<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Az egyik ma rajtolt el, ezen kifejezetten a hátrányos helyzetű településeken működő cégek indulhatnak, míg a másikon a divat- és kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások. A keret összesen 13 milliárd forint. Laptársunk, a Piac&Profit összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Január közepétől lehet beadni a pályázatokat a  “Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című, 5 milliárd forint keretösszegű felhívásra. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) meghirdetett 1.2.9-20 kódszámú pályázatra a szabad vállalkozási zónák területén működő vállalkozások jelentkezhetnek január 19. (kedd) 9:00 órától február 18. (csütörtök) 12:00 óráig – írja a Piac&Profit.

A pályázó vállalkozások 70 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban

  • új eszközök,
  • gépek beszerzésére,
  • ingatlanfejlesztésre,
  • munkabérre,
  • alkalmazottaik képzésére,
  • és IT fejlesztésre fordíthatnak.

Akár 60 millió forint is szerezhető 

Fontos, hogy csak olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek korábban nem részesültek támogatásban technológiafejlesztésre, innovációra vagy digitalizációra fordítható (GINOP 1-2-3-as) támogatásban. A pályázaton kifejezetten a legkisebb méretű vállalkozások, mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt. A célcsoport beruházási igényeihez igazodva a felhívásban a támogatás összege 2-10 millió forint között alakul, illetve a 162 településen akár 60 millió forint is lehet. Ezen felül a projekt-előkészítés és a projektmenedzsment is elszámolható, hogy ennek költsége se a cégeket terhelje.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

A felhívás ágazati korlátozást nem tartalmaz, a termelő cégeken túl a kereskedelmi és szolgáltató, építőipari szektorokban működő vállalkozások is jelentkezhetnek. Az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a támogatás legfeljebb 25 százalékának megfelelő, maximum 15 millió forint összegű előleget adnak.

A pályázati kiírás szerint évtizedek óta az ország északi-északkeleti és a dél-dunántúli térségei a legelmaradottabbak. Egy térség gazdasági helyzetét és megélhetését az ott működő vállalkozások határozzák meg, azonban a hátrányosabb helyzetű térségek alacsony vállalkozói aktivitással bírnak. 2018-as KSH adatok alapján ezekben a térségekben az 1000 lakosra jutó működő vállalkozások száma nem haladta meg a 52-t, míg az országos átlag 77 vállalkozás volt 1000 főre.

Leszakadó területeken működő cégek 

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egyébként korábban már ismertette: a magyar települések több mint harmada, mintegy 1200 település úgynevezett szabad vállalkozási zónákban – gazdaságilag leszakadt területeken – található, ami a lakosságot tekintve csaknem 2 millió magyart érint. A Belügyminisztériummal közösen kidolgozott felhívás célzottan segíti ezeket a vállalkozásokat dolgozóik megtartásában és új munkahelyek teremtésében. A kormány felmérése szerint további 162 olyan település van Magyarországon, amelyeknek még intenzívebb támogatásra van szüksége.

A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei így kiemelt segítséget kapnak.

A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítési folyamatban vesznek részt, amelyben az ITM háttérintézménye, az IFKA munkatársai segítik a vállalkozásokat. A pályázatírás költségeit, adminisztratív terheit is átvállalja az állam, hiszen a járvány idején elemi fontosságú, hogy a vállalkozások minden szükséges támogatást megkapjanak terveik megvalósításához.

A teljes pályázati felhívás innen érhető el.

Segítség a hátrányban lévő divatiparnak 

Ugyancsak január elejétől, egészen pontosan már kedd 9 ótártól lehet a támogatási kérelmeket benyújtani a “Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására” című pályázatra.

kiírás szerint a hazai divat és dizájnipar vállalkozásai a nemzetközi versenyben jelentős hátrányban vannak számos körülmény miatt (szektor rendszerváltás utáni leépülése, kis belső piac miatti export kényszer, kkvk intenzív egymásra utaltsága, a márkaépítés és a kiskereskedelem megnövekedett tőkeigénye, a globális értékláncokban működő nemzetközi nagyvállalat versenytársak intenzív jelenléte stb.).

Helytállás a nemzetközi versenyben 

A beavatkozás célja, hogy a hazai divat és dizájnipar fejlődni képes és fejlődni akaró vállalkozásai olyan beruházásokat tudjanak végrehajtani, amelyek mellett az ágazat szereplői képesek lehetnek középtávon megerősödni, annak érdekében, hogy a kiélezett és erőforrásigényes nemzetközi versenyben is profitábilisan, fejlődőképesen tudjanak működni, növelni tudják exportjukat és a nemzetközi digitális jelenlétük és ismertségük is növekedjen.

Az együttműködés keretében a kormány vállalja, hogy:

  • a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt 5 millió forint – 150 millió forint közötti visszatérítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig,
  • a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt, visszatérítendő támogatás legfeljebb 100 százalékának megfelelő, maximum 150 millió forint összegű előleget ad.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 milliárd forint.

A felhívás kitér arra is, hogy a digitalizációs forradalom nemcsak az IT alkalmazások széleskörű bevezetését, hanem a piaci szerkezetek és az értékláncok átalakulását is eredményezi, ami a legtöbb vállalkozástól átfogó alkalmazkodást követel meg. A magas foglalkoztatottsági ráta és a megnövekedett bérszint a gazdaság minden szereplőjét a termelékenység növelésére kényszeríti. A divat és dizájnipari tervező-gyártó szektor becsülten 90-100 ezer főnek ad munkát. A szektort más ágazatokhoz viszonyítva relatív sok, kis-közepes kapacitású önálló egység jellemzi, amelyek az ország területén viszonylag egyenletesen helyezkednek el, így jelentős a szerepük az ország peremein található kis-közepes települések, foglalkoztatási agglomerációk tekintetében.

A ruházati gyártást illetően nagyon jelentős a szerepük az alacsony képzettségű, jellemzően női munkavállalók foglalkoztatásában. Sok esetben a térségben az egyedüli képzettséget igénylő, de tanulható, potenciálisan életpályát nyújtó foglalkoztatási lehetőség. A szektoron belül kiemelten a ruházati könnyűipar és márkák 80 százalékban hazai, többségében családi tulajdonú kkv-ból állnak, mindemellett a szektor termelésének közel 80 százaléka exportot képez.

A felhívás célja a divat és dizájnipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése. Az ágazatban rejlő potenciál, valamint a jövőbeli bővülés lehetőségének megtartása miatt fontos a versenyképes hazai kapacitások megőrzése, és ezzel egyidejűleg a válságban keletkező, ugyanakkor beruházást igénylő lehetőségek minél gyorsabb kihasználása.

A teljes pályázati felhívás innen érhető el. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.