2019. július 2. 07:00

A miniszter elmondta portálunknak, hogy ebből mennyi jutott az előző hétre.

Hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter az először egy hónapja kibocsátott Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) forgalmazási eredményeiről. Ennek során felvetődött a kérdés, hogy devizakülföldiek jegyezhetnek-e ilyen papírt, és ha igen, mekkora összegben került erre sor.

Varga Mihály és Kövér László házelnök a 2020-as költségvetési javaslat parlamenti átadásakor Varga Mihály és Kövér László házelnök a 2020-as költségvetési javaslat parlamenti átadásakor

Kérdésünkre a miniszter azt mondta némi töprengés után, hogy tudomása szerint külföldiek nem jegyezhetnek, a papírral a magyar lakosságot célozták meg. Portálunk viszont azt olvasta ki a nyilvános ajánlattételekből, hogy erre - mármint a külföldiek jegyzésére - van mód.

Utóbb megkerestek minket telefonon a miniszter titkárságáról. A tárcavezető arról tájékoztatta kollégánkat, hogy valóban van lehetőség devizakülföldi természetes személyek számára, hogy lejegyezzék ezt a papírt. Fel is keltette a Pénzügyminisztérium kíváncsiságát, hogy mennyi papír került ilyen kezekbe, ezért lekérték az erre vonatkozó adatokat.

Mint kiderült, az eddig értékesített összesen 1014 milliárd forint MÁP Pluszon belül 6,2 milliárd forint került külföldiek kezébe. Vagyis az állomány 0,6 százaléka. Ebből a múlt heti 131 milliárdos teljes jegyzésre 715 millió forint jutott a külföldiek részéről. Vagyis ebben a körben is érzékelni, hogy egyre mérsékeltebb ütemben fogy a papír, de a kibocsátás összességében még így is bőven a 100 milliárdos keretösszeg feletti volt a múlt héten.

Ez az arány jelentősen elmarad a magyar állampapírok teljessége esetében kimutatott 15-16 százaléktól (korábban 20 százalékot írtunk, de attól már elmarad a részesedés mértéke), amennyit a külföldiek birtokolnak. A kormány célja egyébként az, hogy a MÁP Plusz értékesítésén keresztül minél jobban csökkentse a külflöldi állományt a teljes portfolióban. Ennek érdekében folyamatos a kibocsátás, a mostani héten is lehet jegyezni a papírból. Varga Mihály szerint addig nem is érdemes változtatni ezen, amíg van érdeklődés e befektetési lehetőség iránt.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.