomagolásig néhány óra alatt elkészül. A kézi csomózású szőnyegek esetében hosszú hónapokat kell várni egy-egy darabra. A ráfordított idő, a munka mind az árakkal arányos: sok munka és sok idő drágább terméket eredményez. Akkora vásárlóerő pedig nincs a társadalomban (kivéve a dúsgazdag arab államokat), hogy mindenhol perzsaszőnyegre lépjenek az ágyból felkelők.

Miből készül a szőnyeg?

A sima szőnyegek gyapjúból, jutából, lenből készülnek. Változatos minták érhetők el a dreamhome-depo.com szobaszőnyeg kínálatában. Különlegesnek számítanak a gobelinek és a csillimek (szerb szőnyegek), amelyek sajátossága, hogy a szőnyeg mindkét oldala teljesen egyforma. A hurkos brüsszeli és a bolyhos velours szőnyegek már mintásan vannak nyomva. De készülhet szőnyeg szizálból, kókuszrostból, állati szőrből, viszkózból vagy a teljesen szintetikus polipropilénből.

A polipropilén szálak csak anyagukban színezhetők, ezért jobban bírják a vegyszeres kezelést is, mint mondjuk a gyapjúból készültek. Egy ilyen “műanyag szőnyeg” előállítása jóval olcsóbb, mintha természetes anyagból készülne. A vörösbor persze ugyanúgy reménytelen, de amíg egy műszálas anyagból agresszívebb vegyszerekkel egészen jól ki lehet szedni a foltot, a gyapjú vagy mohair esetében erre nincs esély.

A gyapjúból készült szőnyegeken felfedezhető a lanolin, amely védi a szálakat a szennyeződéstől. A kézzel csomózott szőnyegek esetében segíti a munkát, és már a kozmetikai ipar is felfedezte ezt az anyagot. Létezik selyemszőnyeg is, ezt a hernyók által termelt selyemből készítik, igen drágán. Az árból faragni a viszkózzal lehet, amelyet a selyem kiváltására használnak. A növényi rostból készült anyag magas cellulóztartalommal rendelkezik.

A szőnyegek tulajdonságai

Egy gyapjúból készült szőnyeg igazán kellemes a lakásban. Amellett, hogy puha, nem telepszik meg benne a poratka, így allergiások is dekorálhatnak vele. Valamilyen szinten folttaszító a már említett lanolinnak köszönhetően. Éppen ezért nem esik át vegyszeres kezelésen, amikor készítik. Ráadásul nem igazán gyúlékony, hiszen a gyapjú egyrészt nehezebben gyullad meg, másrészt magától elalszik, mert a szálak kevésbé táplálják az égést.

A szitál is természetes anyag, azt is használhatják az allergiások. Portaszító, hő- és hangszigetelő tulajdonságai vannak, amit a sűrű szövésének köszönhetünk. A kókuszrostból készülő szőnyegek antisztatikusak, így irodába, számítógépes helyiségbe tökéletes választás. Strapabíró, nehezen koszolódik, és ha mégis takarításra kerül a sor, jól bírja a gyűrődést. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.