4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több százezer tonna műtrágya hiányozhat a piacról.

Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni. Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője arról beszélt, hogy hiába csökkent 100 euróra a gáz ára a tőzsdén, az üzemeket nem merik biztonsággal újraindítani az egész térségben. Mint fogalmazott, ennek a hatását a lakosság akár jövő augusztusban a saját bőrén érezheti majd, hiszen ha az ellátási problémák továbbgyűrűznek, akkor addigra kétezer forintra rúghat a kenyér kilónkénti ára.

Az Európai Unióban jellemzően minden kormány arra rendezkedett be az energiaválság küszöbén, hogy a lakosságot védje. A már rendelkezésre álló és folyamatosan növelt készletek ugyanis a lakossági ellátást biztosítják, miközben az ipari vásárlók számára nem nagyon van lehetőség gázvásárlásra.

Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője közölte, hogy ez a feloldhatatlannak tűnő helyzet vezetett oda, hogy szinte az egész kontinensen állnak a műtrágyagyárak. Miközben az alapanyagok beszerzése is bizonytalan számukra, a gázár a 2020 februárjában tapasztalt 8 euróról 324 eurós csúcsot döntött augusztusban a holland tőzsdén, ami azért is kritikus, mert a műtrágya-előállítás költségeinek 70 százalékát a földgáz teszi ki.

A brutális drágulás java még csak most jön? Fotó: Depositphotos
A brutális drágulás java még csak most jön? Fotó: Depositphotos

Mint mondta, nemcsak itthon, hanem a környező országokban sem merik indítani az üzemeket: a térségben egyedül az ausztriai Linz gyára működik 50 százalékon, illetve Ukrajna hozzánk közelebb eső részén további kettő.

„A boldog békeidőkben, júniusban voltak a leállások, majd augusztusban elkezdtek termelni a gyárak. A probléma most hatványozott, hiszen ha ma újra is indítanák az üzemeket, egy hónap kellene, mire a normál termelésre rá tudnának állni, ráadásul a nagy hőkülönbség miatt ezek a rendszerek télen az ammónia hatására lefagynak, így egyébként is kevesebb műtrágyát lehet előállítani, mint egy optimálisabb hőmérsékletű nyári hónapban” – magyarázta.

Farkas Dénes kijelentette, hogy 350-400 ezer tonna műtrágya nem került eddig legyártásra augusztustól csak Péten, miközben a korábban jól bevett osztrák, román, szerb és horvát importforrások is elapadtak. Minden termelő abban reménykedett, hogy a 150 eurós gázár alatt a gyárak újraindulnak, de ezt még mindig nem merik meglépni a szegmensben.

Most pecsételődhet meg a kenyér jövő évi ára

A Hírös Agrária Kft. műtrágya üzletágának vezetője megjegyezte, hogy azok jártak jól, akik májusban és júniusban tudtak és akartak is bekészletezni műtrágyát, akkor ugyanis még nem volt ilyen magasan a gázár. Hozzátette: azt vizionálják, hogy tavasszal több százezer tonna műtrágya nem áll majd rendelkezésre.

„300-400 ezer tonna letéti készletnél is komoly fennakadást jelentett, hogy eljuttassák a végterméket a felhasználókhoz, most pedig végképp az lesz, hogy 400 ezer forintos tonnaáron lehet csak hozzájutni a műtrágyához. Enélkül viszont gazdaságosan növényt termeszteni lehetetlen” – tudatta.

Kérdésre válaszolva szót ejtett arról is, hogy rengeteg termelő még mindig rajta ül az idei terményeken, és néhányan kezdenek átmenni „tőzsdeügynökbe”. Ők arra spekulálnak, hogy akár 30-40 ezer forintos áremelkedés is lesz még, ami nem feltétlenül reális, hiszen a malmok előszeretettel vásárolják az olcsóbb ukrán gabonát.

Ettől függetlenül ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e ezer forint a kenyér, hanem az, hogy mikor lesz kétezer a kilója.

„Ha Magyarországon nem tudunk jövedelmezően szántóföldi növényeket előállítani, akkor azt a hétköznapokban az átlagemberek is meg fogják érezni a pénztárcájukon, még a mostaninál is jobban. Konkrétan, ha jövő júniusban és júliusban nem lesz elfogadható a terméshozam, akkor nyár végén, legkésőbb ősz elején találkozhatunk a kétezer forintos kenyérárakkal” – jelentette ki a Hírös Agrária Kft. szakértője.

Végezetül elmondta, hogy most még vannak olyan cégek, amelyektől raktárról be lehet szerezni a megfelelő mennyiségű műtrágyát. Aki ezt halogatja, az csúnyán pórul járhat, ugyanis ha csak jövő év elején kezdik majd el a beszerzést az érintettek, nagyon könnyen megeshet, hogy nem találnak a piacon szabad készletet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!