3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarország is támogatta a "bent rekedt" ukrán gabona kihozatalát, de túl sok és túl olcsó gabona érkezik Európába.

Brüsszel nem fog olyan segítséget nyújtani, amely az ukrajnai gabonaimport áramlásban megvédené a magyar, a román, a lengyel, vagy a bolgár termelőket - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hétfőn Brüsszelben az MTI-nek.

Az államtitkár elmondta, hogy az uniós tagállamok agrárminisztereinek hétfői tanácskozásán, hat kelet-európai tagállam fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hozzon olyan gabonapiaci intézkedéseket, amely megvédi a kelet-európai termelőket az egyre nagyobb mértékben Európába áramló ukrán gabona importjával szemben.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában rekedt gabona "kiszabadítását" Magyarország is támogatta, azonban az ukrán gabona nem Észak-Afrikába, sem a Közel-Keletre, hanem jelentős mértékben Európába, és az Ukrajnával szomszédos vagy tengerileg határos országokba érkezik millió tonna számra. "Alacsony termelési költségekkel, az Európai Unióban nem használt termelési gyakorlatokkal állítják elő ezt a gabonát, amely 70 euróval olcsóbb tonnánként átlagosan, mint Magyarországon vagy a Kelet-Európában megtermelt gabonafélék" - hívta fel a figyelmet. Ebből az következik, hogy a magyar termelők nem tudják értékesíteni sem a hazai piacon, sem pedig a korábbi hagyományos exportpiacainkon a gabonát, amelyet megtermelnek. Azt mondta, az Európai Bizottság egy pénzügyi alap létrehozását helyezte kilátásba, amelyet Magyarország fontosnak tart, de a piaci válságot ez nem tudja megoldani.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a tanácsülésen több tagállammal együtt sürgették az Európai Bizottságot, hogy egyértelmű eredetmegjelölés kerüljön a méztermékek csomagolására. Felhívta a figyelmet, hogy Európában olyan harmadik országokból származó méztermékek árasztották el a piacot, rendkívül alacsony áron, amelyek lényegében kiszorítják a jó minőségű magyar mézet ezekről az exportpiacokról.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az Európai Bizottság a közepes méretű állattartó gazdaságokra is olyan környezeti szabályozás és engedélyezési rendszer bevezetését javasolja, amely csak a nagyméretű gazdaságok esetében működik. Kiemelte: 16 tagállam, köztük Magyarország, közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz és az EU soros svéd elnökségéhez, melyben felhívták a figyelmet, hogy az európai agráriumot érintő környezeti ügyekbe be kell vonni a tagállamok agrárminisztereit.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!