5p

Kiugróan sok jogszabály módosult, lépett életbe vagy helyeztek hatályon kívül 2019-ben, amelyek a bérügyvitelt érintették.

Az új Szocho tv-t figyelmesen olvasónak feltűnhet, hogy számos korábbi adókedvezményt nem talál az új törvényben, áll a Nexon közleményében. Minden bizonnyal érzékenyen érinti a munkaadókat, hogy a szocho tekintetében 2019. január 1-jétől megszűnnek az alábbi kedvezmények:

  •  a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállaló foglalkoztatásához,
  •  a Karrier Híd Programhoz,
  •  pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a részmunkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmények.

A társadalombiztosítási ellátásokat érintő változások között kiemelkednek a nyugdíjasok helyzetét érintőek.

Kis túlzással az mondható, hogy 2019-ben a legjobb munkavállaló az Mt. alatt foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas. Nem csak azért, mert a kutatások szerint a munkavállalók általános teljesítőképessége 65 éves korukban (tehát kb. a nyugdíjjogosultságuk idején) mindösszesen csak 5 százalékkal kevesebb, mint „fénykorukban", 45-50 év tájékán, hanem azért is, mert keresetük után csak személyi jövedelemadót kell fizetni. Így nincs járulékfizetési kötelezettsége, de a munkaadójának sem kell utána szochot és szakképzési hozzájárulást fizetnie. Megnyugtató, hogy a saját jogú nyugdíjas akkor is jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ha nem dolgozik.

Új értelmezést kapott az üzemi baleset, amely körébe már beletartozik a foglalkozási megbetegedés is. De az üzemi balesetek körébe tartozik az is, ha valakit a közcélú munkában vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során (például vizsgálatokon vagy kezeléseken) ér baleset.

Szigorodtak a nyilvántartási kötelezettségek is, mivel a munkáltatónak a munkaügyi iratokat az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig meg kell őriznie.

Változott a gyermekgondozási díjra való jogosultság is, mivel 2019. január 1-jétől a jogosultság tekintetében valamennyi teljes idejű – azaz nappali munkarend szerinti – felsőoktatási intézményben folyó képzés figyelembe vehető, kivéve a külföldi állampolgárok számára hirdetett, idegen nyelvű képzéseket.

Jó, ha tudja mindenki a keresőképtelenség igazolásával kapcsolatos új szabályt, hogy a táppénz iránti kérelemhez kötelező mellékelni a keresőképtelenségről szóló eredeti orvosi igazolást, amelyből a biztosított részére annyi eredeti példányt kell kiállítani, ahány jogviszonya van az illetőnek. Erre a látszólag fölösleges adminisztratív szabályra azért van szükség, mert a kezelőorvos jogviszonyonként, az egyén munkaköreinek ismeretében állapítja meg a keresőképtelenséget.

A személyi jövedelemadó tekintetében is rengeteg változással kell szembe néznünk. A változások hosszú sorából megemlíthető például, hogy az egyéni vállalkozók részére az szja-bevallásának határideje május 20-ra módosult. Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek pedig online felületen tölthetik ki az adóelőleg-nyilatkozataikat, melyeket az adóhatóság elektronikus úton továbbít majd a munkáltató, kifizető felé.

A kétgyermekes családok által érvényesíthető családi kedvezmény összege gyermekenként havi 116 670 Ft-ról 133 330 Ft-ra emelkedett, amely gyermekenként havi 20 000 forint adómegtakarítást jelent az eddigi 17 500 forint/fő összeggel szemben. Ingatlan bérbeadás esetén pedig nem minősülnek bevételnek a rezsiköltségek, mivel azok csak „átfolynak" a bérbeadón.

A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes például a munkavégzéshez szükséges munkaruházat, munkaadó által biztosított védőoltás vagy a sportrendezvényre szóló belépőjegy is. Viszont 2019-től adómentesen nem adható a lakáscélú munkáltatói támogatás vagy a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói juttatás.

Megszűnik 2019-től a munkaadó által a magánszemélyre kötött személybiztosítások díjának adómentessége is, tehát a munkáltató által a munkavállalóra megkötött biztosítás díja adóköteles lesz.

2019. január 1-től új pénzbeli ellátás, a gyermekek otthongondozási díja került bevezetésre, amely 2019-ben 100 000 forint. Méltányolva azt a terhet, amit a családnak egy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek nevelése jelent, a súlyos fogyatékosságából, tartós betegségéből adódóan önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodók számára hozták létre a gyermekek otthongondozási díját. A gyermekek otthongondozási díja folyósításának időtartama szolgálati időre is jogosít.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba a munkáltató által nyújtott hozzájárulások január 1-től bérjövedelemként adóznak, azaz a munkáltató 21 százalék, a munkavállaló pedig 33,5 százalék adót fizet utána. A január 1-től érvényes szabályozás egyértelművé teszi, hogy a támogatás bruttó összegéből a magánszemélyt terhelő közterheket le kell vonni, de nem a támogatás jóváírásakor, hanem annak teljesítésekor. Jó hír viszont, hogy a pénztártag dolgozó nem csak a saját befizetései után, hanem a munkaadója által nyújtott pénzbeli befizetés után is igénybe veheti a számára járó 20 százalékos, évente akár a 150 ezer forintot is elérő adókedvezményt.

A komolyan adóztatott munkáltatói hozzájárulások közül nagyon előnyösnek mutatkozik a pénztári egészség- és nyugdíjpénztári célzott szolgáltatás, mivel kizárólag a munkáltató adózik utána, s adóterhe csak 40,71 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!