TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Októberben a görög válság nyomán megroggyant belga-francia Dexia megmentése körüli bizonytalanságok borzolják az európai befektetők kedélyét, miután tegnap a romló amerikai, ma pedig a kínai növekedési kilátások okoznak általános kockázatkerülést. Ráadásul a mai 10 éves német aukció is csúfos kudarcot vallott.

Belga sajtóértesülések szerint a Dexia második megmentése egyelőre kidolgozatlan, és a banknak további tőkére lehet szüksége. Ez pedig tovább növeli a nyomást Franciaország AAA-as adósbesorolásán, aminek köszönhetően mind a francia, mind a belga tízéves papírok hozama megugrott. Különösen az utóbbié, amely 5 százalék felé, 2008 óta nem látott magasságokba menetelt. Bár a belga hozamok még messze vannak az olasz (6,7) és spanyol (6,5) másodpiaci hozamoktól, de vészesen közelítenek a veszélyes zónához.

A belga tízéves hozamok az elmúlt egy évben

A belgáknak nem tesz jót, hogy zsákutcába jutottak az immár több mint ötszáz napja ügyvezető kormánnyal evickélő országban a már-már ígéretesnek látszó kormányalakítási tárgyalások. Tekintettel arra, hogy a belga külső adósság összege az éves GDP összege körül mozog, minden egyes százalékpont államkötvény-hozamnövekedés, ami drágítja az adósság finanszírozását, 390 millió euróval növeli az ország fizetési terheit.

Ráadásul a mai 6 milliárd euró értékben meghirdetett 10 éves német kötvény aukcióra mindössze 3,889 milliárd euró ajánlat érkezett, vagyis a lefedettség jóval 1 alatt volt. Németország a kötvényből végül csak 3,644 milliárd eurót értékesítettek. A német adósságkezelő azonnal kiadott egy közleményt, mely szerint az aukció sikertelensége nem jelenti azt, hogy a német adósság újrafinanszírozása beszűkült volna. 

Az újabb aggodalmaknak köszönhetően az euró a dollárral szemben 1,34 alá, október eleji szintekre esett vissza, míg a forint pillanatok alatt ismét mélyrepülésbe kezdett, és 310 fölé ment a kurzus. A magyar fizetőeszköz sajnos alulteljesítő a lengyel és a cseh devizához képest, hiszen 1,7 százalékos leértékelődése lényegesen magasabb a zloty 0,2, míg a korona 0,5 százalékos mértékének.

A pesti értéktőzsdén a BUX jelenleg 0,5 százalékos esésben áll, a piaci bizonytalanságot leginkább az OTP szenvedi meg, mely 1,7 százalékkal, 2970 forintra esett vissza. 

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.