2019. május 30. 19:00

Legutóbb 2008-ban volt a tavalyinál több bevétele az ex-fejlesztési miniszter, Seszták Miklós autókereskedő cégének.

A 2018-as országgyűlési választások után nem kapott miniszteri pozíciót Seszták Miklós és a felszabaduló idő megmutatkozik cégének eredményén is - bár azt nem állítjuk, hogy a két dolog egymásból egyenesen következne. A most közzétett beszámoló szerint sok-sok éve nem ment ilyen jól az autókereskedő biznisz, a tavalyinál több bevételre ugyanis még a válság előtt, 2008-ban tudott szert tenni.

Seszták Miklós Seszták Miklós

A közzétett dokumentumok szerint 347,6 millió forintnyi árbevételt könyvelhetett el a kisvárdai Ramiris Autó Kft., az elmúlt évek 100-200 milliója után. Ennél több legutóbb 2008-ban folyt be a kasszába, akkor igaz, ennek közel duplája, 762 millió forint. 2017-hez képest 68 millióval emelkedett a bevétel, ami főként az autóeladásoknak köszönhető, ennek a tevékenységnek 261 milliót köszönhet Seszták Miklós. Az alkatrész-biznisz már nem pörgött olyan jól, mint mondjuk tavalyelőtt: az ebből befolyó árbevétel 13,3 millióról 9,8 millióra mérséklődött.

 

A bevételek megugrása lefedte az anyagjellegű kiadások emelkedését is, ezen a címen 326 milliót számolt el a cég a korábbi 262 millió után. Az 5 fő foglalkoztatottra 7,8 milliós személyi jellegű ráfordítást könyveltek el a korábbi 8,5 millió után. Ezen költség egyébként úgy mérséklődött, hogy a dolgozói átlaglétszám 3-ról emelkedett 5 főre. A két ellentétes irányú változás eredményezte azt is, hogy

a számolt átlagbér 105 ezer forintra esett a 2017-es 188 ezerről.

Mindezek eredményeként üzemi szinten 13,7 milliós nyereség keletkezett a cégnél a korábbi 7,2 millió után. Ezt a pénzügyi műveleteken elért közel 4 milliós nyereség tovább növelte, és végül az 1,2 millió forint adó megfizetése után 16,3 millió forint nyereséget könyvelhetett el Seszták Miklós autókereskedése a 2017-es 6,3 millió forint után.

Hiába azonban a növekedés, osztalékot nem fizetett ki magának az ex-miniszter, a nyereséget bent hagyta a cégben.

A Ramiris Autó Kft. a tulajdonosa a Várda-Mobil Kft.-nek is, mely saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozik, és vélhetően ezzel indokolható az is, hogy 2017-hez hasonlóan 2018-ban is ugyanannyi, 6 millió forint bevételt könyvelt el a cég. A költségek levonása után egyébként az előző évinél egymillióval nagyobb nyereséget mutattak ki, 3,2 millió forintot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.