6p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdődik az iskolaszezon, és ezzel együtt a szülők feladathalmaza a triplájára dagad. Cipelni a gyerkőcöt edzésre, zsúrokra, különórákra… és mindennap uzsonnát készíteni. Hol van már az az idő, amikor leszaladt a fiúgyerek, egy nagy szelet lekváros kenyérrel a kezében a közeli grundra, és órákig játszott a barátaival, anélkül, hogy felügyelt volna rá a nagymama vagy bébiszitter?

A szülői „lecke” egyik örökzöldje, hogy mit adjunk a gyereknek enni, amikor iskolába jár. Miből álljon az uzsonna, mennyire legyen bőséges, befizessük-e egyáltalán ebédre, hiszen sokszor alig kotor bele az ottani kosztba. Arról nem beszélve, hogy sok családban gondot okozhat, több kicsi esetén, a menza finanszírozása is.

A 21. században nem elég egy nagy pohár tej és egy vajaskifli tízóraira – fel nem merülhetnek efféle szegényes retro ötletek. Mostanság dietetikusok nyilatkoznak a témáról, gasztromagazinok százai adnak, olykor kissé bizarrnak tűnő tanácsokat, és látnak el rafinált receptekkel, de élénk a polémia a közösségi médiában is. Bonyolítja a helyzetet, ha az iskolás diétára szorul, ami manapság gyakori.

Soha nem volt ekkora mértékű az elhízás a gyerekek körében, mint ahogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás se. Igaz, gyorséttermek se léteztek, no meg a mélyhűtő nem volt teletömve jégkrémes dobozzal.

Az osztálytársak előtt státusszimbólum, hogy mit pakolnak be a szülők reggel, sőt, az sem mindegy, milyen dobozba! Újabban nemcsak az számít, hogy melyik, a kicsik által kedvelt Disney mese figurája, van a kompakt tartódobozra ráfestve. Ma már olyan is kapható, amelyik háromfelé van osztva, egyfajta okostányér módon, meghatározva például a fehérjék, szénhidrátok, zöldségek-gyümölcsök arányát.

Okos tányér és szendvicskrém, hüvelyesekből

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján érdemes a szülőknek az interneten rákeresni arra, mi is az az okos tányér. Újmódi főszereplői ennek az olajos magvak és a hüvelyesek, sőt, a mák is, amely azért hasznos, mert kalciumot és vasat tartalmaz. A hüvelyesekből pedig készülhet szendvicskrém, amit a gyerekek az iskolába is magukkal vihetnek – tanácsolják a dietetikusok. Itt lép be az időtényező: a krémet előző este kell elkészíteni.

Komoly kihívás lesz az, hogy mit csomagoljunk uzsonnának
Komoly kihívás lesz az, hogy mit csomagoljunk uzsonnának
Fotó: Pexels

Azt mindnyájan tudjuk, hogy az iskola által támasztott magas követelmények ma rengeteg energiát követelnek a diákoktól, amihez megfelelő táplálék szükséges. Az orvosok gyakorta hangsúlyozzák, mennyire fontos – lenne - a reggeli, hisz ez indítja be az anyagcserét, teszi egyenletessé a vércukorszintet. Erre azonban sokszor nincs idő, legfeljebb a kocsiban kezdi meg csemeténk harapdálni a szendvicset. Hogy az milyen legyen? A szakemberek szerint teljes kiőrlésű kenyérből, jó minőségű felvágottból, sajtfélékből és természetesen zöldségből álljon. 

Tízóraira – főleg ha nem szokott otthon reggelizni a gyermek - mindig szükség van. Legyen ennek része mindig valamilyen gyümölcs, jó minőségű keksz vagy müzliszelet – bár ennek többnyire magas a cukortartalma – sőt, aszalt gyümölcsöt is adhatunk. Az uzsonnaválaszték és mennyiség attól is függ természetesen, hogy ebédel-e bent az iskolás, és mikor ér haza.

