9p

Magyarország állítja elő az uniós tormatermés több mint egyharmadát, de pár éve kritikus szintre csökkent a fogyasztás, a profit. A klímaváltozás, a lengyel, ukrán konkurensek is fenyegetik a nagyhatalmi státuszt.

Március - a tormás húsvéti sonkával és az ültetés kezdetével - a “csípős” hungarikum jeles hónapja. A gazdáknak 2021-től ültetéskor írásban meg kell küldeni a kormányhivatalnak az azévi várható tormatermelésüket, majd a felvásárlókkal kötött szerződéseket is. A szaktárca 2021-től ugyanis szigorított a szabályokon. Kötelező lett írásban szerződni a torma felvásárlására. A megállapodásba pedig be kell írni árat is, vagy a kiszámításának módját, amit a kormányhivatal ellenőriz.

Minderre Nagy István agrárminiszter szerint a termelők védelmében, a felvásárlás átláthatósága érdekében volt szükség. Az elmúlt években számottevően nőtt a termőterület: jelentős tormatöbblet került a piacra, de a fogyasztás csökkent, ettől esett az ára. Javítani kell tehát a termelői alkupozíciót, amely - Nagy István szerint a leghatékonyabban és leggyorsabban “összefogással, közösségi fellépéssel teremthető meg”.

A több néha kevesebb. Fotó: Depositphotos
A több néha kevesebb. Fotó: Depositphotos

Ezért termelői együttműködések létrehozására és közös fejlesztésekre is biztatja őket a tárcavezető.

A termelői csoportok támogatása az árbevétel 6-10 százaléka: maximum 100 ezer euró is lehet, amelyet öt évig vehetnek igénybe. 

Mivel a hazai termelés csaknem egészét adó „Hajdúsági torma” nem csak hungarikum, hanem uniós oltalom alatt is áll, olyan pályázatokat is meghirdet majd a tárca az idén, amelyek a földrajzi árujelzős, különleges termékekhez kapcsolódnak. A termelő együttműködésben résztvevő gazdálkodók által előállított, forgalmazott ilyen termék minőségének, hírnevének öregbítésére, hitelességének növelésére, kereskedelmi elismertetésére is lehet majd támogatásra pályázni.

A versenyképesség javítására, a technológia fejlesztéséhez, a feldolgozásához idén is újra pályázhatnak majd támogatásért a gazdák. 

Az alapszintű jövedelem támogatáson túl pedig termeléshez kötött támogatás is segít javítani a jövedelmezőséget. 

Csökken a fogyasztás, esnek az árak

Szükség is van  rá, mert a csökkenő fogyasztás, zuhanó árak miatt az elmúlt két évben valóban nincs jó passzban a szektor. Pedig, ahogyan a miniszter fogalmazott: “Magyarország méltán nevezhető tormatermesztő nagyhatalomnak”.

Itthon tavaly 570 termelő 1228 hektáron termesztett - összesen több mint 10 ezer tonna - tormát, döntően Hajdú-Bihar vármegyében. Ez a mennyiség az európai termelésnek több mint egyharmada. Az ízes hajdúsági torma keresett portéka. Csaknem 90 százalékát - főleg friss, lédig formában - döntően Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba, Svédországba, Ausztria, de Csehországba, Romániába, Szlovákiába is szállítják.

A Hajdúság a hazája

A magyar torma hazájában, Hajdú-Bihar vármegye legkeletibb szegletében, Létavértesen gazdálkodó Heit Lóránd családja évtizedek óta termeszti a növényt. Pocsajon létesítettek feldolgozót, ahol 2022 óta kisüzemileg dolgozzák fel a saját és a környékbeli alapanyagot. Laktóz-, glutén- és színezékmentes, még a vegán konyhában is használható portékát készítenek.

Az elmúlt két-három évben azonban Heit Lóránd azt tapasztalja, hogy a negyed-, félhektáros kisgazdaságok egyre jobban kiszorulnak a termelésből. Mint megtudtuk, azért is, mert elöregednek a gazdák, akik már nem képesek folytatni, vagy már nem tartják kifizetődőnek a kézi művelést.

Helyettük - a torma-termékpályán nagynak számító - 5-10-15 hektáros, gépesített, professzionális termelők próbálnak érvényesülni.

“Kúszik fel az üzemanyag, a napszám díja, a növekvő költségek mellett egyre kevesebb a tormatermesztés fortélyait ismerő, megbízható munkaerő is” - sorolja az okokat a gazda.

Ezzel a koncentrációval javul is a minőség, mert arra törekednek, hogy minél egészségesebb gyökértermést, minél nagyobb hozamot érjenek el. Annál is inkább, mert a költségek megugrásával hektáronként már legalább 7-8 tonnás gyökértermést kell elérni a nyereséges termeléshez. Mindenki ezért arra törekszik, hogy minél nagyobb arányban I. osztályú tormát termeljen, mert annak a legnagyobb az ára, de ez még nagyobb kiadás. Mivel a torma nagyon tápanyagigényes, nemcsak elegendő műtrágya kell a termesztéséhez, hanem árasztásos öntözés is. Komoly szakmai rutint igényel, hogy a megfelelő időben mikor és mennyi vízzel kell árasztani. Speciális és költséges és az új eljárásokkal éppen korszakváltását éli a gyökérbetegségekre érzékeny növény védelme.

