4p

Az egy magántőkealapon keresztül az Origo volt tulajdonosához köthető Uncia Alpha Kft. a négy évvel ezelőtti alapítása óta egyfolytában veszteséges. Még szerencse, hogy Száraz István egyéb érdekeltségei, ha szerény mértékben is, de profitot termeltek, amiből aztán szépen vett ki osztalékot a gazda.

Kisebbfajta bombaként robbant a köztudatba 2019 augusztusában, hogy egy rejtélyes új tulajdonos bukkant fel a néhai MKB Bankban (amely, miután tavaly március végén magába applikálta a Budapest Bankot, ez év májusában egyesült a Takarékbankkal, létrehozva ezzel Magyarország második legnagyobb hitelintézetét, az MBH Bankot). A Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. akkori közleménye szerint az Uncia Magántőkealap közvetett tulajdonába került a Bankonzult Finance Zrt., amely így közvetett, hajszál híján 33 százalékos részesedést szerzett az akkor már hivatalosan is Mészáros Lőrincet a legnagyobb részvényeseként a soraiban tudó MKB-ban. 

A Bankonzultot az a Szíjj László adta el – nyilvánosságra nem hozott áron –, akit akkortájt még jobbára Mészáros tiszakécskei üzleti partnereként aposztrofáltak, ma már azonban kvázi alanyi jogon emlegetik, miután 280 milliárd forintosra rúgó vagyonával Magyarország hatodik leggazdagabb embere (ugye, azt mondani sem kell, hogy felcsúti barátja az első, 660 milliárddal). 

Az kiderült a szóban forgó közleményből, hogy az Uncia Magántőkealapot a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli. Melyet két évvel azt megelőzően, 2017 júliusában gründolt egy Credithungary Hitelközvetítő Kft. nevű cég. Ám történetünk szempontjából sokkal érdekesebb 2018 júliusa, amikor is tulajdonosváltás történt: a Credithungary helyére a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt. lépett. Ez utóbbinak ugyanis az egyedüli részvényese akkor még Száraz István volt, az Origo egykori gazdája, aki máig remek kapcsolatot ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival.

Száraz István azért nem járt rosszul. Fotó: Mfor
Száraz István azért nem járt rosszul. Fotó: Mfor

Újabb egy év elteltével a Dry Immo is egy magántőkealapnál landolt, a Felis nevűnél. Így elvileg csak következtethetünk arra, hogy mögötte továbbra is Száraz áll. Lévén, hogy a magántőkealap-konstrukciónak éppen az a lényege, hogy tulajdonosának a személye a nyilvánosság előtt rejtve maradhat, csupán a Magyar Nemzeti Bank számára kell felfednie a kilétét (amely ma már csaknem kétszáz magántőkealapot tart nyilván). 

Árulkodó jel Száraz tulajdonosi mivoltára, hogy a Felist is az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli, amely az Unciát. Hiszen bár 2022 novemberében maga az alapkezelő is egy magántőkealap fennhatósága alá került, a Bremdal nevűhöz, de csak 90 százalékban, a maradék egytized a publikusan is Szárazhoz tartozó Dry Holding Kft.-nél landolt. Egyébként közvetett bizonyítékokból is lehet következtetni Száraz jelenlétére. Mindenekelőtt abból, hogy valamennyi magántőkealap ugyanazon a címen, a budapesti II. kerületi Pusztaszeri út 59. alatt van bejegyezve, mint azok a cégek, amelyeket (még?) a nevén hagyott a volt Origo-tulajdonos.

Ilyen előzmények után értékelhetők tehát a cikkünkben eddig említett cégek napokban közzétett 2022-es beszámolói. Bár nem mindegyik esetében van mit értékelni. Az MKB-ba való beszállás miatt elhíresült Uncia Magántőkealap által 2019 júniusában alapított Uncia Alpha Kft. ugyanis eddig még nem termelt profitot. A tavalyi évet például közel 213 millió forintos veszteséggel zárta. Mindössze annyi vigasza lehet a tulajdonos(ok)nak, hogy a mínusz ezúttal valamennyivel kisebb lett az előző évi 228 milliós bukónál, azt megelőzően ugyanis még növekvő volt a tendencia.

A 2022-es negatívum oka az, ami a mostani gazdasági környezetben egy sor vállalkozás vesztét okozza: több kamatot kellett fizetnie a vállalkozásnak, mint amennyit bevételezett.

Nem úszta meg az eredményromlást a Száraz-féle magántőkealapokat kezelő Quartz sem, de legalább a „vonal felett” maradt, közel 168 milliós nyereségre tett szert tavaly, szemben a tavalyelőtti csaknem 471 millióssal. A 2022-es profitból aztán összesen 73 milliót a két tulajdonos ki is vett osztalékként, részesedéseik arányában, azaz Száraz Dry Holdingja 7,3 millióval gazdagodott.

Úgy tűnik, kell is minden fillér a névadónak (az angol dry szócska magyarul szárazt jelent), miután a Dry Holding Kft. sem vitézkedett. Bár ő is nyereséggel zárta a 2022-es évét, a 4,5 millió forintos összeg csak valamivel több mint a negyede a 2021-esnek. Ez sem zavarta meg azonban Szárazt, hogy ezt a profiot kivegye, sőt további 180 millióval még a cég eredménytartalékát is megcsapolta.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!