7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hatalmas lángok csaptak fel Soprontól pár kilométerre, az egyik peresztegi telephelyen a május végi forróságban. A bámészkodók ilyenkor pánikszerűen hívják a tűzoltókat, de félő, mire kiérnek, már csak füstölgő romok maradnának a közeli rodából és az ott parkoló százmilliós Fendt traktorból. De ez alkalommal senki sem telefonált.

A traktoros a cégvezetővel együtt pár másodperc alatt eloltotta a lángokat az erőgép orrára szerelt piros berendezéssel. Mindez ugyanis a traktoros oltóberendezés csütörtöki gyakorlati bemutatóján történt, az érdeklődő termelők és újságírók számára.

Borítékolható, hogy az idei aratáskor is sok gazda szembesül majd azzal, hogy kigyullad a tábla, a kombájn, vagy a bálázó, és a szeme láttára válik hamuvá a termés, elszenesedett rommá a százmilliós, pótolhatalan betakarítógépe, bálázója, traktora. Érdemes tehát felkészülni, hogy az egyre tüzesebb nyarakon, amikor 40 foknál is nagyobb a hőség a porszáraz búzatáblán, tűzforró a kombájnmotor, felhevül a vágóasztal, a szalmarázó a surlódástól, bármelyik pillanatban begyulladhat, és meg is gyullad a szalma, vagy a gép.    

 “Kétféle gazda van: az, akinek már volt tüze az aratáskor, és az, akinek lesz” - ezt állítja Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó, a Fields Fireman szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztője.

A saját bőrén tapasztalja, hogy a klímaváltozással gyakoribb aszályos időszakokban egyre gyakoribbak a mezei, főleg aratási tüzek és nagyobbak az anyagi károk.

Saját bőrén

Két fájdalmas és nagy kárt okozott tűzeset után tíz éve fogant meg a fejében a traktoros oltóberendezés ötlete. Egyszer egy állományszárított vöröshere-táblája kapott lángra bálázáskor, amitől leégett a méregdrága bálázógépe ugyanúgy, mint egy másik aratáskor, amelyben a néhány üzemórás vadonatúj kombájnja veszett oda. Ezért fejlesztette ki a traktor orrára kapcsolható oltóberendezését, amit a tűz észlelésekor azonnal bevethet, és megelőzve a nagyobb kárt.

A csodatraktor. Fotó: Mfor
A csodatraktor. Fotó: Mfor

“Magunknak fejlesztettük és gondoltuk ki, hogyan működjön, csak 2019-ben jelentünk meg a késztermékkel a piacon a németországi, hannoveri Agritechnika Expon” - idézte fel lapunknak a botcsinálta konstruktőr. Az azóta viszont bebizonyosodott, hogy a legnagyobb kárt a drága gépekben okozzák a mezei tüzek, amit azonban sokszor nem lehet vízzel eloltani. Ezért mutatták be Peresztegen csütörtökön a habbal is oltó, továbbfejlesztett berendezést. Ez a modell speciális - a profi tűzoltók által is használt - habosító anyagot fecskendez mintegy 110 barral a lángoló felületre, ahol gázolaj, műanyag, olaj is ég.

A továbbfejlesztett berendezést itthon és Hollandiától, Németországon, Ausztrián, Szlovákián át Lengyelországig az Európai Unió nyolc országában forgalmazzák helyi márkakereskedőkkel.

A magyar innovációval megalkotott berendezés sorozatgyártását alig négy éve kezdte a peresztegi vállalkozás. Eddig mintegy 200 darabot adtak el, de csupán a tizedét (20-25 db) itthon. A berendezés hazai ára 2,5 millió forint, külföldön 7500 euró. A magyar gazdaságok közül csak a nagyok, illetve az előrelátóbb gazdák rendeltek. Ki tudja miért, itthon még se a kamara, se a hazai gépforgalmazók, termelői integrációk sem haraptak rá a kármegelőzésre.

Pedig az oltóberendezést eleve úgy fejlesztették ki, hogy speciális tudás nélkül a lehető leggyorsabban és a legegyszerűbben tudják használni. Amint azt a bemutatón is láthattuk, ha fellobbannak a lángok, a traktoros pár másodperc alatt odaáll a tűz közelébe, lecsavarja a tömlőt és egy csap nyitásával már nagy nyomással ki is fecskendezi az oltóanyagot. A berendezést a magyarországi katasztrófavédelmi kutató intézet hivatalosan be is vizsgálta, és a használatát engedélyezte.

