<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A családi tulajdonban lévő, autóipari beszállításban érdekelt német Kostal csoport Budapesten hozta létre első multifunkcionális üzleti szolgáltató központját (BSC) - jelentette be Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos a központ hivatalos megnyitóján a budapesti Park Átrium irodaházban csütörtökön.

A társaság 3 millió eurós képzési programját a HIPA 1,56 millió euróval támogatta.

Joó István kiemelte: tavaly rekordot döntött a magyarországi működőtőke-beáramlás. A HIPA által kezelt 92 projekt keretében 6,5 milliárd értékű beruházás érkezett Magyarországra.

A kormánybiztos hozzátette: hazánk mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető nemzetközi központjává vált a BSC szektorban, és minden adott ahhoz, hogy továbbra is vonzó befektetői célpont maradjon.

A HIPA 2014 és 2022 között 103 projekt megvalósulásában működött közre, amelyek 19 ezer munkahelyet hoztak létre. A magyarországi üzleti szolgáltató központokban mintegy 70 ezer ember dolgozik - ismertette.

A Kostal új globális üzleti szolgáltató központja nagyszerűen illeszkedik Magyarország azon stratégiai célkitűzésébe, amely magas hozzáadott értékű beruházások támogatását részesíti előnyben - tette hozzá.

A HIPA célja, hogy a magas hozzáadott értékű üzleti szolgáltatásoknak is Magyarország adjon otthont - fogalmazott Joó István, hozzátéve, hogy 2022-ben 20 ilyen projekt zárult és 2500 új állás létesült.

Az elsősorban autóipari beszállítóként ismert, négy kontinens 21 országában jelen lévő társaság elnök-vezérigazgatója Andreas Kostal elmondta, hogy a magasan képzett munkaerő miatt választották Budapestet helyszínül.

A budapesti központ a cégcsoport teljes üzleti tevékenységét támogatja, magas hozzáadott értékű pénzügyi, IT, logisztikai szolgáltatásokat végez - tette hozzá.

A mintegy 2400 négyzetméteres iroda kialakítása során a fenntarthatóságra és a természetes alapanyagok használatára törekedtek, az üzleti szolgáltatóközpont októberben további 1000 négyzetméterrel bővül.

Csucska Péter, a Kostal cégcsoport budapesti üzleti szolgáltató központjának ügyvezető igazgatója elmondta, a társaság rugalmas munkavégzést tesz lehetővé a munkavállalói számára. Többen vidéki helyszínekről dolgoznak, és csak megbeszélésekre jönnek be az irodába.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg mintegy 70 szakemberrel állapodtak meg, közülük 50-en kezdték el a munkát. Céljuk, hogy 2024 végére a létszám elérje a 300-at.

Első körben az 5-10 éves tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő szakembereket keresnek és később várják a pályakezdők csatlakozását is.

Hozzátette: a társaság célja, hogy a budapesti szolgáltató központ fejlesztésével nemcsak a német, és az európai, hanem a cégcsoport teljes globális működését is támogassa.

Az 1912-ben alapított Kostal csoport jelenleg 20 országban van jelen, mintegy 18 500 alkalmazottal. A cég dolgozóinak több mint négyötöde már Németországon kívül dolgozik. A vállalatcsoport 2021-es forgalma 2,776 milliárd eurót volt. Kutatás-fejlesztésre éves szinten a bevétel több mint 6 százalékát fordítja.

(MTI)