<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Parlamenti kérdést kapott Pintér Sándor belügyminiszter Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselőtől, aki arra várt választ, hogy a kormány miképp kezeli a kórháziadósság-állományok halmozódását? Megérkezett a válasz.

2023 januárjában történelmi csúcsot döntött a kórháziadósság-állomány, miután egy hónap alatt több mint 15 milliárd forint kifizetetlen számlát halmoztak fel az ellátók. Tény, hogy a kiugró tartozás egyik meghatározó oka az energiaárak növekedése volt. Közben, február elsejétől végre visszaállították a sokak által sürgetett teljesítményfinanszírozást. Ebben a helyzetben tette fel a kérdést Kanász-Nagy Máté, akinek Rétvári Bence államtitkár válaszolt a belügyminiszter nevében.

Egy csapásra nem fog eltűnni az adósság. Fotó: Depositphotos
Egy csapásra nem fog eltűnni az adósság. Fotó: Depositphotos

Az államtitkár válaszában emlékeztette az ellenzéki képviselőt arra, hogy az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományát 2022-ben 55 milliárd forinttal konszolidálta a kormány, miközben tavaly az intézmények villamos- és földgázenergiaár-kompenzációjából közel 11,2 milliárd forintot csoportosítottak át az egészségügyi intézményeknek. Többféle átcsoportosításnak, illetve kormányhatározat-módosításoknak köszönhetően pedig több mint 12 milliárd forintot kaptak a kórházak a 2023. évi villamos- és földgázenergia beszerzések miatti többletköltségekre.

Egyúttal Rétvári arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány megkezdte az Egészségbiztosítási Alapon belül rendelkezésre álló források finanszírozási és jogszabályi környezetének felülvizsgálatát.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) meghatározta, hogy milyen mértékben finanszírozott egy-egy szakma, így megvalósul az úgynevezett szakmafedezeti kiegyenlítés.

"Ezen kívül az ellátások valós költségtartalmának kialakítása is elkezdődött, amihez „teljes körű kódkarbantartásra”, valamint átfogó, az egészségügyi szakmákra kiterjedő adatgyűjtésre és díjtétel-felülvizsgálatra van szükség" – írja az államtitkár.

Bár a betegek még nem tapasztalják, a kormány szerint a "finanszírozási keretek jobb elosztása 2023. január 1-jétől már a lakosságszám figyelembevételével valósul meg", amivel a betegutak is jobbak lesznek. Állítólag ezzel csökken a kórházi adósságnak az a hányada, amit a lakosságszám és a területi ellátási kötelezettség aránytalanságai okoztak. Az adósságtermelődést meggátolja az is, hogy míg az Egészségbiztosítási Alap 2022. évi költségvetésének eredeti előirányzata 3 600 milliárd forintot, addig 2023-ban már 4 033 milliárdot tartalmaz az ellátások fedezetére.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója ugyanakkor március elején azt mondta, a februártól visszaállított teljesítményfinanszírozástól nem várható, hogy a kórházak adóssága csökkenni fog, legfeljebb azt, hogy igazságosabb lesz a forráselosztás.