7p

Az első engedélyezett szerek megjelenésével talán már az idén várható piaci robbanásra készül a permezetődrónos piac. Damak Ferencet, a DJI mezőgazdasági drónok európai elosztóközpontja, a HRP Europe Kft. szakmai koordinátorát és a márkát forgalmazó MyActionCam Kft. ügyvezetőjét kérdeztük az Európai Zöld Megállapodással 2030-ra fenntarthatóbbá váló növényvédelem drónos forradalmáról.

A napokban 23 országból érkezett mintegy száz partner és disztribútor részvételével kétnapos konferencián készült a DJI mezőgazdasági drónok európai elosztóközpontja, a HRP Europe Kft. és a hazai forgalmazó MyActionCam Kft. a nagy piaci fordulatra. Itthon hogyan állunk?

Jól állunk. Miután megszülettek az uniós és a hazai jogszabályok is, tavaly beindult a növényvédelmi drónpilóták képzése. A permetező drónok forgalmazói megszerezhették a típusengedélyt a géptípusaikra, ahogyan mi is az összes általunk forgalmazott drónra.

De nincs mit kijuttatni. Mikorra várható az első engedélyezett növényvédő szer?

Az idei év a szerek éve lesz, mert már lépéskényszerben vannak a növényvédőszer-gyártók. Úgy tudom, az engedélyezéshez már folyamatban vannak szerkísérletek. Amelyik először tudja engedélyeztetni a saját drónos növényvédő szerét, az lesz az első ezen a hatalmas piacon és gyorsan el is tud terjedni. 

Addig a más légi kijuttatásra már engedélyezett készítményeket sem szabad használni? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem adott ki ideiglenes engedélyt drónos kijuttatásra?

A légi kijuttatás nem drónos kijuttatás! Sok országban nem is légi, hanem földi kijuttatásnak tekintik a drónos permetezést, amely szinte a hidas traktor műveleti magasságában juttatja ki a vegyszert. Ráadásul nagyon kevés, hektáronként 5-10 liter a kijuttatandó lémennyiség, ezért nagyobb a hatóanyag-koncentrációja. Nagy hatásfokú növényvédő szer kell erre a célra.

Damak Ferenc szerint a növényvédős drón repülése már legális. Fotó: LinkedIn
Damak Ferenc szerint a növényvédős drón repülése már legális. Fotó: LinkedIn

Mégis látni már a határban permetező drónokat. Feketén dolgoznak?

A növényvédős drón repülése már legális, például lombtrágyát, növénykondicionáló anyagokat, tápanyagot már jelenleg is kijuttathatnak. A drónokhoz van már granulátumszóró adapter is, így felülvetésre is használhatók. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara egyik szervezetével mi is elkezdtünk egy technológiai kísérletet, aminek a tapasztalatai akár a kamarai továbbképzésekbe is bekerülhetnek, valamint alapul szolgálhatnak a növényvédelmi drónos gyakorlati képzés fejlesztéséhez.

Hány hadra fogható drónpilóta van már, akik áprilistól kérhetik a Nébihnél, hogy bekerüljenek a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba? A tavaszi Prega konferencián az egyik előadó már 240 képzett növényvédő drónpilótát említett.

A nyilvántartásba csak olyan személyt jegyeznek be, akinek van hatályos – a kategóriának megfelelő – drónpilóta igazolványa és növényvédelmi drónpilóta szakképesítése. A pilóta nélküli légi jármű irányító igazolvány megszerzésére a felkészítő tanfolyam sikeres elvégzését követeli meg a jogszabály. Ez az átfogó képzés nagyon szigorú szabályokra épül, és a tanfolyam elvégzése után a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontnál (KAV) vizsgáznak a pilótajelöltek. Ha ez megvan, csak utána mehet az illető a növényvédelmi drónpilóta-képzésre. Itt a tanfolyam végén egy akkreditált vizsgaközpont méri fel a résztvevők tudását.

És már permetezhet is?

A legális reptetéshez szükség van még egy műveleti engedélyre is, amiben a pilóta a repülés során várható földi- és légi kockázatokat, valamint ezek csökkentésének módját ismerteti. Ez a növényvédelmi munka során szerencsére egy egyszerű feladat, mivel általában lakott területen kívül, kis magasságban és nem emberek felett dolgozik a drón.

A legális reptetéshez szükség van még egy műveleti engedélyre. Fotó: MyActionCam Kft.
A legális reptetéshez szükség van még egy műveleti engedélyre. Fotó: MyActionCam Kft.

Mekkora befektetés, amíg eljut eddig?

Amíg a pilótapalánta eljut idáig, körülbelül 1,5 millió forintot költött el a képzésre és a műveleti engedélyre, hogy legálisan végezhesse a légi növényvédelmi tevékenységet. 

