2007. augusztus 28. 06:57

Az amerikai indexek a tegnapi nem túl rózsás ingatlanpiaci adatok után fél százalékkal gyengültek. A részvények közel hetven százaléka esett.

Egy biztos ebben a mostani pénzügyi turbulenciában (micsoda szakzsargon :)), az pedig Kína. Kínai kamatemelés ide, a Bank of China 9 milliárd dollár kitettsége a jelzálogpiacon oda, a Shanghai Composite egyszerűen kikezdhetetlen. Napi 1 százalékokkal ugrálva már 5200 ponton jár. Március elején, amikor 10 százalékos zakójával kicsit ráijesztett a világra az index még csak a 3000 pontot ostromolta. Ma már úgy tűnik, az 5000 ponton is simán túljutott. Meglátjuk...

Az amerikai indexek a tegnapi nem túl rózsás ingatlanpiaci adatok, illetve a múlt hét több százalékos emelkedése után (az amerikai hírtelevíziók szalagcímeken hozták a tavasz óta legszebb hetét produkáló Wall Street heti teljesítményét) fél százalékkal gyengültek. A részvények közel hetven százaléka esett. A jelzálogpiaci válság következtében a csőd szélére került Countrywide Financialt leminősítette a Lehman.

Ázsiában Szöul és a már említett Sanghaj viszi a prímet 1 százalék körüli emelkedéssel, míg a Hang Seng és Szingapúr fél százalék körüli mínuszban van.

Itthon mérsékelt pesszimizmussal reagált a piac. Komoly változások azonban akkor lesznek, ha valamelyik oldalon (vevőként vagy eladóként) komolyabb szereplő jelenik meg. A mai nap az elmúltakhoz hasonlóan forgalom nélküli kivárrással telik, igaz az a néhány vevő, aki próbálkozik, csak a tegnapi szintek alatt hajlandó a piacra lépni.

Mára is borítékolható a napközbeni lagymatag kereskedés és csak zárás előtt lehet élénkülés. Akkor jelenik meg ugyanis az amerikai fogyasztói bizalmi index (August consumer confidence report), ami a zárás előtt befolyásolhatják a kereskedést. (The index is expected to have fallen to 104.5 in the month from 112.6 in the previous month.)

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 112,08 pontos csökkenéssel, 26.897,54 ponton nyitott, majd még innen is hajszálnyit lentebb csúszott. Az első negyedóra végén 150-160 pontos esést mutat a BUX.

Update 1

A kezdeti téblábolás után mind az OTP-nél, mind a Mol-nál előkerültek az eladók, és pillanatok alatt 300 pont körüli esést mutatott az index, ahol aztán le is ragadt.


Ellenállás 26400 körül van, ha pedig valamiért elkezdenénk emelkedni, akkor a 27 ezer pontos szint parancsolhat megálljt.

A napi információmorzsák:
- Az Econet 2007. augusztus 27-én értékesítette az egyszemélyi tulajdonában álló az econet Invest Vagyonkezelő Kft. tulajdonában lévő FBH Ingatlanfejlesztő Kft.-t, mely az utóbbi években érdemi üzleti tevékenységet nem végzett. Az értékesítési árat a társaság nem közölte, csupán annyit tett közzé, hogy üzletrészét a cég nyilvántartási értékét kismértékben meghaladó, de lényegességi küszöb alatt maradó vételáron adták el.
- Az OTP a 2007. május 11–i közleményében bejelentett program keretében 2007. augusztus 27-én, a Budapesti Értéktőzsdén 62.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.139,-forint/darab átlagáron.

Az IMF egyelőre elégedett a feltörekvő országokkal, igaz egy évtizede hasonló eseményekre tényleg kártyavárként omlott össze mindenki. Mint megállapították, a legtöbb feltörekvő ország viszonylag jól vészelte át a jelenlegi pénzügyi válságot. Mint azt a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) Washingtonban nyilvánosságra hozott tanulmánya megállapítja, a válság eddig nem fejtett ki lényeges hatást a legtöbb feltörekvő gazdaságra. Nagyobb következményekkel járó hatást csak Oroszországra és több volt szovjet köztársaságra, valamint Argentínára gyakorolt.

Ezúttal "mérsékeltebb sebezhetőséget" tanúsítottak a feltörekvő gazdaságok, mint az 1997-98-ban bekövetkezett ázsiai pénzügyi válság idején. A tanulmány szerint ez azoknak a reformoknak tulajdonítható, amelyek révén az országok nagyobb átláthatóságot biztosítottak pénzpiacaiknak. Az IIF igazgatója, Charles Dallarra azonban óvatosságra int a végleges következtetések levonásakor, mint közölte, a nagyobb ellenállóképesség nem azonos az immunitással, szerinte a pontos hatások értékelése még korai.

Update 2

A déli órákra ugyan némileg összeszedte magát az index, és 1/4 3-kor már csak 200 pont körüli a mínusz, ám vevőknek továbbra sincs híre. Így egy-egy eladásra azonnal behullik a piac. A tegnapinál kicsit erősebb lesz a forgalom, de a 7,5 milliárdos 2 órás adat sok jóval nem kecsegtet.