Drága és nem kapható mindenütt

Mindennek előteremtéséhez idő kell és pénz, a magok, gyümölcsök aszalványok, kovászos, barna lisztből készült, tönkölyös, szezámmagos bucik, minőségi, sovány sonkák nem olcsók. No meg, nem mindenütt lehet ilyeneket kapni. Egy kisebb faluban, ahol egy vegyesbolt működik, többnyire a hagyományos magyar fehér zsemle dívik.

Ami az időt illeti, az anya többnyire az, aki korán felkel, hogy, ideális esetben, gondosan összeválogassa a divatos menüt. Más kérdés, hogy iskola után aztán a baráti csapat lehet, hogy beugrik a legközelebbi burgerezőbe.

A folyadék kulcskérdés. Gyermekünket egészen kicsi korában kellene rászoktatni a tiszta vízre, ami nagyon nehéz feladat, hiszen hamar elkezdődik – jobb esetben - a cukros limonádék és száz százalékos gyümölcslevek kora. A frissen facsart narancslevet kevesen tudják megfizetni, de a citromos, mentás, hűtött zöldteát igen.

A szénsavas kólafélékről az általános iskolásokat még egyszerűbb távol tartani, mint a nagyobbakat, akiknek az uzsonnáját a szülő sokszor készpénzzel intézi el. Aztán fiunk-lányunk vesz rajta, amit akar, iskola előtt a közeli boltban, vagy bent a büfében. Bár számos iskolai bolt kínálatából az utóbbi években száműzték az egészségtelen ételek, italok jó részét, az „egészségtelenebbek” többnyire olcsóbbak.

A házilag készült ennivalóban kevesebb az adalékanyag

Olyan is előfordul, hogy ebédre visz be ételt a gyerek, amit elvileg megmelegíthetne a konyhai mikróban, ám ezt nem mindenütt engedélyezik, higiéniai okok miatt. Mint ahogy a hűtőbe sem rakhatja be a saját uzsonnáját, ebédjét.

A közösségi oldalakon se szeri, se száma a kissé több konyhai munkát igénylő uzsonnaötleteknek. Ilyen az otthoni zöldségfasírt, vagy a házi joghurt, a nagyi lekvárjával keverve. Hotdog, amit anya sütött, meg pogácsa, amiről tudjuk, mi van benne. A jó tanácsok között az is szerepel, hogy a hétvégén találjuk ki, írjuk össze előre, hogy mit tervezünk egész hétre uzsonnára, és úgy vásároljunk, spájzoljunk. Például főzzünk egyszerre több doboznyi zabkását, vagy keverjünk mézes erdei gyümölcsös túrókrémet, ami édességnek is jó, és nincs tele nyomva adalékanyagokkal.

Ha laktózérzékeny a csemeténk

A legnehezebb helyzetben azok a szülők vannak, akiknek ételalapanyag - például laktóz -  érzékeny a gyerekük. Ugyanakkor a folyamatosan megjelenő innovatív élelmiszereknek hála, mint amilyen a tojásfehérjéből készült túró-alternatíva, a proteindús édességek vagy akár a hozzáadott cukor-mentes túrószeletek, ez sokkal változatosabban megoldható, mint évekkel ezelőtt - hangsúlyozza Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi-tanár. Újabban tejmentes Túró Rudit is ajánl a ToTu márka, rögös tojásfehérjéből, úgy ízesítve, hogy nem nagyon lehet megkülönböztetni az eredetitől, és otthon sem boszorkányság összeállítani.

Izgalmas újdonság lehet a paleo spenót salsa és a paleo sajtos rágcsa is, mártogatáshoz. Először kis adagokban érdemes ilyet sütni, kipróbálva, hogy szereti-e a gyerek. Fontos, hogy ezek a rágcsálni valók és nassok étvágygerjesztőn nézzenek ki, hogy ne diétás ételként nézzen rá, akinek szánjuk. No meg, hogy az osztálytársaknak is tetsszen, és ha akarják, megkóstolhassák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!