De készülni kell, mert új korszak kezdődik. Piaci robbanás lesz, ha már az idén megjelenik az engedélyezett szer?

Nem vagyok jós, de boldog lennék, ha legalább a napraforgó állományszárítást, a deszikkálást már az idén drónnal legálisan lehetne végezni. Azért is szükség lenne a “foltkezelő” drónokra, mert az idei rendkívül gombás évnek ígérkezik szinte minden kultúrában. Nálunk a minap akkora eső volt, hogy pár óra alatt leesett a félhavi adag, és utána kisütött a nap. Azonnal be kellett volna avatkozni, megelőzni a fertőzést légi úton, mert nagygéppel rá sem lehetett menni a táblára.

Ha a gazda látná, hogy a tábla melyik részén támad a gomba. Jó lenne olyan érzékelő, hogy a drónnal észrevegye a levélfonákon a micéliumokat.

Van olyan drónunk, amelyik multispektrális szenzorral már képes a növény állapotát is érzékelni a színeltérés alapján, amit mi még szabad szemmel nem is láthatunk. A foltkezeléssel pedig oda juttatjuk a szert. Ha a vetés után szükség van gyomirtásra, ezeket a gyomfoltokat is már jól látjuk a drónról, és jól körülhatárolva ki tudjuk juttatni a szert.

Az óránként 14 hektár lekezelésére képes permetező drónnak 10-11 millió forint a bekerülési költsége. Fotó: Depositphotos
Az óránként 14 hektár lekezelésére képes permetező drónnak 10-11 millió forint a bekerülési költsége. Fotó: Depositphotos

A mesterséges intelligenciával majd azt is maga dönti el a gép, mikor kell permetezni?

Vannak már erre kísérletek, de a mezőgazdaságban továbbra is nagyon fontos a személyes tapasztalat, és az ez alapján hozott döntés.

Jól hangzik, de mekkora beruházás az azonnali beavatkozás? Egy 100 hektáros gazdának érdemes drónt venni, vagy inkább a szolgáltatást megrendelni?

A nagyobb teljesítményű, óránként 14 hektár lekezelésére képes permetező drónnak 10-11 millió forint a bekerülési költsége, a szükséges pótakkumulátorokkal, töltőkkel együtt. Ezzel 8-10 óra alatt le lehet permetezni 100 hektárt. Azaz, ha jó az idő egy nap, ha nem, akkor kettő. 

A szolgáltatáshoz meg várni kell a soromra?

Most, a piacnyitás kezdetén még kevés a szolgáltató, nagyok a díjak. Kevéssé fejlett ez a szektor. Pedig a gomba minden gazdaságban egyszerre jelentkezik, de a szolgáltató nem tudja mindenkinél azonnal elvégezni a munkát. A gazdáknak ezért szerintem saját drónjuk lesz. Egy 10 milliós beruházás 100 hektáros gazdaságban már talán nem annyira megterhelő. Az Európai Zöld Megállapodás alapján a 2030-ra megcélzott radikális növényvédőszer-csökkentésben is fordulatot hozhat így a légi foltkezelés.

A növényvédős drónbalesetek legtöbbje emberi hibákra vezethető vissza. Fotó: MyActionCam Kft.
A növényvédős drónbalesetek legtöbbje emberi hibákra vezethető vissza. Fotó: MyActionCam Kft.

De a szolgáltatók, a nagy termelési integrációk, az Axiál, a KITE is itt volt a konferencián, készül a piacnyitásra?

A mezőgép-forgalmazó Axiál Kft-vel kötött együttműködés értelmében a növényvédős drónok karbantartását, az idényre való felkészítést, egyéb javításokat mi végezzük, ez a tevékenység tovább bővült. Az Axiál megoldást kínál, ha a gazdának van hagyományos permetezőgépe, de szüksége van a légi kijuttatásra, ahhoz adja megoldást.

Ha támad a kártevő, fertőz a betegség, a gomba, azonnal kell majd a permetező drón, hirtelen tömeges lehet az igény. Hány nap a szállítás, lesz elég?

Ideális esetben a megrendelést követő1-2 munkanapon belül ott a gép üzembe helyezve, és mivel a teljes európai régiót Magyarországról szolgáljuk ki, valószínűsíthetően hazánkban nem lesz hiány a DJI mezőgazdasági drónjaiból.

A konferencián elhangzott, hogy Kínában már 71 millió hektárt permeteznek drónokkal. Mit tudnak ebből itthon hasznosítani?

Például, hogy a növényvédős drónbalesetek legtöbbje emberi hibákra vezethető vissza, ezen segíthet a mesterséges intelligencia is, de az sem varázsszer. A gépet is tanítani kell, például a gépi látásra. Magától nem ismeri fel, meg kell rá tanítani, hogy ez a kezelendő gyom ez a kultúrnövény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!