2018. február 10. 08:39

A Facebook ötletgazdáit nem zavarja, hogy a Bitcoin érthetetlen az öregeknek, és ezért számos tőzsdei nagyágyú viccnek tartja az ilyen befektetést.

A Bitcoin első milliárdosai voltak a Winklevoss fivérek, akik kitartanak a befektetésük mellett. Nem zavarja őket az sem, hogy pénzpiaci veteránok pilótajátéknak minősítették a kriptoeszközt. Pedig a banki és tőzsdei világban számos sokat látott szakember van, akik a Bitcoin szárnyalása kapcsán megszólaltak, és többségében negatív véleményt hangoztattak el.

Közéjük tartozott egyebek mellett a világ leggazdagabb tőzsdei befektetője Warren Buffett, az IMF elnöke, Christine Lagarde vagy éppen az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a J.P. Morgan vezére, Jamie Dimon. Nagyjából egybecsengett, amit mondtak, hiszen mindegyikük rendkívül kockázatosnak tartja a kriptoeszközöket, szerintük ezek valós mögöttes érték nélküliek.

Ez azonban a befektetők egy részét hidegen hagyta, így van ezzel a Facebook két ötletgazdája Tyler és Cameron Winklevoss. Korábban az mfor.hu is megírta, hogy az ő ötletüket nyúlta le a Facebook fejlesztése során Mark Zuckerberg. A fivérek beperelték Zuckerberget, és 2008-ban végül a felek vitája megállapodással zárult, amelynek alapján 65 millió dollárt fizettek nekik. Ebből fektettek be 11 milliót 4 évvel ezelőtt a Bitcoinba, megszerezve a piacon lévő virtuális pénz egy százalékát. Akkor a kriptovaluta értéke 120 dollár volt. Azóta járt közel 20 ezer dolláron is, de a napokban 6000 is volt az árfolyam.

A két Winklevoss lett az első, aki csupán az árfolyamok emelkedésének köszönhetően 1 milliárd dollárnál többet keresett, amikor novemberben átlépte a kriptoeszköz a 9500 dolláros szintet. A lélektani profit egy része azóta elillant, hiszen szombaton nagyjából 8700 dollárt ért egy Bitcoin. A CNBC-nek nyilatkozva ugyanakkor úgy tűnt, nem estek pánikba az elmúlt időszak árfolyamkilengései miatt, sőt továbbra is jelentős emelkedést várnak. Azt nem mondták, hogy mikor, csupán azt jósolták meg, hogy a mostani árfolyam 40-szeresét éri majd egykor a Bitcoin. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 140 milliárd dolláros kapitalizációval szemben a teljes Bitcoin mennyiség 5000 milliárd dollárt érhet majd.

A befektetők szerint a meghatározott mennyiségű eszköz segít abban, hogy jó értékmegőrző legyen a Bitcoin. Szerintük idővel az arany mellett az egyik legfontosabb felhalmozási forma el a kriptoeszköz. Az arany piaca jelenleg 7000 milliárd dollár, amelyből szerintük nagy szeletet fog kihasítani a Bitcoin. Ráadásul a fiatalabb korosztály számára semmiféle kiemelt, lélektani jelentőséggel sem bír az arany, míg a mindennapjaikat kitölti a technológia. Így a Winklevoss fivérek szerint a fiatalok nem az aranyat, hanem a Bitcoint választják majd amikor értékálló befektetési eszközt keresnek.

Arról is beszéltek, hogy véleményük szerint az idősebb generációhoz tartozó banki és tőzsdei szakemberek miért tarják értéktelennek ezt a felhalmozási formát. Szerintük a kor előrehaladtával az emberi agy egyre kevésbé kreatív és tud elképzelni plasztikusabb dolgokat. Ha egyszer megtanultad, hogy a pénz az a zöld papírdarab, esetleg egy kerek fémdarab, akkor abból idősebb korodban már nem nagyon tudsz engedni, és más formában elképzelni mindezt.

Tyler és Cameron Winklevoss


Szerintük a pénzügyi rendszernek van elég problémája, elég csak arra gondolni, hogy a banki szolgáltatások használatát a munkaidőn kívüli gyakran korlátozzák. Ez nagyjából olyan, mintha megmondanánk, hogy az emailjeidet nem használhatod este 6 óra után vagy a hétvégén. Szerintük a kriptoeszközök a mostani fizetési rendszer hibáit javítják ki.

Azt elismerték, hogy az úgymond humán-humán fizetési forgalomban a mai pénzek megállják a helyüket. Csakhogy az informatika terjedésével, a robotizációval, és a mesterséges intelligencia térnyerésével a fizetési módok is változni fognak, és egyre hangsúlyosabb lesz az általuk gépek közötti fizetési forgalomnak nevezett jelenség, ami a Bitcoin és társai számára az ideális terep.

mfor.hu