<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Változik az orvosi ügyelet száma, már nem a 112-t, hanem a 1830-at kell hívni.

Központosítják az ügyeleti ellátás rendszerét: a pácienseknek ezentúl mindenhol a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívniuk, ezen a központi telefonszámon lesz az ellátásszervezés. 

"Az új rendszert vármegyéről vármegyére, fokozatosan fogják bevezetni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a kövekező lépésről"

-  mondta  Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amit az Index szemlézett.

Jegyezzük meg: 1830. Fotó: Depositphotos
Jegyezzük meg: 1830. Fotó: Depositphotos

A mentőszolgálat munkatársa kikérdezi a beteget, és az állapotától függően hozza meg a döntést. Vagy ellátja tanácsokkal, és azt mondja, hogy ha a panaszai nem romlanak, várja meg a másnapi háziorvosi rendelést, vagy pedig – ha a betegnek ügyeleti ellátásra van szüksége – este 10 óráig a központi háziorvosi ügyeletre irányítja, esetleg egy mentőtisztet vezényel ki hozzá. Ha pedig a beteg nagyon súlyos állapotban van, azonnal mentőautót küldenek érte.

Takács Péter szerint az átszervezéssel gyorsabban kerül mindenki az állapotának megfelelő helyre. Hozzátette, hogy Hajdú-Bihar vármegyében másfél évig már tesztelték az új rendszert, és azt tapasztalták, hogy délután 4 és este 10 óra között elsősorban háziorvosi kompetenciára van szükség a beteg hirtelen állapotromlása miatt, este 10 óra után azonban tényleg csak az megy orvoshoz, akinek nagy baja van, és sürgősségi ellátásra van szüksége.

Az államtitkár elmondta azt is: Hajdú-Bihar után először Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével bővítik a rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével, és így, vármegyéről vármegyére haladva terjesztik majd ki. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.