5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A jelekből ítélve akár arra is lehet gondolni, hogy a gigaméretűvé felduzzasztott meddőségi centrum készen áll. Hogy mire, csak találgatni lehet, vajon jöhet-e még meglepetés a magán és az állami lombikcentrumok összevonása után? 

A történet 2019-ben, a Kaáli Intézet megvásárlásával kezdődött. Azóta eltelt négy év, ennyi időre volt szüksége a magyar államnak ahhoz, hogy a felvásárolt magán, illetve az ország állami lombikbébi intézeteinek zömét a Dunamenti REK Kft.-be tömörítse. Utoljára tavaly a kaposvári Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központot és a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumot olvasztották be a cégbe, amely körül valahogy mindig történik valami.

Nemcsak intézményi, hanem üzleti és személyi változások is. Hiszen az utolsó két intézmény beolvasztásának köszönhetően 2023 májusában a 96 millió forintos alaptőke 3 milliárdosra ugrott. 

Ezek után személyi jellegű változások jöttek. Először átrendezték a felügyelőbizottság tagjainak sorát, majd meghirdették az ügyvezetői posztot is, amelyet 2021 óta dr. Horpácsy Balázs tölt be. A kiírás szerint 2023. október 1-jétől állt volna munkába az új munkatárs, ám úgy tudjuk, még mindig nincs döntés az új ügyvezető személyéről.

Vajon marad-e az állam a tulajdonosa a jókorára felhízlalt Dunamenti REK-nek? Fotó: Depositphotos
Vajon marad-e az állam a tulajdonosa a jókorára felhízlalt Dunamenti REK-nek? Fotó: Depositphotos

De a kérdés továbbra is az, hogy ekkora centralizálásának van-e bármi olyan oka, mint amilyet számos esetben láthattunk. Nevezetesen, amikor egy-egy nagyobb céget számos intézeti egyesítés után privatizáltak.

Vajon miért tömörítették egyetlen állami tulajdonú gazdasági társaságba az ország meddőségi intézetét az öt egyetemi IVF-centrum kivételével? A centralizálásnak általában nyomós oka van, és igazság szerint ez a kérdés már az államosítás óta foglalkoztatja az erre kíváncsiakat.  

Egyeseknek ismerős, másoknak ismeretlen tanácsadók

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) 2022. február 1-jén – a meddőségi szakemberek meglepetésére – létrehozta a Humánreprodukciós Igazgatóságot, mely élére Novák Katalin a sógornőjét, Dr. Vesztergom Dórát nevezte ki. A szervezetnek egyébként jó ideig nem volt honlapja, és csak jóval annak létrehozása után ejtett szót róla a sajtónak Rétvári Bence államtitkár. Ám aki célzottan keresi, azóta se igen találja meg, hiszen érthetetlen módon a linkben nem a Humánreprodukciós Igazgatóság szerepel benne, hanem a vagyottgyermekekert.hu. 

Szakmai berkekben egyesek azt is furcsának találják, hogy az újonnan kinevezett főigazgatónő holdudvarában két korábbi, a meddőség területén mozgó személy jelent meg.

Az egyik Nánási László, a másik az ausztrál Dr. Gab Kovács. A jelek szerint egyelőre mindketten tanácsadói szerepkörben, és abban is azonosak, hogy Vereckey Attilával tevékenykednek. Nánássy László Vereczkey biológusaként dolgozott éveken keresztül, míg Gab Kovács szülész-nőgyógyász Vereczkey tanácsadójaként ismert. 

Épp Vereczkeynek ítéltek kártérítést

Az állam két meddőségi centrumot nem vásárolt fel, az egyik épp Vereczkey Attiláé, aki évekkel ezelőtt petesejt-kereskedelem gyanújába keveredett, s ami miatt azóta is nyomoznak. Arról már a 24.hu írt, hogy még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is zajlik eljárás ellene, s hogy nem más, mint Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöke tűnt fel egy cégben, ahol a többségi tulajdonos Vereczkey. A lap szerint nem Papcsák az egyetlen érdekes üzleti partner, aki beszállt a Versys Klinika vezetője mellé. A lombikbébi-klinikán indult nyomozás és rendőrségi razzia után az orvos üzlettársa lett Mihalovits Botond Tamás is, aki Bayer Zsolt mostohafia is. 

Tavaly májusban egyébként Nagy Márton – akkor még gazdaságfejlesztési, január 1-jétől már nemzetgazdasági – miniszter közel 60 millió forintos kártérítést ajánlott fel épp Vereczkey Attila Humán Reprodukciós Intézetének a lombikeljárás államosítása miatt, aminek kapcsán sokan felháborodtak az érvényben lévő nyomozás okán.

Nem találtuk nyomát, hogy a kártérítés összegét ki is fizették volna. Mindenesetre küldtünk kérdést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy a kártérítést végül kifizették-e, vagy sem. Eddig nem kaptunk választ, de ha megérkezik, frissítjük vele a cikkünket.

Nem mindegy, milyen tanácsot adnak a tanácsadók

Kis kanyarral vissza a gigacentrum új ügyvezetőjéhez: ahogy tavaly augusztusban megírtuk, a Dunamenti REK új vezetőjének minden lépését egy úgynevezett Ügydöntő Felügyelő Bizottság fogja felügyelni, amely összetételéről szakmai berkekben azt találgatják, hogy az operatív joggal és hatalommal rendelkező grémiumnak kik lesznek a tagjai. Itt merült fel a nevek között a fent említett, ma már nyugdíjas, Ausztráliában élő szülész-nőgyógyász, Dr. Gab Kovács személye is.

Mindez azért érdekes, mert információink szerint Gab Kovács már az államosítás előtt tárgyalásokat folytatott a Kaáli Intézet megvásárlására ausztrál magántőke bevonásával. Ám amikor az első külföldi tárgyalás után felmerült, hogy a háttérben talán épp Vereczkey áll, a tárgyalások azonnal félbeszakadtak.

Érdekes módon a Németországban dolgozó Nánássy László pedig befektetői pénzből Debrecenben próbálkozott egy magán lombikbébi centrum létrehozásával. Már a műszereket is megvásárolták, amikor a terve meghiúsult.

Mindezek fényében ki tudja, hogy a korábbi befektetőként feltűnt tanácsadók mit javasolnak a hazai meddőség helyzetéről döntő célszemélyeknek. Persze az is lehet, hogy már sok minden eldőlt, amiről még elképzelésünk sincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!