2018. június 7. 21:52
mfor.hu

Több érdekes információ is napvilágot látott, amely alapján a befektetők inkább arra hajlanak, hogy jó világ jön a bankokra, miközben a veszélyek azért már felsejlenek a háttérben.

A levegőben lóg, hogy az EKB hamarosan döntést hoz a jelenleg is futó kötvényvásárlási programjának (QE) felfüggesztéséről, emellett hamarosan az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntő bizottsága is ülésezni fog. Noha mindkét esetben szigorítás várható, a befektetők ezt a pénzügyi szektor szempontjából inkább pozitívnak ítélik meg, mert az emelkedő kamatok véleményük szerint pozitívan fognak hatni a pénzintézetek jövedelmezőségére, hiszen az általuk a betétek és hitelek között alkalmazott kamatmarzs emelkedhet.

Az EKB igazgatótanácsának tagja, Peter Praet tegnap jelezte, hogy a jövő heti ülésen dönthetnek a QE program kivezetéséről. Ez a monetáris szigorítás irányába mutat, mellyel együtt a befektetők a későbbi - esetleges - kamatemelésre is számítanak Európában, így emelkedik a hozamelvárás is, amely szerdán feljebb nyomta az amerikai és a német 10 éves államkötvények hozamát. Az emelkedő kamatkörnyezet pedig a bankok kamatbevételeinek kedvezhet, ennek köszönhetően világszerte emelkedtek a pénzügyi részvények árfolyamai. Szerdán amerikai bankszektor átlagát jelző tőzsdei index 1,8 százalékot, míg az európai 1,1 százalékot erősödött.

A kérdést persze mások árnyaltabbnak látják, minthogy az emelkedő kamatok miatt hátra dőlhetnek a bankok, hiszen a nyereségük ennek köszönhetően megugrik majd. A bankok portfóliójában ugyanis komoly állampapír állomány van, ha pedig ezek hozama felfele mozdul, akkor a kötvények árfolyama csökken, ergó ezeken a tételeken veszteséget szenvednek.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az emelkedő kamatok az ügyfelek esetében sem feltétlen pozitív módon fog lecsapódni. Igaz, hogy minimális mértékű 0,25 százalékos lépéseket hajtanak csak végre a jegybankok, ám a hitelek költségeit ez is növeli. Emiatt pedig lehetnek olyan adósok, akik nem fogják tudni törleszteni az adósságaikat. Ez azért probléma, mert a mostani kedvező helyzetben a bő likviditásnak köszönhetően a bankok akár kockázatosabb ügyfeleket is szívesebben hiteleznek.

Erre egyébként szerdán a Moody’s elemzése is figyelmeztetett, elemzésükben azt írták, hogy túlzottan magas az európai bankszektorban a problémás hitelek aránya, ami rendszerszintű kockázatot hordoz. Globális összehasonlításban az észak-amerikai bankszektorban 2 százalék alatti a rosszhitelek aránya, Ázsiában 3 százalék körüli, az euróövezetben viszont közel 7 százalék, idézte az elemzést hírlevelében az Equilor. Továbbra is Görögország vezeti a sort, a görög bankszektor bruttó állományán belül 44,9 százalék a nemteljesítő követelések aránya. Cipruson 38,9 százalékot, Portugáliában 15,2 százalékot, Olaszországban 11,1 százalékot tesznek ki a problémás hitelek. Létszik tehát, hogy a mediterrán régió országaiban a gazdasági nehézségeken legfeljebb a felszínen sikerül úrrá lenni, miközben a gazdaságban számos feszültség tapasztalható. Mivel ezeket az országokat a nemzetközi szervezetek mellett, mint például az IMF, továbbra is a nyugat-európai pénzintézetek ezért, ha a mediterrán dominó eldől, az számukra is igen komoly károkat okozhat.


A régiónkban sem tökéletes a helyzet, ám az utóbbi időben sokat javult. Közép- és Kelet-Európában Bulgária szerepel a legrosszabbul 10,6 százalékkal. A magyar bankrendszer bruttó kinnlevőségeinek nem teljesítő hányada a Moody's szerint 8,9 százalék.

A magyar helyzetre kitérve érdemes megemlíteni, hogy a hazai pénzintézetek a tavalyi évben sok korábban leírt hitelre képzett tartalékot „vezettek” vissza, részben ennek köszönhetően értek el rekordszintű nyereséget. Miután a magyar bankok tőkeellátottsága jónak számít, így egy gazdasági visszaesés esetén sem kellene sokkra számítani. Azt is fontos megemlíteni, hogy a 2008-as válság utáni nagy hitel bedőlésekre reagálva az adósokat és a pénzintézeteket is védő szabályokat hozott az MNB, ezek közül a magánszemélyek szempontjából a legfontosabb az adósságfékre vonatkozó előírás, amely meghatározza, hogy valaki a jövedelméhez képest mekkora havi törlesztőrészletig adósodhat el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.