3p

Múlt héten írtunk arról, hogy év elején hat államosított meddőségi klinikát gyúrtak egybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság elmondta, mi volt az egyesítés célja. 

Év elején szép csendben a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-be olvasztották a következő öt, immár az állam tulajdonában álló intézetet: a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t, a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t, a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t, a szintén fővárosi Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, valamint a tapolcai Pannon Reprodukciós Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint egy folyamat része. Fotó: Depositphotos
Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint egy folyamat része. Fotó: Depositphotos

A klinikák egyesítésével a jogutód cég a vagyonmérleg-tervezet szerint most már egész pontosan 4 484 473 000 forintos vagyonnal rendelkezik.

Megkerestük az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is, hogy miért volt szükség öt államosított meddőségi klinika beolvasztására egy hatodikba? Üzleti, orvosi, vagy más szempontok vezérelték-e az intézmények egyesítését? Megérkezett a válaszuk, melyben kifejtik:

egységes rendszerben minden változás hatékonyabb, további terveik miatt az összevonás egy folyamat részének tekinthető.

Majd így folytatják:„Bő két éve megszületett a rendkívüli, egyedülálló kormánydöntés, mely a magyar születésszám növelését nemcsak a családtámogatási, az adórendszer, stb. ismert kedvezményeivel, hanem direkt módon a rászoruló párok számára a meddőségi ellátás hozzáférésének javításával is támogatni szándékozik.”

Mint írják, ennek része az ellátások ingyenessé tétele és az ellátás eredményességének, minőségének, biztonságosságának további javítását célzó intézkedések.

„Többek között tervben van az intézetek eszközparkjának fejlesztése, új szakrendelések megnyitása, részletesebb, a nemzetközi standardokhoz jobban illeszkedő adatgyűjtés bevezetése is. Ezen folyamatokat az OKFŐ Humán Reprodukciós Igazgatósága orvos-szakmailag és módszertanilag koordinálja” – részletezi a központosítás indokát az OKFŐ.

Majd hozzáteszik: „Minden változásmenedzsment hatékonyabban, eredményesebben, gyorsabban kivitelezhető egységes rendszerben, egységes felelős irányítás és ellenőrzés mellett. Az OKFŐ érintett gazdasági társaságainak egyesítése ennek a folyamatnak a része. Mindezen intézkedések célja, hogy Magyarországon minden vágyott gyermekek megszülethessen” – zárják írásos válaszukat.

Arra a kérdésre pedig, hogy az államosított meddőségi klinikák közül egyedülálló módon miért (éppen) a Dunamenti REK Reprodukciós Központ nem került 100 százalékban állami tulajdonba, s hogy miért tulajdonolják magánszemélyek a klinika 1 százalékát, a következőt írták:

"Tájékoztatjuk, hogy ez már az állami felvásárlás előtt is így volt, ebben az állapotban lett megvásárolva".

Ez világos, bár továbbra sem magyarázza azt, hogy ha teljes államosítást hajtottak végre a meddőségi centrumoknál, akkor miképpen lehet, hogy ha minimális rész is, de magántulajdonban maradt a tranzakció során. Az 1 százalék magántulajdon a Mentorex Ingatlanhasznosító Kft-é, mely három magánszemély által vitt cégé: a Frost Invest Kft., a Gamma Befektetési és Innovációs Kft. és az MZ Befektetési Kft. Az Opten információja szerint a Mentorex Kft. kétségtelenül legizmosabb tagja a Gamma, amely egy honvédelmi profilú cég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!