TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 27. 07:05

És a júliusi babák is megkapnak minden kedvezményt.

Mint korábbi cikkünkben jeleztük, a kormány több ponton is módosította a Családvédelmi Akcióterv rendelkezéseit. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása mellett a babahitel igénylésének szabályozásán is módosítani kellett, pár nappal a hatályba lépés előtt.

Bővült a családi kör Bővült a családi kör

Utóbbi esetében a leglényegesebb, hogy azok is igénybe vehetik a 10 millió forintos babaváró hitelt, akik korábban rossz adósnak számítottak, őket nyilvántartották a Központi Hitelinformációs Rendszerben, de már törlesztették a késedelmes tartozásukat. A rendelkezés azoknak jelent segítséget, akik a hiteligénylést megelőző egy évben rendezték az adósságukat, mert ők - a bürokratikus átfutás ideje miatt - így mint hiteladósok, a rájuk vonatkozó referenciaadatokat még nem törölték a KHR-ből. Vagyis papíron még rossz adósnak számítanak.

Az új jogszabály alapján tehát már ők is hozzáférnek a babaváró hitelhez. Legalább ilyen fontos, hogy azok is élhetnek például a törlesztés szüneteltesévéel, akiknek 2019. július 1. és 31. között születik vér szerinti gyermekük, még mielőtt beadnák a kölcsönkérelmüket. Ők a kamattámogatásnak a  kölcsön teljes futamidejére szóló igénybevételére, a  gyermekvállalási támogatásra és a törlesztés szüneteltetésére is jogosultak mostantól.

Mint a módosításban szerepel, ebben az esetben:

a) a  törlesztés szüneteltetése és – ikerterhesség esetén – a  gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a kölcsönkérelemmel egyidejűleg is be lehet nyújtani,

és b) a  4.  § (1)  bekezdés j)  pontja szerinti nyilatkozatot a  2019. július 1-je és 31-e közötti időszakban született gyermekre vonatkozóan is meg kell tenni.

Eddig volt némi bizonytalanság, hogy ezek a családok hozzáférnek-e az akcióterv nyújtotta lehetőségekhez, hogyan tudnak élni a gyermek születése után járó törlesztési szüneteltetéssel, de ezek a kétségek most elmúltak.

Ezeken túl még helyre kellett rakni a rendeletben, hogy az ügyintézés során nem a kölcsönszerződéssel - ami a procedúra vége -, hanem a kölcsönkérelem benyújtásával kell kezdeni az eljárást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.