3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ilyen jó évet még sosem zárt a mogyoródi versenypálya üzemeltetője!

Soha nem látott mértékű, 10,3 milliárd forintos bevételt ért el a Hungaroring Sport Zrt. 2022-ben, ehhez 1,769 milliárd adózott nyereség forint társul – derül ki a cég kedden délután közzétett éves beszámolójából. A sikert árnyalja, hogy

a profit nem a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak is helyet biztosító versenypályát üzemeltető cég fő tevékenységéből származik,

ugyanis az állami vállalat üzemi (üzleti) tevékenységének eredménye 110 millió forint veszteség lett.

Mint a kiegészítő mellékletből kiderül, a Hungaroring profitját a pénzügyi műveletek egyéb bevételei soron feltüntetett 2,172 milliárd forintos nyereségnek és a pénzügyi műveletek egyéb ráfordítása soron kimutatott 629 millió forintos veszteségnek egyenlege okozza, ez a két tétel a dokumentum tanúsága szerint a devizapénztárban, illetve devizaszámlán levő összegek elszámolt árfolyamnyereségét, illetve -veszteségét takarják. Így fogalmaznak:

„A pénzügyi műveletek eredménye pozitív (1.888.825 eFt nyereség), amely döntően a 2022. évi F1 rendezői jogdíjhoz kapcsolódó árfolyam (HUF/USD) hatásából adódik.”

Valóban, a pénzeszközök mérlegsor összege a 2021. végi 8,8 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra ugrott. A számlán levő devizaállomány mértékéről nincs információ, de ha figyelembe vesszük, hogy a dollár MNB-árfolyama 2021 szilveszterén 325,71 forint, míg egy évvel később 375,68 forint volt, arra következtethetünk, hogy a 78 százalékos emelkedésből 15 százalék az árfolyamnyereségnek, míg a többi a devizabetét mennyiségi növekményének tudható be.

Érdekesség egyébként, hogy míg a korábbi években a kiugróan jó vagy rossz, több száz millió forintos üzemi (üzleti) eredményt kompenzálta a pénzügyi műveletek ellenkező előjelű eredménye, most egy viszonylag alacsony veszteség társul egy kiugróan jó pénzügyi műveleti eredménnyel.

Megvizsgáltuk, hogy a rekordbevétel ellenére hogyan is tudott a Hungaroring veszteséges működési eredményt elérni. Az oka az anyagjellegű ráfordítások, azon belül is az annak túlnyomó részét kitevő igénybe vett szolgáltatások összegének drasztikus megemelkedése. Ez a költségnem az anyagjellegű ráfordításoknak a Covid két éve alatt, 2020-21-ben 74-77, egyébként 90-94 százalékát teszi ki. Míg a pandémia előtt ennek összege 16-19 milliárd forintra rúgott, majd 2020-ban 4,5 milliárdra csökkent, és még 2021-re is csak 15,3 milliárdra nőtt, tavaly már 24,6 milliárd forintot tett ki. Ebben a költségnemben szintén jelentős tételt képvisel a rendezői jogdíj mértéke, mely 2021-ben 13,6 milliárd, tavaly viszont már 18,6 milliárd forintra rúgott, valamint a televíziós közvetítési jogdíj, mely a két évvel ezelőtti 2 milliárd forintról tavalyra 2,7 milliárd forintra nőtt. A 37, illetve 35 százalékos növekmény okaként a kiegészítő melléklet a 4 százalékos indexálást, valamint a forintnak a dollárhoz viszonyított árfolyamváltozását jelöli meg.

A dollár nagyobb sebességre kapcsolt. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
A dollár nagyobb sebességre kapcsolt. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Forma-1-es rendezői jogdíjjal kapcsolatos kiadásokhoz az állam vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá, melynek mértéke a 2021-es 15,2 milliárd forint után tavaly 17,6 milliárd forint volt. A növekedés okaként itt is az éves indexálást, valamint a dollárárfolyam növekedését nevezték meg.

A Hungaroring tavaly 28 főt foglalkoztatott, havi bruttó átlagbérük 1 millió forint közelében volt, míg egy évvel korábban a 24 alkalmazott átlagosan havi bruttó 937 ezer forintot keresett.

A Hungaroring Zrt. 2021-es üzleti évéről itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!