5p

Bár az általánosan elfogadott szakértői vélemények alapján talán már vége a recessziónak, a hosszú távú potenciális növekedési pályához történő visszatérésre még jó ideig, valószínűleg évekig várniuk kell a szereplőknek - olvasható a Generali Alapkezelő hétfőn kiadott elemzésében.

Bár az általánosan elfogadott szakértői vélemények alapján talán már vége a recessziónak, a hosszú távú potenciális növekedési pályához történő visszatérésre még jó ideig, valószínűleg évekig várniuk kell a szereplőknek - olvasható a Generali Alapkezelő hétfőn kiadott elemzésében.

"A hihetetlen szárnyalást követően a legtöbb részvénypiac immár a 2003-2007 közötti – akkor jelentős gazdasági növekedés által támogatott – értékeltségi szintek mellett, túlvett tartományban mozog, de a profitkilátások vizibilitása – a bizonytalan időtartamú világgazdasági felépülés miatt – még mindig nagyon alacsony.” – hívja fel a figyelmet mai elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

"Miközben a V-alakú gazdasági felépülés víziója még mindig él, a meglévő és még mindig látható kockázatokkal egyelőre nem foglalkoznak a befektetők. A piac normál, ciklikus gazdasági felépülést áraz, de nem veszi figyelembe, hogy a válságot megelőző esztendőkben kialakult pénzügyi és ingatlanbuborék eltorzította a globális gazdaság szerkezetét: az olcsó hitelek és a mesterségesen felfújt eszközárak túlburjánzó iparágakhoz és globális egyensúlytalansághoz, összességében strukturális problémákhoz vezettek.” – emeli ki Pallag Róbert.

"A Kína és a fejlődő világ termel, Amerika és a fejlett világ népessége fogyaszt modell több alapvetése már nem állja meg a helyét. A legnagyobb problémát a túlzott mértékű eladósodottság jelenti, amely a fejlett világban könnyen szakítópróbája lehet az eddigi, „hitelekből korlátlanul vásárolni” címkéjű pénzügyi kultúrának. A feltörekvő piacok bővülő belső keresletére épülő modellváltás a jövő irányát mutatja, de a kereslet és kínálat globális, új egyensúlyának kialakulása még hosszú időt vesz igénybe” - teszi hozzá a szakember.

„A pénzügyi rendszer összeomlásának megakadályozása elképesztő méretűvé duzzadó, folyamatos likviditás injekciót igényelt, amelyet a világ vezető jegybankjai és a globális intézmények biztosítottak. A példamutatóan koordinált globális monetáris intézkedéseknek azonban ára van, a Generali Alapkezlő elemzői szerint a kialakult likviditási buborék utolsó szakaszához érkeztünk.

Az általános nézet szerint gyenge gazdasági környezetben, alacsony kapacitáskihasználtság mellett jó ideig nem kell inflációs veszéllyel számolni, így a jegybankok tartósan alacsony alapkamattal akár évekig segíthetnek a gazdaság újraélesztésében. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben ez nem feltétlenül állja meg a helyét, mivel a rendszer strukturális egyensúlyi problémái miatt a korlátlan rövidtávú likviditás csak tüneti kezelés, miközben a tiszta likviditási buborék könnyen gerjeszthet inflációs várakozásokat, majd inflációt, amelyet a gazdasági felépülésbe vetett téves hit és a spekulánsok forró pénzei együttesen támogatnak. "Az idei évet jellemző deflációs környezet után jövőre már az inflációs problémák (és annak megoldási módjai) kerülhetnek a figyelem középpontjába” – mondja a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

"A következő időszaknak arról kell szólnia, hogy a jegybankok felismerik a likviditási buborék veszélyeit, de elképzelhető, hogy jövőre megoldhatatlan dilemmával szembesülnek, ha egyszerre kell menedzselniük a vártnál gyengébb növekedési és a vártnál erőteljesebb inflációs kockázatokat. Véleményünk szerint a Fed az optimista befektetői várakozásoknál hamarabb kényszerül likviditáscsökkentő lépésekre (és kamatemelésre), hogy megállítsa az inflációs várakozások (és a nyersanyagárak) gazdaságra gyakorolt káros hatásainak terjedését.” – véli Pallag Róbert, hozzátéve: "Összességében a befektetők az előző krízisek utóéletének megfelelő gazdasági felépülést áraznak, miközben a válság strukturális problémáinak megoldási módja még nem látható, s fennáll a veszélye, hogy a reális fundamentális pályától még inkább elrugaszkodó eszközbuborékok alakulnak ki. Ezeknek a nyersanyagpiacokon már látható jelei vannak, de az elmúlt hónapok elképesztő részvénypiaci szárnyalásában is meghatározó szerepet játszottak.”


"A jelenlegi környezetben igen óvatos befektetői magatartást tartunk indokoltnak, arra számítunk, hogy bár még egy ideig emelkedő trendben maradhatnak az árfolyamok, inkább előbb, mint utóbb növekszik majd a piacok volatilitása. Az elmúlt hónapokban vásárló befektetők döntő többsége már komoly nyereséget tud realizálni, részben emiatt egy-egy újabb, a várakozásokhoz képest csalódást jelentő információ napvilágra kerülése még az eddigieknél is erőteljesebb kilengésekhez vezethet az árfolyamokban. A piacot az a remény támogatja, hogy a stimulusok és likviditásfokozó intézkedések segítségével a stabilizálódás után megkezdődik a fenntartható reálgazdasági élénkülés. Várakozásaink szerint ebben csalódnak majd a befektetők, így az év vége felé vagy 2010 elején alapvető változás áll be a globális piaci hangulatban. Javaslatunk szerint a piaci szereplőknek érdemes lehet az abszolút hozamú befektetések felé fordulniuk.” – foglalja össze várakozásait a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!