Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

Sok banknál az új termékek megjelenéséig befagyott a fogyasztási hitelezés. Akinek most kell nagyobb összegű kölcsön, az jobbára csak a szabad felhasználású jelzáloghitelekre támaszkodhat, hiszen ezeket nem érinti a THM-plafon. Ha igényelnénk, van néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani.

Bár a devizahiteles válság óta sokak szerint a szabad felhasználású jelzáloghitel az ördög játékszere, most mégis reflektorfénybe kerülhet ez a termék annak kapcsán, hogy sok banknál az új 5,9 százalékos THM-mel ellátott személyi kölcsönök kidolgozásáig áll a fogyasztási hitelezés. Aki most hitelt akar, nem is keveset, az jó eséllyel ide fordulhat, hiszen egyelőre 3 bank kínál 5,9 százalékos személyi kölcsönt, limitált kölcsönösszeggel és szigorúbb feltételekkel.

A személyi kölcsönökhöz képest viszont a szabad felhasználású jelzáloghitelek csak ingatlanfedezettel vehetők fel. Ez volt az az ok, ami miatt a 10 millió forintig igényelhető személyi kölcsönök az utóbbi időben szimpatikusabbak voltak a háztartásoknak, hiszen kevesebb velük a kockázat és könnyebben igényelhetőek.

Most, hogy a fogyasztási hitelezés gyakorlatilag befagyott egy időre, a szabad felhasználású jelzáloghitel, mint rendelkezésre álló alternatíva lehet a befutó az új személyi kölcsön termékek megjelenéséig: több tízmillió forintot igényelhetünk akár évtizedes futamidővel, és a lakáshitelekkel ellentétben bármire felhasználhatjuk.

De vajon megéri így igényelni? A Bank360.hu számításai szerint akár kedvezőbb konstrukciót is kifoghatunk, mint a thm-maximalizált személyi kölcsön. A szakportál azt vizsgálta, hogy mennyibe kerül egy 5, 10 és 20 milliós szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyet bármire elkölthetünk, és ehhez képest mennyi lehet az 5 és 10 milliós személyi kölcsön. A kalkulációknál legalább nettó 250 ezer forintos jövedelemérkeztetéssel számoltak.

Megjegyzendő, hogy 10 millió forintos személyi kölcsönt most egyedül a K&H Banknál igényelhetünk, ha lakáscélt igazolunk. Az OTP Banknál legfeljebb 5 millió forintot, a Takarékbanknál 8 millió forintot, a K&H-nál pedig 8 millió forintot igényelhetünk szabad felhasználással.

Látható, hogy az ingatlanfedezetes kölcsönök némileg olcsóbbak, mint a jövedelemfedezetű fogyasztási hitelek. Ez 10 millió forint esetében is nagyjából 25-30 ezer forintos eltérést jelent a teljes visszafizetendő összegben.

Akinek tehát nem várhat az igénylés, az némileg olcsóbban kaphat ingatlanfedezetes hitelt, gondolhatnánk, ugyanakkor a Bank360.hu felhívja a figyelmet: a jelzáloghitel igénylése jelentős költségeket von maga után, amely százezres nagyságrend. Igaz, hogy a koronavírus miatt a bankok egyelőre beérik például az utólagos közjegyzői okiratba foglalással, de ezeket utólag pótolni kell. Ezekkel számolva gyorsan elapadhat a kamatelőnyből származó olcsóság.

Amit viszont fontos észben tartani: bár a részletszabályok még nem jelentek meg, a jegybank tett célzásokat arra, hogy a kedvezményes THM-plafon csak év végéig marad fent, aztán drágulhat a kölcsön.

Mit tehet, akinek sürgős a hitel?

Akinek mindenképp nagy összegű hitelre van szüksége szabad felhasználással, az három bank ajánlata közül választhat most, ha személyi kölcsönt venne fel. Ha nem elégséges a kínált hitelösszeg, akkor a jelzáloghitel maradt. Ahogy láthattuk, nagyjából hasonló áron kaphatunk kölcsönt ingatlanfedezet mellett is. Igaz, ha például lakáscélra vennénk fel, akkor a hagyományos lakáshitel kedvezőbb lehet, illetve 10 millió forint személyi kölcsönt is kaphatunk erre a célra, ráadásul ennél például nem érvényesíthetjük a jelzáloghitel-elengedést a gyermekszám után. Ha van még időnk kivárni a többi bank ajánlatát, érdemes türelmesnek lenni, hiszen lehet, hogy céljainkhoz megfelelő ajánlat kerül a piacra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.