3p

25-30 ezer ápoló hiányzik a hazai betegellátásból, a szakrendelőkben az időpontfoglaláskor a páciensek 65 százaléka nem jár sikerrel. Van baj rendesen. 

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján többek között arról is szó esett, hogy megvizsgálták az egészségügyi ellátással kapcsolatos kommenteket az interneten, a legtöbben az orvos hiányról, a várólistákról és a várakozási időkről értekeztek, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egyetem egészségügyi kancellár-helyettese, a járóbeteg irányítási rendszer (JIR) átalakításáért felelős miniszteri megbízottja - tudósít az Economx.

Magyarországon évente 50-60 millió orvos-beteg találkozás történik a rendelőkben, minimum háromezer kollégának kellene az ügyfélszolgálatokon dolgozni, hogy a betegek elégedettebbek legyenek.

Nem könnyű ma az egészségügy labirintusaiban eligazodni. Fotó: Depositphotos
Nem könnyű ma az egészségügy labirintusaiban eligazodni. Fotó: Depositphotos

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte: az a szomorú tapasztalat, hogy az betegek időpont foglalásakor az összes hívás sikertelenségi rátája 3,5 százalék, ha viszont a szakrendelőkben próbálnak szakorvoshoz időpontot kérni, akkor a páciensek több mint 65 százaléka nem jár sikerrel.

Azt is elismerte, hogy nehezen férnek hozzá a járóbeteg szakellátáshoz a betegek. "Ma mire egy betegek az otthonából eljut egy szakrendelésre, az 3-4 órás folyamat, utazással, várakozási idővel, és a betegellátással együtt" - tette hozzá.

Jelenleg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban, sokkoló, de 15 ezer ember akár egy nap alatt kivonulhat a rendszerből a kora miatt, a következő tíz év tendenciája az olyan, mint amikor a Titanic ment a jéghegy felé. Jelenleg 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból, mondta Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

2021-ben országosan az orvosi állások 3,4 százaléka, a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt betöltetlen, erről Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese beszélt. Győr-Moson-Sopron megyében volt a legnagyobb orvoshiány, ahol elérte a 8 százalékot is.

Statisztikai adatok szerint az elmúlt 40 évben 26-szorosára csökkent a szakápolók száma.

2007-ben a 30-45 év közöttiek voltak a legtöbben a szakápolásban, mára a 40-60 éves korosztály tagjai dolgoznak a legtöbben a rendelőkben és a kórházakban.

Leginkább a fiatal és a középkorú korosztály hiányzik a betegellátásból, az elmúlt négy évben a fiatal korosztály száma öt százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!