Így aztán várjuk az amerikai adatokat, amelyek között most eddig tök ismeretleneket (és korábban lényegtelennek tartottakat) is feszült várakozás előz meg. Ezek közé tartozik az S&P/Case-Shiller Home Price indexe, amely 20 fontos körzetben jelzi az ingatlanárakat (magyar idő szerint du. 3-kor jön ki).
Ennél sokkal többet mond a (4-kor megjelenő) Conference Board - bizalmi - index, amely komolyabb változások esetén az amerikai recessziós veszélyt erősítheti. Ugyanakkor, ha a mutató kedvezően alakul az jelezheti, hogy a jelzálogpiaci gondok más szektorokra és a fogyasztásra kevésbé hatnak, mint amennyire attól sokan tartanak.
Valószínűsíthető, hogy utánna az utolsó félórában nálunk komolyabb kereskedés, ha rossz az adat, akkor megszórják a piacot, ha viszont jó, akkor belemarkolhat néhány spekuláns a magyar részvényekbe is.

Érdekes az is, ahogy a pénzügyi szektor szereplői leminősítik egymást felhívva a befeketetők figyelmét, hogy az iparági kockázatok megnőttek. (A Merrill ma a Citi, a BS és a Lehman esetében adott ki leminősítést).

Update 3

Az amerikai ingatlanos adat nem lett túl jó, év/év alapon 3,5 százalékot estek az ingatlanárak az S&P/Case-Shiller Home Price index szerint. Erre némileg beleadtak nálunk is, aztán visszahúzták az OTP-t és ott vagyunk, ahol 3 óra előtt.

Kijött két érdekesebb hír, amit megosztanánk a nagyérdeművel:
- Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. augusztus 27-én tőzsdei átruházás során 10,70 százalékról 9,14 százalékra csökkentette saját, illetve vagyonkezelésében lévő összehangoltan eljáró jogi személyek részesedését a Synergon Nyrt.-ben - közölte a Synergon. A Synergonban a legnagyobb tulajdonos a Cashline Befektetési Holding, amely a legutóbbi, július 5-i bejelentése szerint a részvények 13,8 százalékával rendelkezik, ami a szavazati jogok 15,33 százalékát jelenti. A Pannonplast részesedése 11,71 százalék, szavazati joga 13,01 százalék.

- Az orosz központi bank huszonnégy óra leforgása alatt kétszer is pénzt pumpált az orosz bankrendszerbe: egynapos repótenderein összesen közel 272 milliárd rubellel növelte a likviditást. Az első - hétfői --aukción a bank 234,34 milliárd rubellel (6,678 milliárd euró) segítette a bankokat, 6,06 százalékos súlyozott átlagkamaton. A második tenderen, kedden, 37,54 milliárd rubelt (1,07 milliárd euró) pumpált a bankrendszerbe, 6,10 százalékon. Elemzők szerint a bank a következő napokban is folytatja likviditásnövelő lépéseit, hogy az egynapos kamatok 7 százalék körüli szintjének növekedését megelőzze. A bank a múlt pénteken is hasonló lépést hajtott végre két repótenderén, akkor mintegy 200 milliárd rubellel növelve a likviditást.

Update 4

Nos! A bizalmi index gyenge lett, öröm az ürömben, hogy még ennél is gyengébbet vártak. (Consumer confidence reading in August falls to 105.0, a shade above forecasts, but still the biggest drop in 2 years.)

Ennek megfelelően a nyitást követően az USA nem szakadt be, de a -70 pont körüli szintről nem akar fentebb jönni a Dow.

Az adat valószínűleg nem túl erős indikátor így. Nálunk az utolsó félórába ezért inkább az lehet a döntő, hogy van-e bárkinek ordere, vagy a két nagy cég (Mol, OTP) a saját részvényeit fel akarja-e húzni.

Update 5

A záróra megint felhúzták a piacot, bár nem volt teljesen egyértelmű, hogy shortokat zártak, vagy csak az árakat akarta valaki(k) beállítani.
Ez utóbbiban mondjuk az az oktondiság, hogy ha ma az USA egy nagyot zakózik, akkor bizony ennek a trükközésnek semmi értelme nem volt, hiszen holnap előkerülnek az eladók...

A 16,5 milliárdos forgalom elég karcsú, mint ahogy azt hangsúlyoztuk, kivárás van, komoly eladók és vevők egyelőre nincsenek. A BUX záróértéke 26808.37 pont (-201.24, -0.75%) lett, osztva a blogon megjelenő Gekko véleményét osztva mi is inkább lefele várjuk a piacot. Annyi különbséggel, hogy egy 26400-as majd 25500-ös szinttel.

Minden esett a nagyobb forgalmú papírok közül:
OTP 9 050 -0.5 %, Econet 195 -1.0 %, Richter 35 700 -1.1 %, MTelekom 907 -1.3 %, Mol 26 800 -1.4 %, Synergon 1 670 -1.5 %, Egis 21 700 -2.0 %, Fotex 964 -2.1 %.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.