4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egy évvel korábbinál több mint 30 százalékkal nagyobb forgalom mellett is akkora veszteséget szenvedett el a Kósa Lajos által kegyelt sörgyártó, amely már mínuszba vitte a saját tőkéjét.

Tavaly is folytatódott a Csíki Sör Magyarország Kft. évek óta tartó vesszőfutása. A 2021-ben már megfigyelhető kettőség ismétlődött meg 2022-ben is, nevezetesen, a forgalom emelkedett, az eredmény azonban negatív lett. Mindez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy 

az értékesítés nettó árbevétele tavaly 1,66 milliárd forint lett, 34 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél, a cég 2021-ben 82 millióra rúgott vesztesége azonban nemhogy csökkent, hanem tovább nőtt, ráadásul közel négyszer akkorára, 316 milliósra.

A nem hatékony működéshez szokás szerint a Csíki Sör vezetősége nem fűzött kommentárt a cég 2022-es beszámolójának kiegészítő mellékletében. Emiatt változatlanul csak azt feltételezhetjük, hogy a sörgyártó ráfordításainak szokatlanul nagy mértékű növekedése taszította ekkora veszteségbe a céget. A csíkiek közel 1,8 milliárd forintos anyagjellegű ráfordításai 38 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg a személyi jellegű ráfordításaik ennél is sokkal jobban, közel 80 százalékkal nőttek, s elérték a 127 millió forintot. 

Ami befolyik, az rögtön kifolyik. Fotó: Wikipédia
Ami befolyik, az rögtön kifolyik. Fotó: Wikipédia

Nem tanult tehát a cég az előző évi folyamataiból, amikor szinte hajszálra ugyanekkora arányú volt mind az anyagi, mind a személyi jellegű ráfordításainak éves szintű bővülése, 33, illetve 79 százalékos. 

Még az egyéb, nem részletezett ráfordítások eredetű megugrása (150 millió lett tavaly, szemben a tavalyelőtti 63 millióval) is rontott az eredményen. Továbbá az, hogy a pénzügyi műveletein is az egy évvel korábbinál nagyobbat bukott a cég 2022-ben: a tavalyelőtti 673 ezerrel szemben ezúttal már 10,7 milliót.

A mindezek következtében összejött veszteség akkora mértékű lett, hogy az már negatívba taszított a Csíki Sör saját tőkéjét. Az 2022 végén -14,1 millió forint lett. Azt a vezetőség a kiegészítő mellékletben is rögzíti, hogy mivel 

„a társaság saját tőkéje 2022.12.31-én nem éri el a jegyzett tőke minimumát. Az ügyvezető –tekintettel a PTK 3:189 § (1) bekezdés a) pontja előírására – késedelem nélkül összehívja a taggyűlést a szükséges intézkedések meghozatala céljából.”

E tőkerendezésre utaló jel cikkünk megjelenésekor még nem volt az Opten céginformációs adatbázisban. 

Mindenesetre csak ismételni tudjuk az egy évvel korábban általunk leírtakat, miszerint érthetetlen, a Csíki Sör tulajdonosának, a romániai Sansimionban bejegyzett Lixid Project Srl-nek miért éri meg működtetni a sörgyártó vállalkozást, minekutána a 2016-os alapítása óta, azaz immár hét éve egyfolytában negatív eredmény miatt folyamatosan arra kényszerül, hogy friss tőkét tegyen a cégbe. 

Pedig 2020 nyarán a Csíki Sör erős hátszelet kapott a már akkor is kétharmados kormánytöbbségű parlamenttől egy törvénymódosítással, amely azt célozta, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék is labdába rúghassanak. Ennek jegyében megszűntek a termékek kizárólagosságát biztosító szerződések, így az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók is forgalmazhatják a termékeiket.

A törvénymódosításra pont azt követően került sor, hogy a Csíki Sör közvetett – a Lixid Projecten keresztüli – fő tulajdonosa, a kormányközeli üzletemberként számon tartott Lénárd András elpanaszolta, hogy a multik kiszorítják őt a szupermarketekből és az éttermekből. Ezt követően néhány nappal nyújtotta be a fideszes Kósa Lajos a szóban forgó törvénymódosító javaslatát.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!