6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Jobbnál jobb ajánlatokkal lehet időnként találkozni az ingatlanpiacon: előértékesítés, lakáskiállítások, akciós utolsó (vagy éppen első) lakások jelentős kedvezménnyel. Érdemes-e gyorsan lecsapni ezekre, vagy mégis inkább a kivárás taktikája a jobb döntés? A Lakásmustra 7 tippet gyűjtött össze az akciós lakásvásárlással kapcsolatban.

1. Vásárlás tervezőasztalról

Sok helyről lehet hallani, hogy a tervezőasztalról történő vásárlásnak szinte csak előnyei vannak: a teljes lakáskínálatból válogathatunk, szinte miénk az egész ház, sok esetben még olcsóbban is hozzá lehet jutni az adott lakáshoz, melyet később akár befektetésként magasabb áron lehet értékesíteni. Ez mind igaz, azonban egy-két balul elsült példából tanulva érdemes egy kicsit alaposabban átgondolni a tervezőasztalról történő vásárlást.

Egyrészt alaposan érdemes megvizsgálni a környéket. A számítógépes programokkal készített látványtervek nagyon jól tudnak kinézni, azonban nem minden esetben a képeken látott állapot lesz a végső valóság. Egy-két szín egy kicsit módosul, egyik-másik épület érdeklődés hiányában nem épül meg, a fittnes-terem és az uszoda szép csendben lemarad, vagy éppen ráhúznak még egy emeletet a házra. A sudár fák, a parkos környezet is lehet, hogy csak a grafikai programban létezik, könnyen lehet, hogy a ház valójában még évekig egy zsúfolt utcában fog elhelyezkedni, vagy éppen a szomszédban és hosszabb ideig tartó építkezések zajlanak.

Bizonyos esetekben gond lehet az is, ha a beruházás végül meg sem épül, esetleg a beruházó cég csődbe megy, felszámolási eljárás indul ellene. Ha tényleg benne is szeretnénk lakni a lakásban, inkább nagyobb nevű cégek környékén érdemes szétnézni, és a 10-90%-os fizetési konstrukciókat keresni, mivel így a vételár döntő részét csak átadáskor kell kifizetni.
Persze kellő szemfülességgel tényleg lehet jó lakásokat elcsípni az elővásárlási időszakban, mint ahogy tették azok a külföldi befektetők is, akik egy pesti nagyberuházásban – időnként látatlanban – vásárolt lakásaikat most 1.5x-es áron próbálják értékesíteni.

2. Kiállítások, promóciók – megéri foglalózni?

Jó lehetőséget kínálhatnak az olcsóbb vásárlásra a különféle kiállítások, ahol ráadásul egy helyen nagy tömegben kínálnak eladó lakásokat, gyorsan áttekinthetjük a különféle épületmodelleket, maketteket, és minden szépet is jót megtudhatunk a kínálandó portékáról. Itt helyben elkötelezni magunkat azonban általában csak ritkán érdemes, bár egy úgynevezett szóbeli foglalást megtehetünk – ennek a gyakorlatban semmi jelentősége, 2-3 napig tartják nekünk a lakást, amíg komolyabb kinyilatkoztatást nem teszünk a vételi szándék iránt. Ne keseredjünk el akkor sem, ha az áhított lakás foglalt, e sorok írója anno 7-edikként állt be a sorba egy lakásért, nem sok reménnyel, ám a megelőző 6 ember 3 nap alatt eltűnt.

A sok makett és modell kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a vásárolni kívánt lakás helyét be tudjuk tájolni, majd azt a helyszínen az adott környezetben beazonosítani, és esetleg kideríteni, hogy a tágas hálószoba egy piacra, vagy éppen a szomszéd gangos ház belső életterére nyújt kilátást.

Ugyanakkor itt is találhatunk olyan akciós ajánlatot, ami miatt legalábbis egy foglaláson érdemes elgondolkodni – könnyen előkerülhet egy konyhabútor, bútorvásárlási utalvány, vagy valamilyen egyéb hozzáadott érték, ami már megfontolás tárgyává teheti a vásárlást.

