<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Költségcsökkentési kényszere miatt számos, irodát bérlő cég az irodahasználat racionalizálásával tervezi lefaragni működési költségeit. A túlzott egyszerűsítés azonban a jó munkahelyi közérzet romlásával járhat, így amit a bérlő nyer az irodaköltség csökkentésével, könnyen elveszítheti a munkatársak hatékonyságának és motiváltságának csökkenésével. A hatékony iroda és az emberközpontú munkaterület együttes kialakítását legkönnyebben az ingatlanfejlesztés tervezési fázisában lehet megteremteni.

Ma már általánosan alkalmazott megoldás a desk sharing, a többek által közösen használt munkaasztal, a hosteling,vagyis az alkalmi irodahely, vagy akár a teleworking, az otthonról, vagy egyéb külső helyről végzett távmunka, illetve az iroda egyterűsítése. Ezekkel egyszerűen csökkenthető a bérelt terület nagysága és az iroda-használati költségek. Az ingatlanmenedzserek azonban gyakran elfelejtkeznek ezeknek a megoldásoknak a munkakörnyezetet sújtó következményeiről: zsúfolt terek, az egyéniséget teljesen nélkülöző nyílt terű irodák – ezek negatív hatása a munkatársakra gyakran többet elvesz a termelékenységből és az eredményből, mint a lehetséges megtakarítás hatása.

"Az új kor irodistáitól egyre inkább elvárás a kreatív, egyéni és elkötelezett munkavégzés. Egy lélektelen irodagép közege az alkotás ihletét pillanatok alatt le tudja rombolni" – mondta Hajnal István, a Biggeorge’s - NV., a Bécsi Corner irodaház fejlesztőjének vezérigazgatója. A munkáltató érdeke tehát, hogy az irodaterek hatékonyságára vonatkozó módszereket, javaslatokat olyan elemekkel bővítse, amelyek segítik a céggel való azonosulást, a munkavégzés hatékonyságát, az egyéni munkatársi kezdeményezések kibontását, vagyis a hatékony munkavégzést.

"Az optimális irodakialakítás nem a berendezéssel kezdődik, hanem sokkal hamarabb, az ingatlanfejlesztés kezdeti stádiumában. A hatékony munkavégzés kulcsa a hely- és költségtakarékos elhelyezés és a dolgozóközpontú iroda kialakítás közötti egyensúly megtalálása. Minden olyan módszer, amely segíti a munkatársak jobb munkakörülményeinek kialakítását, könnyebbé teszi az azonosulásukat munkahelyükkel. Ennek elsődleges feltétele maga az irodaépület, hiszen egy egyedi, jól beazonosítható épület könnyebbé teszi a hatékony munkavégzést" – emelte ki Hajnal István.

A dolgozók számára a munkaállomások megítélésekor fontos a természetes megvilágítás. A minél több jól megvilágított munkaállomás lehetőségét csak a tervezési fázisban lehet megteremteni, ezért az emberközpontú iroda tervezésekor ez kiemelt figyelmet érdemel. Az irodai tereknél, az ún. tájszerű belső elrendezéssel, pihenőszigetek kialakításával, a projekt-terek és az egyéni terek kombinálásával lazítani lehet a sűrű ültetési elrendezésen.

Az egyterű irodákban térképző bútorokkal lehet úgy kialakítani a munkatereket, hogy a dolgozók csoportjai zavartalanul, egymástól elválasztva dolgozhassanak, de az egyterűségből adódó helytakarékosság is megvalósuljon. Az ilyen egyterű elrendezésnél fontos, hogy a dolgozóknak legyen lehetőségük munkaterületüket személyessé tenni. Ez növeli a komfortérzetet, a dolgozó sajátjának érzi az irodát, saját mikrovilágot tud kialakítani, ezeknek pedig pozitív hatása van hatékonyságára.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.