2p

Tartósan vízhiányos időszakot hirdetett az ország egész területére a belügyminiszter május 24-vel kezdődően – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely maga kezdeményezte ezt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen.

A tartósan vízhiányos időszak jelentősége, hogy ilyenkor vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik öntözési célú vízhasználatra 30 napig, amihez csupán egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. A NAK szerint ezzel mérsékelhetők a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

Már április elején vízhiányos volt a hazai talajok zöme, és ezt csak átmenetileg enyhítették az április végi, május eleji esőzések, alig két hét elteltével május jelentős részében ismételten erős aszály jellemezte a mezőgazdasági területeink túlnyomó többségét – írta a NAK.

A pünkösdi hosszú hétvége hozott ugyan csapadékot, ám tekintettel arra, hogy az elmúlt egy éveben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európa-szerte és a hosszútávú meteorológiai modellek azt prognosztizálják, hogy egy átlagosnál melegebb és szárazabb nyár elé nézünk – amelyek komoly párolgási veszteséget okoznak a hazai vízháztartásnak –, a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét. Különös tekintettel a kármentő öntözés lehetőségének megteremtésére.

A vízhiánynak nemcsak a hazai termésátlagra, de a magyar gazdaság általános teljesítményére is komoly hatása lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!