3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fontos hír orvosnak, betegnek egyaránt, hogy a mobiltelefonra ingyenesen letölthető myEESZT alkalmazás már az adott személynek felírt recepteket és a neki rendelt gyógyszereket is megjeleníti.

A myEESZT alkalmazás használatához ügyfélkapus regisztráció és egészségügyi azonosító (TAJ-szám) szükséges, amely az AppStore-ból vagy a Google Play-ből tölthető le. Az applikációt már korábban is sokan letöltötték, de eddig csak a Covid-oltások igazolására lehetett használni.

Az applikációban látható információk:

  • mikor lett felírva a gyógyszer (ez segítség abban, hogy mikor lehet menni a patikába kiváltani),
  • recept érvényessége,
  • felírt dobozszám, adagolás,
  • vonalkód, ami egyszerűsíti a patikai kiváltást.

Az adott e-recept adatlapjának alján egy 22-vel kezdődő számsor található. Ez megegyezik a felírási igazolásokon megtalálható vonalkóddal, amely alapján az e-recept kiváltása megtörténhet.

Ez tényleg hiánypótló. Fotó: Depositphotos
Ez tényleg hiánypótló. Fotó: Depositphotos

A fejlesztés segítségével, hogy már mobiltelefonnal is kiválhatóak a gyógyszerek, nagy segítség, hiszen a beteg leellenőrizheti, hogy fent van-e már a felhőben a gyógyszer, így elkerülheti a felesleges utat a patikába. Ezenkívül nem kell a TB-kártyáját vagy a személyi igazolványát sem keresgélnie.

Fontos!

A telefon tulajdonosa csak a saját EESZT adatait tudja kezelni, más teréhez, receptjeihez nem férhet hozzá, ilyen módon rokon, barát, ismerős vénye nem váltható ki – írja a Pharmindex.

Ugyanakkor a beteg készíthet képernyőfotót a saját vényadatairól – fontos, hogy nem maradhat le a vonalkódos rész! – és a fotó megosztásával lehetősége van arra, hogy "átadja" valakinek a receptjét, megkérje, hogy váltsa ki, ha önmaga valamilyen okból akadályoztatva van ebben.

Az átadott képfájl gyakorlatilag olyan, mintha papír alapú recept lenne, bemutatásával egyszeri és megismételhetetlen gyógyszerkiváltás történhet. A kiváltó személy azonosító okmányát a gyógyszertárban elkérik és rögzítik. A kiváltó személy nem ismerheti meg a beteg többi receptjét, csak azt, amit rábíztak, továbbá nem szükséges számára átadni a recepttel együtt a TAJ számot, hiszen ez egy fontos, személyes adat.

A myEESZT applikáció hiánypótló. Ez a megoldás jól kombinálja a régi, „kézzel fogható” papírrecept összes előnyét a mai, modern technikával, és teszi mindezt nagyobb biztonsággal. 

Nem minden recept e-recept

Dobson Szabolcs gyógyszerész mindehhez egy fontos tudnivalót is hozzátesz:

Nem minden orvos által kiállított papír, ami receptnek néz ki, e-recept! A régi klasszikus vényen (rózsaszínű), ha NINCS három vonalkód, akkor az NEM e-recept, azt nem érdemes az EESZT-ben keresni!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!