2018. július 19. 18:30
mfor.hu

Aktivisták hekkelték meg a Google keresőjét, így az idióta szóra a képtalálatok között Trump elnök mosolyog.

A keresőoptimalizálás (SEO) jó ideje fontos online marketinges tevékenység. Amióta a Google találatok komoly bevételnövekedést jelenthetnek a cégek egy része nagyon tudatosan igyekszik – általában a vállalat által támasztott keretrendszeren belül – eltéríteni a kereséseket. Majd az oldalukra, webáruházukba érkező érdeklődőket rávenni arra, hogy minél több pénzt költsenek.

Eddig azonban jórészt a profitorientált vállalkozások éltek a SEO-val, és nem volt jellemző, hogy társadalmi, politikai okok miatt folytattak volna emberek ilyen tevékenységet. Az elmúlt napokban viszont nagyon komoly aktivitás zajlott, amivel Trump ellenes aktivisták igyekeznek befolyásolni a Google találatait, írja a Businessinsider.com.

A tiltakozók olyan cikkeket tesznek közzé, amelyek az "idióta" szót társítják a Trumphoz, miközben mások belinkelik és megosztják ezeket a cikkeket. A sok cikk, és a hivatkozások miatt a Google algoritmusa elkezdte összekapcsolni az amerikai elnököt és az idóta szót. Így – legalábbis az Egyesült Királyságban – ha valaki csütörtökön rákeresett az idióta szóra, akkor a képtalálatoknál Trump képek jelentek meg.

Ha Londonban valaki az idióta szóra keres, ezeket a találatokat kapja Ha Londonban valaki az idióta szóra keres, ezeket a találatokat kapja


Az optimalizálás olyan jól sikerült, hogy az első találati oldalt egyértelműen Trump uralja. A képek között vannak az amerikai elnökről készült portrék, fotó az úgynevezett Trump bébi léggömbről, és fotómontázs a Green Day együttesről és Trumpról. Utóbbi rockbanda azért került a kereső fókuszába, mert az általuk játszott American Idiot című számot és elnököt is sikerült az algoritmusban összekapcsolni. Nem véletlenül, az elnök mostani négy napos londoni látogatása idején a dal ismét a slágerlisták élére ugrott, annak ellenére, hogy majd másfél évtizede íródott.

A szakemberek szerint egyébként a Google hamarosan lépni fog, és törölni fogják, hogy az idióta szóra az elnök képe jelenjen meg. A kérdés inkább, az, hogy mindez mikor történik majd meg. Korábban, még Obama elnöksége alatt az őt gyűlölők indítottak hasonló kereső eltérítő akciót. A rasszista felhangú SEO során Michelle Obama nevére keresve egy fülbevalót viselő majom fotója jelent meg mindaddig, amíg a Google nem lépett közbe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.