<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Mégis alig járunk szűrővizsgálatokra. Az egészséges életmód is segíthetne javítani a számokon.

A február 4-i rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga pénteken az általa szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián, a Semmelweis Egyetemen, amelyről az MTI tudósított.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek (IARC) a rák megelőzésével foglalkozó ingyenes online tananyagát, amely már magyar nyelven is olvasható. A tananyag magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége vett részt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében.

Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság

- tette hozzá.

Az Eurostat alábbi térképén jól látszik: a vizsgált Európai Uniós és unión kívüli országok (összesen 37 ország) körében valóban Magyarországon a legnagyobb a daganatos megbetegedések okozta halálozás aránya. A legfrissabb adat az adatbázisban 2019-re vonatkozik; ebben az évben Magyarországon 100 ezer főre 327,7 daganatos betegség miatti halálozás jutott:

100 ezer főre jutó daganatos betegség miatti elhalázosáok száma 37 országban. Magyarország sajnos az élen. Forrás:  Eurostat
100 ezer főre jutó daganatos betegség miatti elhalázosáok száma 37 országban. Magyarország sajnos az élen. Forrás: Eurostat

Az OECD adatai szerint Magyarországon 2020-ról várhatóan szintén magas adatok érkeznek majd: 100 000 főre vetítve 330 haláleset várható, míg az EU egészében 263.

Ahol még nagyobb a kockázat

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál - ismertette Rozványi Balázs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.