3. Őrült kedvezmény – csak két napig

Ilyen is volt már – 1-2 napig jelentős kedvezménnyel lehetett megvenni az első lakásokat a korán ébredőknek – persze azért nem akkorával, hogy tömegjelenetek alakultak volna ki az értékesítési iroda előtt. Az ilyen akciók – hasonlóan a fenti kettőhöz – leginkább azért hasznosak, mert gyakorlatilag még üres a ház, és nem vitték el a legjobb lakásokat.
Az előértékesítési fázisokban viszont nagy előny, hogy igényeinknek megfelelően mozgathatunk falakat, alakíthatunk át helyiségeket, sőt akár nyittathatunk egybe lakásokat – a papír és a tervezőprogram sok mindent elbír, viszonylag alacsony költséggel. Később, ahogy épül a ház, az ilyen módosítások egyre többe kerülnek, és nem is biztos, hogy minden esetben kivitelezhetőek.

4. Utolsó lakások – akciós áron

Jól hangzik – későn ébredt, de egy-két lakásból még kedvezményesen válogathat – persze általában nem véletlenül. A maradék lakások jellemzően azok, melyek kevésbé előnyös helyen találhatóak az épületen belül – például északi fekvésűek – vagy éppen az elosztásuk nem a legmegfelelőbb: túl kicsi/nagy a terasz, kevés, vagy éppenséggel túl sok a helyiség – szóval van valamilyen olyan tulajdonsága amiért nem nagyon rajongtak érte a vevők.

Miért pont nekünk kellene egy ilyen lakásban lakni – adódhat a kérdés, ám utolsó lakással is lehet jó üzletet kötni. Egyrészt kiadási célból lehet, hogy kiváló, másrészt az is előfordulhat, hogy nem is olyan rossz az a lakás, de a beruházó már szeretne kiszállni az egészből és pénzt látni, így a néhány megmaradt lakását (persze azért nem ezek a legjobbak) akciós áron piacra dobra. Hacsak nem tűnik nagyon előnytelennek már a hirdetésben a dolog, legalábbis érdemes telefonon utánakérdezni.

Lehet egyébként így is nagyon jó üzletet kötni – előfordul,hogy egy vásárló az utolsó pillanatban meggondolta magát, nem jött össze neki a hitel, elállt a szerződéstől, így felszabadult egy jó adottságú lakás, amit egyedüliként a beruházónak már nem sok kedve van hirdetni.

5. Családi okok miatt eladó

Ha ritkán, de létezik ilyen vásárlási lehetőség is, melynek több fajtája is lehet – az egész lakás már az új tulajdonosé, így kvázi használtként vesszük meg (érdemes utánanézni, hogy ez milyen különbségeket okoz pl. a hitelfelvétel, vagy az állami támogatások terén), vagy éppen csak a vételár egy része van még kifizetve, a többit nekünk kellene átvállalni.
Ebben az esetben nagyon komoly esélyek vannak az ár jelentős csökkentésére – a tulajdonos jellemzően ilyenkor szabadulni akar az egész történettől, és komolyabb alkuba is belemehet. A lakást azonban érdemes alaposan átnézni, mivel kiderülhet, hogy igazából azért szeretnének gyorsan megszabadulni tőle, mert van valamilyen hibája, ami csak menet közben derült ki.

6. Bemutató lakás

Az egyik legjobb vétel lehet, és ráadásul az esetek többségében csak az értékesítés vége felé kezdik el komolyabban árulni. A bemutatólakás rendszerint előnyös elhelyezkedésű – hiszen éppen ezzel akarják eladni a többi ingatlant is – illetve be is van bútorozva, így némi alkuval egy teljesen komplett lakáshoz lehet hozzájutni – bár, hozzá kell tenni, hogy ez a típusú lakás nem minden esetben olcsóbb társainál.

7. A beruházónak épített lakás

Gyakran előfordul, hogy a beruházó az építkezés elején úgy gondolja, hogy majd ő is be fog költözni a házba, így terveztet magának egy minden földi jóval felszerelt, jó elosztású, tágas ingatlant. Később persze könnyen lehet, hogy megtetszik egy másik ingatlan, máshol, így mégsem költözik be – az ilyen lakás azért lehet érdekes, mert valószínűleg nem lesz gond a kivitelezési minőséggel. Rendszerint a tetőtérben vagy a ház előnyös pontján találjuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!