2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon, így kisebb tere maradt az alkuknak. Ennek ellenére a vásárlás utolsó fázisa egyes esetekben még mindig igen jelentős megtakarítást kínálhat a vevők számára.

Az alkuk lehetősége március-május között bár kis mértékben, de tovább szűkült. Az OTP Ingatlanpont friss statisztikái alapján országos átlagban 6,4 százalékot „beszélhettek le” a vevők az általuk kiszemelt otthonok árából a vásárlás végfázisában, az utolsó irányárhoz képest. Ez 0,1 százalékponttal kisebb, mint amit a téli hónapokban elérhettek.

Vidéken általános volt a vevők alkupozíciójának csökkenése, a legnagyobb mértékben a megyei jogú városokban (-6,3 százalék → -5,5 százalék), csekélyebb a kisebb városokban (-7,9 százalék → -7,5 szűzalék) míg a községekben leginkább stagnált (-7,9 százalék → -7,8 százalék). Ebben az időszakban Budapest bizonyult trendtörőnek (-3,0 százalék → -3,2 százalék), ám ott már a megelőző hat hónapban igen erős volt az alkuk gyengülése (-4,6 százalék → -3,0 százalék). 

A legerősebb csökkenés a panellakásoknál mutatkozott (-4,6 százalék → -3,5 százalék). Most mindenütt ezek a – hasonlóságuk és tömegességük miatt könnyebben árazható – otthonok kínálják a legszűkebb pályát az alkudozó vevőknek. Az átlagosan elérhető vevői alku a fővárosban 2,7, a megyeszékhelyeken 3,6, míg a kisebb városokban 4,4 százalék. A hagyományos építésű lakásoknál és a házaknál egyaránt 0,3 százalékponttal mérséklődött az átlagos alkulehetőség (-4,4 százalék → -4,1 százalék, illetve -8,3 százalék → -8,0 százalék).
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!