2009. május 20. 11:29

13,5 milliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket a Bank of America, miután az amerikai hatóságok a stressz tesztek elvégzése után 33,9 milliárdos tőkebevonásra kényszerítették - írja a Bloomberg. Az új kibocsátásból és az elsőbbségi részvények átalakításából csak az összeg felét tudja előteremteni a cég.

A Bank of America lett a legnagyobb vesztese a 19 amerikai banknál elvégzett stressz teszteknek, mivel a céget közel 34 milliárd dolláros tőkebevonásra kötelezte a Fed. Ennek első lépéseként 1,25 milliárd új részvényt bocsátanak ki 10,77 dolláros árfolyamon, ebből 13,5 milliárd dollárra tesznek szert, a további összeget eszközök értékesítésével, az adózás előtti profit növelésével és az elsőbbségi részvények átalakításával fedezné a bankóriás.

A Bank of America kedden jelentette be közleményben, hogy 1,25 milliárd új részvényt bocsát ki 10,77 dolláros árfolyamon, ebből összesen 13,5 milliárd dollárra tesz szert. További 3,5 milliárd dollárt jelenthet majd az elsőbbségi részvények átalakítása törzsrészvényekké, mivel így nem kell majd osztalékot fizetni utánuk. Ezzel máris előteremtette a cég a 34 milliárdos tőkeszükséglet felét.

A cég közlése szerint további 10 milliárdos tőkeemelést terveznek eszközök értékesítésével, illetve 7 milliárd dollárral emelnék meg a tőkét az adózás előtti eredmény javításán keresztül - írja a Bloomberg. A Bank of America egyelőre próbál megegyezni a Fed-del a tőkeemelés mértékéről, ha sikerül elérni, hogy kisebb összegre legyen szüksége, akkor ezek a tervek változhatnak a jövőben - mondta el a cég szóvivője a Bloomberg kérdésére.


Az amerikai jegybank a stressz tesztek során azt valószínűsítette, hogy 2009-ben és 2010-ben a Bank of America összesen 136,6 milliárd dolláros veszteséget fog elszenvedni, ami a teljes hitelállományának 10 százalékát teszi ki. Kenneth Lewis, a cég elnök-vezérigazgatója azonban már május elején egy konferencián azt kifogásolta, hogy a Fed sokkal sötétebb képet vesz alapul az amerikai gazdaságról, mint amit az elemzői várakozások mutatnak.

Leggyorsabban egyébként a Wells Fargo és a Morgan Stanley reagált a stressz tesztek eredményeire, a két cég már május 8-án 16,6 milliárd dollár értékben adott el részvényeket és kötvényeket.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.