2019. május 30. 19:00

Legutóbb 2008-ban volt a tavalyinál több bevétele az ex-fejlesztési miniszter, Seszták Miklós autókereskedő cégének.

A 2018-as országgyűlési választások után nem kapott miniszteri pozíciót Seszták Miklós és a felszabaduló idő megmutatkozik cégének eredményén is - bár azt nem állítjuk, hogy a két dolog egymásból egyenesen következne. A most közzétett beszámoló szerint sok-sok éve nem ment ilyen jól az autókereskedő biznisz, a tavalyinál több bevételre ugyanis még a válság előtt, 2008-ban tudott szert tenni.

Seszták Miklós Seszták Miklós

A közzétett dokumentumok szerint 347,6 millió forintnyi árbevételt könyvelhetett el a kisvárdai Ramiris Autó Kft., az elmúlt évek 100-200 milliója után. Ennél több legutóbb 2008-ban folyt be a kasszába, akkor igaz, ennek közel duplája, 762 millió forint. 2017-hez képest 68 millióval emelkedett a bevétel, ami főként az autóeladásoknak köszönhető, ennek a tevékenységnek 261 milliót köszönhet Seszták Miklós. Az alkatrész-biznisz már nem pörgött olyan jól, mint mondjuk tavalyelőtt: az ebből befolyó árbevétel 13,3 millióról 9,8 millióra mérséklődött.

 

A bevételek megugrása lefedte az anyagjellegű kiadások emelkedését is, ezen a címen 326 milliót számolt el a cég a korábbi 262 millió után. Az 5 fő foglalkoztatottra 7,8 milliós személyi jellegű ráfordítást könyveltek el a korábbi 8,5 millió után. Ezen költség egyébként úgy mérséklődött, hogy a dolgozói átlaglétszám 3-ról emelkedett 5 főre. A két ellentétes irányú változás eredményezte azt is, hogy

a számolt átlagbér 105 ezer forintra esett a 2017-es 188 ezerről.

Mindezek eredményeként üzemi szinten 13,7 milliós nyereség keletkezett a cégnél a korábbi 7,2 millió után. Ezt a pénzügyi műveleteken elért közel 4 milliós nyereség tovább növelte, és végül az 1,2 millió forint adó megfizetése után 16,3 millió forint nyereséget könyvelhetett el Seszták Miklós autókereskedése a 2017-es 6,3 millió forint után.

Hiába azonban a növekedés, osztalékot nem fizetett ki magának az ex-miniszter, a nyereséget bent hagyta a cégben.

A Ramiris Autó Kft. a tulajdonosa a Várda-Mobil Kft.-nek is, mely saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozik, és vélhetően ezzel indokolható az is, hogy 2017-hez hasonlóan 2018-ban is ugyanannyi, 6 millió forint bevételt könyvelt el a cég. A költségek levonása után egyébként az előző évinél egymillióval nagyobb nyereséget mutattak ki, 3,2 millió forintot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.