<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tőzsde szempontjából a válság legfontosabb fejleménye, hogy október óta drasztikusan megnőtt a kötésszám a Budapesti Értéktőzsdén, mégpedig a lakosság vásárlásai, eladásai befolyásolták jelentős mértékben a növekedést - mondta Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke.

A tőzsde szempontjából a válság legfontosabb fejleménye, hogy október óta drasztikusan megnőtt a kötésszám a Budapesti Értéktőzsdén, mégpedig a lakosság vásárlásai, eladásai befolyásolták jelentős mértékben a növekedést - mondta Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke szerdán Győrben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott előadásában Patai Mihály rámutatott: korábban nem volt jellemző, hogy a lakossági vásárlások ilyen mértékben befolyásolták volna a tőzsde forgalmát Magyarországon. Ma a hazai lakossági forgalom a Budapesti Értéktőzsde fő dinamizáló tényezője.

A tőzsdeelnök szerint a világgazdaságban is folytatódnak a pozitív tendenciák, s számos jel utal a válságból való kilábalásra. Az Amerikai Egyesült Államokban megváltoztak a lakossági fogyasztási trendek az elmúlt két hónapban, és Németországban is megindult a tőzsde bizalmi indexe, ami mindig megelőzi a kilábalást.

Patai Mihály úgy véli: a mostani válsághelyzetben a legfontosabb teendők közé tartozik a költségviszonyok újraértékelése. Le kell például mondani a bónuszokról, fizetésemelésekről, az autók lecserélésről, újra kell ugyanakkor értékelni az ügyfélkapcsolatokat. A pénzintézeteknek például újra kell tárgyalniuk a lakossági ügyfelekkel a hitelszerződésekről, ezzel tudja stabilizálni egy bank az ügyfélkapcsolatait.


A tőzsdeelnök szerint a világgazdaság a legsikeresebb 60 évén van túl. Most éljük meg azt a krízist, amelyben újrarendeződik e gazdaság - vélekedett. Ide sorolta, hogy az acéliparban tudomásul kell venni, hogy ezt az iparágat az indiaiak irányítják majd. A biztosítási, banki szektorban pedig azt kell tudomásul venniük elsősorban az amerikaiaknak, hogy a kínai és az európai bankházak a pénzügyi mutatóik alapján erősebbek, mint a tengerentúliak.

A növekedési kilátásokról Patai Mihály elmondta: a modern gazdaság természetéhez tartozik a növekedés, s az be is fog indulni. A világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában az idén 8 százalékos lesz a gazdasági növekedés, Amerikában várhatóan negatív vagy nulla. Magyarországon az a fontos kérdés, hogy mennyire tudunk beágyazódni a globális növekedési folyamatba - hangsúlyozta a BÉT elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.