2017. február 24. 20:07

Pénteken is erősen adták az OTP. A Bux esése ellenére a forint erősödött.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákhoz képest péntek kora este a reggeli szintekhez képest. Az euró jegyzése 308,19 forintra gyengült este fél hétre a reggeli 308,78 forintról. Az euró napközben 308,03 és 308,83 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 289,93 forintról 289,58 forintra, a dolláré pedig 291,93 forintról 291,07 forintra süllyedt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 662,51 pontos, 1,97 százalékos csökkenéssel, 32 886,03 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 19,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek elmondta: egész nap eladói nyomás uralta a magyar piacot, az összes vezető részvény veszített értékéből. Hozzátette: a BUX esése azzal magyarázható, hogy kezd megszűnni az elmúlt hetek, hónapok vételi ereje, a nagy papírok mozgását pedig még pénteken is az befolyásolta, hogy a Citi csütörtökön leminősítette az OTP részvényeit, és ez hatással volt a többi blue chipre is.

Az elemző szerint még kérdéses, hogy a BUX elmúlt napokban tapasztalható nagy mértékű esése a magyar részvénypiacon uralkodó hangulat romlását vagy általános korrekciót jelent-e. Ballai Zoltán  úgy vélte, hogy a BÉT-en tapasztalható erőteljes forgalomnövekedés miatt inkább csak a hangulat romlása állhat fenn.  

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a magyar részvénypiacot élénk forgalom jellemezte, a kötések mintegy 20 milliárd forintos értéke az átlagos forgalom duplája. Az Erste részvényelemzője rámutatott arra, hogy a BUX sem tudta magát a nyugat-európai tendencia alól kivonni, az esés ennek is betudható. A magyar piacon a négy nagy papír közül az OTP árfolyama volt a leggyengébb, de negatívan teljesített a Richter és a Magyar Telekom is, egyedül a Mol tudta némileg tartani magát.

Az elemző szerint a Standard & Poor's hitelminősítő helyben hagyja az eddigi minősítést, ugyanis a hitelminősítők korábban többször is kiemelték, hogy a növekedés szerkezetével nem elégedettek. Az elmúlt hónapok adatai pedig nem mutatnak olyan javulást, ami indokolna már most egy felminősítést - mondta Nagy András.

A Mol 35 forinttal, 0,17 százalékkal 20 865 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 255 forinttal, 2,84 százalékkal 8735 forintra esett, forgalmuk 10,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,58 százalékkal 490 forintra gyengült, forgalma 4,3 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 169 forinttal, 2,53 százalékkal 6511 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.

MTI