2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Októberben a görög válság nyomán megroggyant belga-francia Dexia megmentése körüli bizonytalanságok borzolják az európai befektetők kedélyét, miután tegnap a romló amerikai, ma pedig a kínai növekedési kilátások okoznak általános kockázatkerülést. Ráadásul a mai 10 éves német aukció is csúfos kudarcot vallott.

Belga sajtóértesülések szerint a Dexia második megmentése egyelőre kidolgozatlan, és a banknak további tőkére lehet szüksége. Ez pedig tovább növeli a nyomást Franciaország AAA-as adósbesorolásán, aminek köszönhetően mind a francia, mind a belga tízéves papírok hozama megugrott. Különösen az utóbbié, amely 5 százalék felé, 2008 óta nem látott magasságokba menetelt. Bár a belga hozamok még messze vannak az olasz (6,7) és spanyol (6,5) másodpiaci hozamoktól, de vészesen közelítenek a veszélyes zónához.

A belga tízéves hozamok az elmúlt egy évben

A belgáknak nem tesz jót, hogy zsákutcába jutottak az immár több mint ötszáz napja ügyvezető kormánnyal evickélő országban a már-már ígéretesnek látszó kormányalakítási tárgyalások. Tekintettel arra, hogy a belga külső adósság összege az éves GDP összege körül mozog, minden egyes százalékpont államkötvény-hozamnövekedés, ami drágítja az adósság finanszírozását, 390 millió euróval növeli az ország fizetési terheit.

Ráadásul a mai 6 milliárd euró értékben meghirdetett 10 éves német kötvény aukcióra mindössze 3,889 milliárd euró ajánlat érkezett, vagyis a lefedettség jóval 1 alatt volt. Németország a kötvényből végül csak 3,644 milliárd eurót értékesítettek. A német adósságkezelő azonnal kiadott egy közleményt, mely szerint az aukció sikertelensége nem jelenti azt, hogy a német adósság újrafinanszírozása beszűkült volna. 

Az újabb aggodalmaknak köszönhetően az euró a dollárral szemben 1,34 alá, október eleji szintekre esett vissza, míg a forint pillanatok alatt ismét mélyrepülésbe kezdett, és 310 fölé ment a kurzus. A magyar fizetőeszköz sajnos alulteljesítő a lengyel és a cseh devizához képest, hiszen 1,7 százalékos leértékelődése lényegesen magasabb a zloty 0,2, míg a korona 0,5 százalékos mértékének.

A pesti értéktőzsdén a BUX jelenleg 0,5 százalékos esésben áll, a piaci bizonytalanságot leginkább az OTP szenvedi meg, mely 1,7 százalékkal, 2970 forintra esett vissza. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!