2p

Változik az orvosi ügyelet száma, már nem a 112-t, hanem a 1830-at kell hívni.

Központosítják az ügyeleti ellátás rendszerét: a pácienseknek ezentúl mindenhol a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívniuk, ezen a központi telefonszámon lesz az ellátásszervezés. 

"Az új rendszert vármegyéről vármegyére, fokozatosan fogják bevezetni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a kövekező lépésről"

-  mondta  Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amit az Index szemlézett.

Jegyezzük meg: 1830. Fotó: Depositphotos
Jegyezzük meg: 1830. Fotó: Depositphotos

A mentőszolgálat munkatársa kikérdezi a beteget, és az állapotától függően hozza meg a döntést. Vagy ellátja tanácsokkal, és azt mondja, hogy ha a panaszai nem romlanak, várja meg a másnapi háziorvosi rendelést, vagy pedig – ha a betegnek ügyeleti ellátásra van szüksége – este 10 óráig a központi háziorvosi ügyeletre irányítja, esetleg egy mentőtisztet vezényel ki hozzá. Ha pedig a beteg nagyon súlyos állapotban van, azonnal mentőautót küldenek érte.

Takács Péter szerint az átszervezéssel gyorsabban kerül mindenki az állapotának megfelelő helyre. Hozzátette, hogy Hajdú-Bihar vármegyében másfél évig már tesztelték az új rendszert, és azt tapasztalták, hogy délután 4 és este 10 óra között elsősorban háziorvosi kompetenciára van szükség a beteg hirtelen állapotromlása miatt, este 10 óra után azonban tényleg csak az megy orvoshoz, akinek nagy baja van, és sürgősségi ellátásra van szüksége.

Az államtitkár elmondta azt is: Hajdú-Bihar után először Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével bővítik a rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével, és így, vármegyéről vármegyére haladva terjesztik majd ki. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!