TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A miniszter elmondta portálunknak, hogy ebből mennyi jutott az előző hétre.

Hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter az először egy hónapja kibocsátott Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) forgalmazási eredményeiről. Ennek során felvetődött a kérdés, hogy devizakülföldiek jegyezhetnek-e ilyen papírt, és ha igen, mekkora összegben került erre sor.

Varga Mihály és Kövér László házelnök a 2020-as költségvetési javaslat parlamenti átadásakor Varga Mihály és Kövér László házelnök a 2020-as költségvetési javaslat parlamenti átadásakor

Kérdésünkre a miniszter azt mondta némi töprengés után, hogy tudomása szerint külföldiek nem jegyezhetnek, a papírral a magyar lakosságot célozták meg. Portálunk viszont azt olvasta ki a nyilvános ajánlattételekből, hogy erre - mármint a külföldiek jegyzésére - van mód.

Utóbb megkerestek minket telefonon a miniszter titkárságáról. A tárcavezető arról tájékoztatta kollégánkat, hogy valóban van lehetőség devizakülföldi természetes személyek számára, hogy lejegyezzék ezt a papírt. Fel is keltette a Pénzügyminisztérium kíváncsiságát, hogy mennyi papír került ilyen kezekbe, ezért lekérték az erre vonatkozó adatokat.

Mint kiderült, az eddig értékesített összesen 1014 milliárd forint MÁP Pluszon belül 6,2 milliárd forint került külföldiek kezébe. Vagyis az állomány 0,6 százaléka. Ebből a múlt heti 131 milliárdos teljes jegyzésre 715 millió forint jutott a külföldiek részéről. Vagyis ebben a körben is érzékelni, hogy egyre mérsékeltebb ütemben fogy a papír, de a kibocsátás összességében még így is bőven a 100 milliárdos keretösszeg feletti volt a múlt héten.

Ez az arány jelentősen elmarad a magyar állampapírok teljessége esetében kimutatott 15-16 százaléktól (korábban 20 százalékot írtunk, de attól már elmarad a részesedés mértéke), amennyit a külföldiek birtokolnak. A kormány célja egyébként az, hogy a MÁP Plusz értékesítésén keresztül minél jobban csökkentse a külflöldi állományt a teljes portfolióban. Ennek érdekében folyamatos a kibocsátás, a mostani héten is lehet jegyezni a papírból. Varga Mihály szerint addig nem is érdemes változtatni ezen, amíg van érdeklődés e befektetési lehetőség iránt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.