5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mostanában a csokoládé reneszánszát éljük, szaküzletek, butikok nyílnak országszerte. Sőt, mi több, múzeumban tanulmányozhatjuk, mit is takart hajdanán a kakaóbab művészi szintű való feldolgozása.

Ma már nemcsak vásároljuk a csokoládét, hanem tanulmányozzuk, hogyan készül, és megpróbáljuk mi is formázni. Újabban múzeumi látogatás, turisztikai és gyerekprogram, valamint csapatépítés kapcsolódik eme megunhatatlan édesség kóstolgatásához. 

Az első budapesti Csokoládé Múzeum Árpádföldön jelenleg zárva van, de találunk hasonlóan izgalmas látnivalót a Parlament szomszédságában is. A Kossuth téren lévő Szamos Cukrászda Csokoládé Múzeuma hivatalosan is bejegyzett intézmény. A háromemeletes, szinte mindig teltházas cukrászda-kávézó-bisztró-édességbolt legfelső szintjén látható több ezer tárgyat évtizedekig gyűjtötte a tulajdonos családja. 

Műhelymunka Szerencsen. Fotó: Szerencsi
Műhelymunka Szerencsen. Fotó: Szerencsi

Az egyik attrakció a 78 kiló marcipánból készült bájos hölgy. Pontos megnevezése: A szép csokoládés lány, mert ez a címe az alapjául szolgáló Liotard festménynek, amely a drezdai Zwingerben található.

Itt a múzeumlátogatással, csokoládékészítéssel és kóstolgatással egybekötött látogatás 7000 forintba kerül, a csapatépítés drágább ennél. Utóbbi ára attól is függ, hogy milyen szolgáltatást kérnek mellé a megrendelők, mert vacsorával és más programmal is össze lehet kötni.

Már a húsvét sem a régi 

Amikor legutóbb oda látogattam, éppen egy csivitelő gyerekcsapat ismerkedett a csokoládékészítés rejtelmeivel. Az iskolások vásároltak is jócskán, a szülők bizonyára a csábító édességekhez igazították az útnak indító zsebpénzt. Nagyon népszerű a nyári tábor is, egy hétre teljes ellátással 80 ezer forintba kerül. Már most sok a foglalásuk. Része a programnak a Szamos történelméről és jelenéről készített film, amelyet a külföldi csoportok szívesen megnéznek. Elsősorban német, olasz, izraeli csoportok érkeznek, de jönnek szlovákok is. Többnyire a nem túl messzi kikötőkből hozza őket ide az idegenvezető, ahol ilyenkor a Viking hajók táboroznak.

A tavalyi év sem ígérkezett jónak, de mégis megugrott a forgalom, mert pár szállító több terméke időközben „kiesett” a piacról. 2023 azonban gyökeres változást hozott, mivel a lakosság nettó keresete ugyan jelentősen nőtt, de az infláció ezt meghaladta. A kiskereskedelmi láncok forgalmában már érződik ez a hatás, ennek megfelelően a húsvéti termékek választéka és mennyisége is csökkent. Tudomásul kell vennünk, hogy a vásárlási szokások változása nem a húsvétnak kedvez – mondta Molnár Pál, a 100. születésnapját ünneplő Szerencsi Bonbon Kft. kereskedelmi vezetője.

Tojások, nyuszik, játékkal egybekötve

A hagyományokat egyre kevesebb család tartja, sokan inkább kirándulni vagy pihenni mennek a húsvéti hosszú hétvége alatt. Ehhez kell az édesipari piaci szereplőknek is alkalmazkodniuk. Ugyanakkor az ajándékok értéke folyamatosan emelkedik. Az egészségtudatosság szempontja főleg a felnőtteknél emeli az átlag árat, míg a gyerekeknél a plusz forint inkább a nagyobb méretű, és valódi csokoládéból készült figurák formájában jelentkezik, valamint a játékkal kiegészült csomagoknál. 

A kereskedelmi láncoknál ezzel párhuzamosan megjelent a „kevesebb több” elve, amit a vásárló szűkebb választékként észlel. Ugyanakkor ez az időszak a karácsonyi szezonnál sokkal rövidebb, a fogyasztóknak kevesebb döntési idejük van.

"2022-ben – de évek óta ez már a trend – legsikeresebb termékeink a valódi 40 százalékos tejcsokoládéból készülő Szerencsi nyuszi figurák, illetve ezek diabetikus változatai, valamint a Szerencsi tojásdrazsé, a zselé féltojás és a tojás figurák." - tette hozá.

Szerencsen interaktív műhely programot tartanak, bemutatják üzemüket és tájékoztatást adnak a helyi csokoládégyártás múltjáról, jelenéről. A vendégek saját kezűleg elkészíthetnek, feldíszíthetnek 2-2 tábla tejcsokoládét, melyet a program végén hazavihetnek magukkal. A foglalkozáson rövid videófilmeket vetítenek a kakaóbab termesztéséről, feldolgozásáról, közben pedig finom csokoládékat kóstolhatnak. A műhely osztálykirándulások és céges csapatépítések alkalmával épp úgy kedvelt célpont, mint a turistacsoportok látogatásakor. 

Csokoládé tanfolyamok, Ceglédtől Sopronig

Kiemelkedő tudású, patinás vidéki cukrászműhelyekben is találhatunk hasonló programokat. A ceglédi Békebeli Cukrászda csokoládé manufaktúrájában alkotás közben találkozhat az érdeklődő az alapanyaggal és a késztermékkel. A vendégek előtt készülnek lépésről lépésre az éppen soron következő bonbonok, s közben Lajos Mary, a többszörösen kitüntetett, Franciaországban tanult cukrász elmeséli, hogy a csokoládé alapanyaga, honnan származik, hogyan készült régen és ma.

A soproni Harrer Cukrászda és Csokoládéműhely honlapjára is érdemes rákattintani, mert nagy népszerűségnek örvendenek a - sokszor csoportokban érkezők számára – az „édes” workshopok, főleg húsvétkor és karácsony táján. Egy itteni osztálykirándulás tartalmazhat például csokoládé szökőkutat, friss gyümölcsökkel, valamint csokoládéital kóstolót is.  

Mindenképpen hasznos bármiféle túra előtt ellátogatni a weblapokra, a nyitvatartási idő, az aktuális árak és a látogatófogadás feltételeinek részletei miatt. A gyárak, műhelyek, márkák mintaboltjaiban általában érdemes vásárolni, mert a kínálat valóban friss, és az árak is kedvezőek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!