Más kárán

Elgondolkodtató, hogy - józan belátás, sőt előrelátás helyett - az esetek többségében már tűzkárt szenvedett gazdákból lesznek a vevők.

Például az egyik Vas vármegyei gazdálkodó, akinek tucatnyi kombájnja van, évekig halogatta az oltóberendezés vásárlását. Míg tavaly júliusban, egyik este fél tízkor hívta a gyártót és több darabot is rendelt azután, hogy aznap leégett a bálázója. Az egyik osztrák gazda az idén azután vásárolt több darabot, hogy a szomszédja a saját berendezésével eloltotta neki a kigyulladt kombájnját. Az egyik kétezer hektáros Pest vármegyei társaságnak, amelyik 3 éve vette az első oltóberendezését az idén gyulladt ki a százmillió forintos nagygépe, amit gyorsan eloltottak, de cégvezető azonnal rendelt még kettőt. Minden bálázásra beállított traktort felszerelnek eggyel-eggyel.

Műhelytitok

Mint azt a peresztegi bemutatón a gépkezelőtől megtudtuk, a traktor orrára kapcsolt tűzoltó-berendezést 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással szabad csak üzemeltetni. Többel azért nem, mert az tönkretenné a szivattyút. A készülék így 5 bárral fecskendezi rá az oltóanyagot a lángokra. Ezzel a teljesítménnyel mintegy 16-17 perc alatt fecskendi ki a berendezés a tartályában lévő 650 liternyi oltóanyagot. Az oltóanyag-tartályt a berendezésen lévő gyorscsatlakozón keresztül 5 perc alatt lehet újra feltölteni. A gépnek, amelyre öt év garanciát vállal a gyártó,  szinte nincs karbantartási igénye, de minden évben át kell vizsgálni. Télen, a fagyok beállta előtt pedig le kell engedni a vizet a tartályból és a szivattyúból. Egyebek között ez is benne van a berendezéshez adott leírásban.

Sok termelőnek, aki már korábban vásárolt, viszont már meg is térült a befektetés. Az egyik gazdaságban tavaly aratáskor a traktoros szólt a kombájnosnak: “állj meg, füstöl a vágóasztal”. Majd a traktorral odaállt, és másodpercek alatt eloltotta a tüzet a rászerelt berendezéssel, megspórolva a több tízmilliós kárt. Két órával később ugyanott a bálázó is kigyulladt, de azt is eloltották. És ez csak egyetlen napont történt.

Szinte minden nap

“Nálunk is minden évben van egy-két aratási tűzeset - tapasztalja Széplaki Tamás is. Pedig, amikor csak a pelyva kezd füstölni, már nem is számolja.

Állítja, a többcélú 1,2 tonnás berendezés akkor is hasznos, ha éppen nem kell tüzet oltani. A traktor orrán pótsúlyként is szolgál, de gépet, falat, istállópadozatot is lehet vele nagy nyomással mosni. A szezonon kívül pedig nem árt, ha a bálakazlak közelében parkol, ha ne adj isten szükség lenne rá.

Mint megtudtuk, a következő fejlesztési cél egy - a jelenleginél - kisebb, könnyebb változat lesz. A jelenlegi méretű változatot ugyanis a gyakorlati tapasztalatok alapján, 150-160 lóerőnél kisebb teljesítményű erőgépre nem ajánlatos rákapcsolni.

A bemutatót követő szakmai beszélgetésen a piaci szereplőktől azt is megtudhattuk, hogy egyes kombájnmárkák a többinél gyakrabban gyulladnak ki. A hazai forgalmazó egyelőre még sem akar kooperálni az oltóberendezés gyártójával a megelőzésről. Ahogyan a megkeresett biztosítótársaságok sem mutattak hajlandóságot, hogy például a berendezést felszerelve a gépekre, együttműködve a gyártóval, megspórolhatnák a károkat. Pedig az új gépek áráhozt képest eltörpül a többletberuházás, amivel megelőzhetik a tűzeseteket.

Elgondolkodtató, hogy az uniós és nemzeti támogatással finanszírozott gépvásárlási pályázatoknál sem kapott/kap plusz pontot, aki vállalja, hogy ilyen berendezéssel előzi meg a kárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!