4p

Még a mostani 15-20 százalékos kamatok mellett is megtérülhetnek az energia-, a munkaerő-hatékonyságot javító fejlesztések. Ezt állítja az Mfor-nak Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága agrárkapcsolatokért és agrártámogatásokért felelős központjának vezetője. A nyertes pályázók úgy készüljenek, hogy az idén már szigorúbban kérhetik számon a kétéves megvalósítási határidőt.

Nehéz a gazdák pénzügyi helyzete, ezért sokan adják vissza főleg az "utófinanszírozós" agrárpályázatokat. A bank által finanszírozott pályázatoknál mit mutat a trend? 

Több ilyen eset volt, de minden esetben az ügyféllel folytatott párbeszéd nyomán született meg a döntés, hogy nem vágunk bele a megvalósításba, hacsak nem volt mellé olyan forrás, amellyel kigazdálkodható és finanszírozható lett volna a projekt. A jelenlegi gazdasági környezetben természetesnek tekinthető, hogy többen elhalasztják a beruházásokat, annak ellenére is, hogy a szabályozó az építési költségek növekedése miatt lehetővé tette a költségvetés bővítését. A megvalósításra rendelkezésre álló két év ugyanakkor köti a beruházókat, részben ezért is adják vissza a pályázatokat.

Kicsúsznának a határidőből?

Az Irányító Hatóság az elmúlt években – többek közt a koronavírus-járvány hatásai miatt – engedékenyebben kezelte a hosszabbítási kérelmeket. Most viszont már a pályázati ciklus végén vagyunk: közeledik a végső határidő, 2025 vége, ameddig el kell számolni a 2014-2022-es ciklus uniós támogatásaival. Ráadásul addigra nemcsak a projekteket kell fizikailag megvalósítani, hanem a pénzügyi elszámolásokat is le kell zárni, és be kell nyújtani Brüsszelnek. Ezért arra számítunk, hogy a minisztérium szigorúbban fogja venni a kétéves megvalósítási határidőket.

Az önrészhez, előfinanszírozáshoz piaci alapon mekkora kamattal jutnak hitelhez a pályázók?

Ha a futamidő alatt fixáljuk a kamatot, 15 százalék körül tudunk finanszírozni egy beruházást. Változó kamatozás mellett, rövid távon viszont akár 20 százalék is lehet a kamat. Ezt nehéz kitermelni, ez is közrejátszhat a beruházási kedv csökkenésében. De még a jelenlegi környezetben is vannak olyan beruházások, például az energia-, vagy a munkaerő-hatékonyságot javító fejlesztések, amelyek még a mostani magas kamatok mellett is megtérülhetnek. Mindemellett a kormányzat több kedvező kamatozású hitelprogramot is útnak indított az elmúlt időszakban, ilyen a kkv-méretű agrárvállalkozások számára a Széchenyi Beruházási Hitel Max, illetve a nagyobb vállalatok, így az élelmiszeripar számos szereplője számára elérhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Igaz, ezek állami támogatástartalommal bírnak, amelyet be kell számítani egy-egy projekt támogatási intenzitásába.

Mezei Dávid szerint az MBH-nál arra számítanak, hogy az agrártárca szigorúbban fogja betartatni a pályázatokban elnyert beruházások  kétéves megvalósítási határidőit. Fotó: MBH Bank
Mezei Dávid szerint az MBH-nál arra számítanak, hogy az agrártárca szigorúbban fogja betartatni a pályázatokban elnyert beruházások kétéves megvalósítási határidőit. Fotó: MBH Bank

Egyelőre nem érkezik az uniós forrás. Ez meglátszik-e a pályázati portfolión, a hitelfelvételen, hogy emiatt kevesebb a pályázó?

Az agrártámogatások nincsenek késésben, tavaly novemberben megállapodás született az Európai Bizottsággal. Április második felében megnyílt a területalapú támogatások igénylését szolgáló egységes kérelem felület. 2023 végétől, 2024 elejétől pedig az Agrárminisztérium tervei szerint fokozatosan elérhetők lesznek az új vidékfejlesztési pályázatok. A mostani Közös Agrárpolitikának már 2021-ben el kellett volna indulnia, de az EU-ban nem sikerült időre elfogadtatni az új agrártámogatási rendszerhez szükséges uniós jogszabályokat. Az agrártámogatások ez idő alatt sem álltak le, átmeneti szabályokkal, de működött a rendszer. A beruházások volumene az uniós források miatt eleve erős ciklikusságot mutat, ha az egyes évek teljesítményét vizsgáljuk. Így a hétéves időszakok első éveiben egyébként is jellemzően alacsonyabb mind a pályázatok száma, mind pedig a megítélt támogatásoké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!