4p

A 2022. november 2-án, ötnapos véleményezésre megküldött úgynevezett Takács-csomagra megszületett a Magyar Orvosi Kamara véleménye "az egészségügyi ellátórendszer megújításához szükséges intézkedésekről”. Úgy látják, sok mindenben nem történt előrelépés.

Sőt, november 9-én Takács Péter egészségügyi államtitkár fogadta is a MOK tárgyalóbizottságát, és szóban is egyeztettek.

A MOK mindenekelőtt fontosnak tartja, hogy hosszú halogatás után a kormány hozzákezd az egészségügyi átalakításához.

Ugyanakkor a tárgyaláson arra a felvetésre, hogy az előterjesztés nem elég komplex, számos fontos kérdésről – mint például a finanszírozás, vagy a köz- és magán együttélése –, azt mondta, hogy az előterjesztés nem egy komplex program, hanem a jogszabály-tervezet indoklása és értelmezése.

Pozitív, hogy tárgyaltak, de érdemi elmozdulást nem hozott a megbeszélés. Fotó: Depositphotos
Pozitív, hogy tárgyaltak, de érdemi elmozdulást nem hozott a megbeszélés. Fotó: Depositphotos

Takács Péter kijelentette: az alapvető cél a változások elindításához szükséges törvényi háttér megteremtése.

A MOK szerint az előterjesztés olyan fontos kérdésekkel, mint a köz- és magánegészségügy viszonya, általában az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos kérdések, vagy a finanszírozás – nem foglalkozik.

A háziorvosi rendszer átalakításával kapcsolatban viszont Takács Péter elmondta, hogy az üres praxisok formális felszámolása az elsődleges cél, tehát praxisjogot nem fognak senkitől elvenni, ezért annak a kárpótlása sem merül fel. 

A legfontosabb, hogy a tartósan betöltetlen praxisok ne helyettesítéssel legyenek megoldva, hanem a praxis határok egyenletesebb méretű elosztásával valóban betöltött körzetekké alakuljanak át.

Az Országos Mentőszolgálat által koordinált ügyeleti rendszerről a MOK elmondta, hogy ezzel kapcsolatban vannak kétségeik.

Főleg a háziorvosi kar életkori sajátosságai miatt az ügyeletet bizonyosan nem mindenki fogja/akarja vállalni, ez akár további praxismegszűnésekkel is járhat, s hogy a Hajdú-Bihar megyei modellkísérletet csak részben tartják relevánsnak. Ugyanakkor egyetértés volt abban, hogy a körzethatárok kijelölésének jogát az OKFŐ-höz kell telepíteni.

A járóbeteg szakellátás tekintetében sikerült tisztázni azt, hogy a rendelőintézetek átvétele egy folyamat, nem pedig egy egylépcsős-határnapos kötelezettség, és a fenntartásra vonatkozik, sem a tulajdont, sem a működtetést nem érinti. 

A kórházi átalakításokkal kapcsolatban már nem volt ilyen nagy egyetértés,és bár fontosnak tartják a tervezetben említett teljesítménymérést, de az alapbér ehhez kapcsolt csökkentését nem tudják elfogadni, s változatlanul négyelemű jövedelemszerkezetet tud csak elképzelni.

"A 2023. január 1-től bevezetni kívánt teljesítménymérésről semmilyen információnk nincs, tehát elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a hátralévő másfél hónap alatt konszenzusos mérési technikát lehet kidolgozni, valamint fél év alatt ez alapján már valós, és béreltérítéshez kötött értékelést lehet készíteni" - véli a MOK.

A másfél órás tárgyalás után a MOK úgy látja, hogy sok mindenről tudtak tárgyalni, korrigálni, és magyarázatokat is adott Takács Péter egy-egy felvetésre, de érdemi kérdésekben (indikátor alapú negatív béreltérítés, a személyes közreműködés generális felszámolása) az álláspontok nem közeledtek.

"Tehát az államtitkár is kitartott az előterjesztésben leírtak mellett és a MOK elnöksége is egyértelműsítette, hogy a teljesítmény-mérés bevezetésének  módját és ütemezését elsietettnek és nem kellően kimunkáltnak tartjuk, és az alapbér ehhez kapcsolt csökkentését visszaélésekre módot adónak, a feudális viszonyrendszert megerősítőnek, egészében és kontraproduktívnak tartjuk. Bár magát az intézményi, és abban az egyéni teljesítmény mérésének előkészítését, kidolgozását, majd megfelelő gyakorlati próba után a bevezetését támogatjuk, de az alapbér negatív eltérítésének kérdésében nem vagyunk hajlandóak kompromisszumra - írják összefoglalójukban a MOK honlapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!