3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Földi Judit, a Demokratikus Koalíció képviselője azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, miért menekülnek külföldre a meddő párok, ha Magyarországon ingyenes az ellátásuk. Korábbi cikkünk nyomán próbált választ kapni a politikus.

Sajnos ez nem sikerült. Földi Judit cikkünkre hivatkozva - miszerint a meddőségi kezelések ingyenessége ellenére egyre több magyar pár keresi fel a szomszédos országok lombikintézeteit – arra volt kíváncsi, vajon mi lehet ennek az oka.

A lapunk által megkérdezett cseh és szlovák lombikintézetek szerint a külföldi klinikákon nagyobb eséllyel születnek az ottani kezelésekből gyermekek. A cikkünkben megszólaltatottak azt mesélték, hogy külföldön a vizsgálatok nem futószalagszerűen folynak, több előszűrést végeznek és a szakorvos sokkal több időt szán egy-egy páciensre, mint Magyarországon, a kezeléseknél nincsenek várólisták.

Az ingyenes meddőségi kezelések ellenére egyre nő a külföldre utazó párok száma
Az ingyenes meddőségi kezelések ellenére egyre nő a külföldre utazó párok száma
Fotó: Depositphotos

Probléma még az is, hogy a 40 év felettiekkel már nem igazából foglalkoznak a magyar intézményekben. A külön vizsgálatok elvégzése általában magánrendeléseken történik, amely nagyon sokba kerül a pároknak. A kezelések száma ugyan megduplázódott, a vártnál azonban sokkal kevesebb gyermek született az intézetek túlterheltsége és a beavatkozások hatékonyságának romlása miatt.

Ezért Földi Judit arról faggatta a minisztert írásban, hogy

  • mikor számolja fel a kormány a meddőségi eljárásoknál is tapasztalható várólistákat?
  • miért nem teszi ingyenessé a kormány egyes kapcsolódó vizsgálatokat? (erről cikkünkben nem tettünk említést – a szerk.)
  • mit tesz a kormány azért, hogy a meddőségkezelési eljárások során elérje a 2016. évi sikerrátát? (2016-ban a megszületett gyermekek száma 1190, a betegszám 5701 volt, ez több, mint 20 százalékos arány)
  • hány fővel emelkedett az átvett intézményekben a személyi állományi létszám 2023-ban 2022-höz képest?

A kérdésekre Rétvári Bence államtitkár parlamenti válaszában kifejtette, hogy a meddőségkezelési eljárásoknál hagyományos értelemben nincs várólista, ugyanis a kezeléseket és a kapcsolódó vizsgálatokat a női páciensek biológiai ciklusainak figyelembevételével lehet csak elvégezni. Mint írja: „A kivizsgálás az első konzultációval kezdődik, azt követően pedig már jellemzően a páciens ciklusától függően, 30-60 nap telik el addig, amíg az IVF-program elindulhat. Ez idő alatt történnek a szükséges vizsgálatok, amelyek már a kezelés részét képezik”.

Rétvári azt is hozzáteszi: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) januári adatai szerint az országos átlag 62 nap, vagyis ennyi idő telik el a jelentkezés és az első konzultáció között. (Ha azonban ez a 62 nap átlag, akkor ezt azt jelenti, hogy egyes klinikákon ennél jóval több nap is eltelhet, ami már jelentős várakozási időnek számít, azaz egyes helyeken valóban van várólista – a szerk.).

Ezek után Rétvári Bence arra hívja fel a figyelmet, hogy a DK képviselője által felvetett vizsgálatok közfinanszírozott ellátások.

Ám az eredeti kérdésre, miszerint miért menekülnek külföldre a meddő párok külföldre, semmilyen indokot vagy feltételezést nem jelölt meg az államtitkár, tehát továbbra is a külföldi meddőségi centrumokba utazó magyar nők és a külföldi lombikklinikák vezetőinek nyilatkozatára lehet támaszkodni a kérdéssel kapcsolatban.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!