Egy másik helyi termelő is azt erősítette meg, hogy egyre nagyobb gondot okoz, a torma rhizomáját, gyöktörzsét károsító bőrbetegség, amire egyelőre nincs gyógyír. Ráadásul, mivel a tormát dugvánnyal szaporítják, a termelők maguk visszik tovább a betegséget, amitől a gyökér eladhatatlanná válik. A tavalyi csaknem 9 tonnás hektáronkénti átlagtermésből a gazdák emiatt akár fél-egy tonnát nem tudtak értékesíteni. Sokan a bőrbetegség elterjedését a klímaváltozásnak tulajdonítják, amely már amúgy is sok gondot okoz a hajdúsági tormatermelőknek. A növény ugyanis nem tudja károsodás nélkül elviselni az egyre szélsőségesebb nyári időjárást. “Hiába öntözzük, a nagy forróságban lankad a levélzete, nem tud már annyit párologtatni, hogy jól érezze magát a növény” - tapasztalja a termelő. Szerinte a gyökér bőrbetegségét is az okozza, hogy a talaj is túlzottan felmelegszik, amit öntözéssel sem képes kellően visszahűteni, ettől érzékenyebbé válik a bőrszövet: megbetegszik a gyökér…

Őshonos

 

A torma Magyarországon őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak - adtuk közre korábban az MTI híre alapján.

 

Mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt a Hajdúságban. A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, amelyet 2021-ben hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak - ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Közölték, itt található a hazai termőterület 96 százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.

“Sokan azt gondolják, hogy a tormát egyszerű termeszteni: csak belenyomom a földbe a dugványt és ősszel csak kiásom a termést, amiért sok pénzt kapok, de nem fenékig tejfel, és ma már nem is aranybánya” - int óvatosságra Heit Lóránd is. 

Főleg úgy, hogy tavaly a családi feldolgozónak - az orosz-ukrán háború miatt is - 25-30 százalékkal esett vissza a megrendelése, mert a torma nem alapélelmiszer. Minden partner visszafogottabban rendel.

Eközben a költségek növekedésével a termesztés hektáronként 2,5-3 millió forintos nagy befektetéssé vált. Tavaly egy kilogramm torma előállítási költsége már 400-450 forint volt. Az első osztályú gyökértermést viszont ősz óta kilónként már csak 500 forintért vásárolják fel. Pedig 2022-ben még kilónként 670 forintot is fizettek érte a feldolgozók. A termelők szerint 2023-ban is legalább ennyi lett volna az elfogadható ár.

Az árcsökkenést a háborús krízistől csökkenő fogyasztás, részben a hűtőházakban maradt átmenő készlet, de a határon túli konkurencia megjelenése is okozta, okozza. Ukrajnában is termelnek ugyanis tormát, és a magyarországi feldolgozók is kapnak a hazainál vonzóbb ajánlatokat - email-ben -, amelyek még alacsonyabban tarthatják a felvásárlási árat.

Ukrán és lengyel import

De nemcsak az ukrán torma nehezíti a hazai piaci szereplők dolgát.

“A mi tormánkat is felvásárolják olyan külföldi cégek, amelyek Lengyelországban dolgozzák fel, és a termékeket itthon adják el nekünk, olcsóbban mint a hazait” - tapasztalja a létavértesi vállalkozó. Akkora piaci fordulatot okoz a “lengyel torma”, amivel egyre nehezebben küzdenek meg a magyarországi nagy feldolgozók (a Koch, az Univer) és az új vállalkozások is.

Ilyen nehéz piaci helyzetben - kis termelőként és feldogozóként - Heit Lóránd is abban látja a magyar torma jövőjét, ha a termelők maguk is befektetnek a feldolgozásba, hogy ne csak az alapanyagot adják tovább, hanem nagyobb hozzáadott értékű terméket állítsanak elő belőle. Ehhez a pályázati támogatás is lehetőséget teremt. “Aki a tormában lát fantáziát, jól tenné, ha fejlesztene. Kis szereplők vagyunk, ezzel nekünk nem jelentenének konkurenciát” - buzdítja a kollégákat. A saját piaci területét, a delikátesz szegmenst is ajánlja, mert mint modja: ”összefogással csodákat tudnánk tenni”.

Ehhez persze jó lenne a fogyasztást is normalizálni. Heit Lóránd amúgy is rossz beidegződésnek tartja, hogy reszelt tormát leginkább húsvét idején szokás itthon fogyasztani. A torma az őszi, téli és tavaszi vitaminszegény hónapokban is jó szolgálatot tehet szervezetünknek, valamint szinte bármilyen húsétellel kiválóan harmonizál. “Gyógyszerek helyett használjunk természetes immunerősítőt főleg, ha még finom is!” - ajánlja.

Ezért szökik könny a szemünkbe

 

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza - olvashatjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikkében. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak; fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma; baktérium- és vírusölő hatású. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!