Kilőttek a lakásárak a községekben is


Éves szinten 25,9 százalékkal nőttek az lakóingatlanok ára a magyar községekben, közölte a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakáspiaci elemzésében.

Miközben országos szinten 15 százalékkal nőtt az ingatlanok ára 2017 második negyedévében az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, a részpiacokon a korábbi évektől eltérő dinamikát figyelhetünk meg. Budapesten a növekedés a korábbi időszak 20 százalék feletti szintjéről 14,6 százalékra mérséklődött, a vidéki városokban ugyanakkor 11,4 százalékon kvázi stagnált, a községek esetében pedig 25,9 százalékos felértékelődést mért a Magyar Nemzeti Bank.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy ez egy nagyon alacsony szintről történő elugrást jelent, hiszen miközben ezeken a településeken még a mostani ugrás után is mindössze 9 százalékkal magasabbak az árak, mint 2010-ben voltak, addig a vidéki városokban közel 20, Budapesten pedig majd 70 százalékos felértékelődést láthatunk 7 év alatt.

Ugyanezt a kettősséget figyelhetjük területi eloszlás alapján is, hiszen miközben a 2008-as szintekhez képest Budapesten 51,1 százalékos áremelkedést láthatunk, Nyugat-Magyarországon pedig 2 százalékosat, addig Észak-Magyarországon 13,7, míg az Észak-Alföldön 1,6 százalékkal alacsonyabbak árakon forognak a lakóingatlanok

Nem csoda, hogy a jegybank gazdasági fundamentumokat használó modellje szerint a magyar fővárosban immár hatodik negyedéve ha nem is jelentős mértékben, de túlértékeltek, míg vidéken alulértékeltek az ingatlanok.

Ez azonban nem csak magyar sajátosság, hiszen a nemzetközi kitekintés alapján az európai országokban ingatlanpiaci boom esetén a fővárosi lakásárak nagyobb mértékben nőnek. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy volatilisebbek is, hiszen gazdasági visszaesés esetén az árcsökkenés is intenzívebb.

Az évek óta tartó európai ingatlanpiaci boom egyébként számos országban már a túlfűtöttség jeleit mutatja, Dániában például a lakáshitelek állománya már nagyobb, mint az ország éves GDP-je, de súlyosnak tekinthető a helyzet Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Finnországban és Ausztriában is.

Magyarországon e tekintetben még van tere a növekedésnek, hiszen a magyar lakáshitel-állomány GDP-hez viszonyított aránya mindössze 8,1 százalék.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.