2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kórházi adósságok az egekben, a beszállítók óriási bajban.

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány - mondta az Economx-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A négy orvosegyetem adóssága egy hónap alatt 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 6,3 milliárd forinttal emelkedett az adósság – tette hozzá a szakértő.

Megállíthatatlannak tűnik a kórházi adósságok növekedése
Megállíthatatlannak tűnik a kórházi adósságok növekedése
Fotó: Depositphotos

Rásky a kórházi adósságokkal kapcsolatban elmondta, a kintlévőség nagy része - 75 százaléka - az orvostechnikai beszállítók felé irányul. Az OSZ egyik félelme pedig az, hogy megint el fogják téríteni az egyes intézményekre vetített pluszforrásokat, jutalmazó, büntető elv jöhet.

Egy április közepén megjelent kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésre. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, valamint a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok a 2024. február 29. napján fennálló, lejárt tartozásállományuk alapján részesülnek a központi működési támogatásból. Az adósságokat május 31-ig kell az közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak rendezniük. A Belügyminisztérium pedig az MTI-OS-hez elküldött közleményében azt írta, hogy a működési támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatók részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!