<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megjelent a cégek biztonságos működését segítő Vállalati Fehér Könyv. A kamarákkal, vállalkozói érdekképviseletekkel együtt összeállított útmutatóban nemzetközi példákon keresztül mutatják be, a koronavírus-válság második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a cégek annak érdekében, hogy működésüket fenntarthassák.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac és Profit oldalán jelent meg. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával, az úgynevezett Vállalati Fehér Könyvvel. A 40 oldalas útmutató a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára nyújt útmutatást a következő járványhullámra való felkészülésben. Az általános iránymutatás támpontot ad a munkavállalók koronavírus kockázatának értékeléséhez, a fertőzésmegelőzést szolgáló munkahelyi intézkedések tervezéséhez.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség – hívják fel a figyelmet az útmutató készítői. A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni.

Kockázati tényezőknek a munkahelyi járványok kialakulásában (Forrás: Fehér Könyv)Kockázati tényezőknek a munkahelyi járványok kialakulásában (Forrás: Fehér Könyv)

Kiknek szól?

A könyv a lakosság alapvető ellátását biztosító, a társadalom működőképességének fenntartása szempontjából kritikus erőforrásoknak, intézményeknek, szervezeteknek szól elsősorban. Ide tartozik például az egészségügyi ellátórendszer, élelmiszeripar, mezőgazdaság, kereskedelem, áruszállítás, energiatermelés- és szolgáltatás, ivóvíz ellátás, hulladékgazdálkodás, honvédelem, katasztrófavédelem, közbiztonság, kormányzati szféra és közigazgatás, tömegközlekedés, hírközlés, postai szolgáltatás, bankok és üzleti szféra.

Készítsenek egyedi terveket a vállalkozások

A könyv felhívja a gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy a COVID-19 pandémia kapcsán kialakuló helyzet várhatóan túllépi a vállalati krízishelyzetek kezelésére vonatkozó, illetve a működési folytonosság biztosítására irányuló jelenlegi terveik kereteit, ezért specifikus pandémiás felkészülési tervek elkészítése javasolt.

A Fehér Könyv a világjárvány 4 fázisát különbözteti meg, és jelenleg tartó második fázisra vonatkozik, amely a dokumentum készítő szerint legalább egy évig tart majd. Itt többek között olyan célokat határoztak meg, mint a szigorú központi fizikai távolságtartási intézkedések összehangolt és óvatos feloldása, az Iskolák és vállalatok újra nyitása, az „új normális” viselkedésformák elfogadtatása, a COVID-19 esetek gyors azonosítása, elkülönítése és a kontaktuskutatás.

A járvány második szakasza (Forrás: Fehér Könyv)A járvány második szakasza (Forrás: Fehér Könyv)

Hogy egy munkahelyen milyen koronavírus-járvány kockázatokkal kell számolni, az útmutató készítő szerint általánosan elmondható, hogy a kockázati szintet befolyásolja a járvány előfordulása a helyi környezetben. Ha a helyi közösségben nagyszámú COVID-19 megbetegedés fordul elő, nagyobb a munkahelyre, vállalkozásba behurcolás valószínűsége. Szintén nagyobb a veszélye a koronavírus terjedésének, ha nagy arányban látogatják a munkahelyet nem ott dolgozó ügyfelek, illetve olyan területekről érkezők, ahol emelkedett a COVID-19 esetszám.

Több gyakorlati tanácsot is felsorol a könyv, amelyet a vállalkozások használhatnak a COVID-19 fertőzés megelőzéséhez szükséges biztonságos távolság betartására és betartatására. A legkézenfekvőbb, hogy ahol megoldható, ott a cég tegye lehetővé a munkavállalók otthonról történő munkavégzését. A cég támogassa a dolgozókat például informatikai eszközökkel, vagy a távmunkához szükséges szoftverek oktatásával. Vezessenek be rugalmas munkaidőt, műszakos munkarendet alkalmazó vállalatoknál a műszakok beosztásánál érdemes figyelemmel lenni arra, hogy lehetőség szerint mindig ugyanazok az emberek dolgozzanak együtt egy műszakban.

Nemzetközi példák

A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését javasolja. Nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Például két amerikai fodrász még májusban több mint egy héten át koronavírusos fertőzöttként dolgozott. A fodrászat betartotta azt a városi előírást, hogy a hely csak 25 százalékos kihasználtsággal üzemelhet, tartották az 1,8 méteres távolságot amikor épp nem hajat vágtak, valamint mind a fodrászok, mind a vendégek maszkot viseltek. A két fodrász fertőzöttként 139 ügyfél haját vágta le, akik közül senki sem fertőződött meg, továbbá a munkatársak sem lettek betegek.

Kockázatcsökkentés és megelőzés (Forrás: Fehér Könyv)Kockázatcsökkentés és megelőzés (Forrás: Fehér Könyv)

Érdekes az az eseti is, amikor egy svájci hotelbe fertőzött vendég érkezett. A hotel alkalmazottainak egy része maszkot viselt, mások műanyag arcpajzsot. A vendég számos alkalmazottat megfertőzött, de csakis olyanokat, akik arcpajzsot viseltek ugyan, de maszkot nem. A maszkot viselő alkalmazottak közül senki nem fertőződött meg. A svájci hatóságok ezután figyelmeztetést adtak ki, hogy az arcpajzsok önmagukban nem jelentenek megfelelő védelmet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.