<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

És a júliusi babák is megkapnak minden kedvezményt.

Mint korábbi cikkünkben jeleztük, a kormány több ponton is módosította a Családvédelmi Akcióterv rendelkezéseit. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása mellett a babahitel igénylésének szabályozásán is módosítani kellett, pár nappal a hatályba lépés előtt.

Bővült a családi körBővült a családi kör

Utóbbi esetében a leglényegesebb, hogy azok is igénybe vehetik a 10 millió forintos babaváró hitelt, akik korábban rossz adósnak számítottak, őket nyilvántartották a Központi Hitelinformációs Rendszerben, de már törlesztették a késedelmes tartozásukat. A rendelkezés azoknak jelent segítséget, akik a hiteligénylést megelőző egy évben rendezték az adósságukat, mert ők - a bürokratikus átfutás ideje miatt - így mint hiteladósok, a rájuk vonatkozó referenciaadatokat még nem törölték a KHR-ből. Vagyis papíron még rossz adósnak számítanak.

Az új jogszabály alapján tehát már ők is hozzáférnek a babaváró hitelhez. Legalább ilyen fontos, hogy azok is élhetnek például a törlesztés szüneteltesévéel, akiknek 2019. július 1. és 31. között születik vér szerinti gyermekük, még mielőtt beadnák a kölcsönkérelmüket. Ők a kamattámogatásnak a  kölcsön teljes futamidejére szóló igénybevételére, a  gyermekvállalási támogatásra és a törlesztés szüneteltetésére is jogosultak mostantól.

Mint a módosításban szerepel, ebben az esetben:

a) a  törlesztés szüneteltetése és – ikerterhesség esetén – a  gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a kölcsönkérelemmel egyidejűleg is be lehet nyújtani,

és b) a  4.  § (1)  bekezdés j)  pontja szerinti nyilatkozatot a  2019. július 1-je és 31-e közötti időszakban született gyermekre vonatkozóan is meg kell tenni.

Eddig volt némi bizonytalanság, hogy ezek a családok hozzáférnek-e az akcióterv nyújtotta lehetőségekhez, hogyan tudnak élni a gyermek születése után járó törlesztési szüneteltetéssel, de ezek a kétségek most elmúltak.

Ezeken túl még helyre kellett rakni a rendeletben, hogy az ügyintézés során nem a kölcsönszerződéssel - ami a procedúra vége -, hanem a kölcsönkérelem benyújtásával kell kezdeni az eljárást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.