6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mesterséges intelligencia már csaknem minden szektorba eljutott, most a bíróságokon fog segíteni ítéletet hozni. A szoftver örökre megváltoztathatja az igazságszolgáltatás világát, azonban az ember helyett döntő - és már konkrét ítéletet is hozó - gépek komoly kockázatot jelenthetnek, ha nem megfelelően használjuk őket a jövőben.

A digitalizáció fénykorában a mesterséges intelligencia megjelenése számos terület működését változtatja meg, egyúttal egyre több embernek veszi át feladatait. Ez nem csak a munkaadókat tehermentesíti, de a munkamenetet is jelentősen felgyorsítja – az automatizáció ugyanis már nem csak a kétkezű, hanem a szellemi munkák területére is betört és több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek munkáját veszi át gond nélkül.

A mesterséges intelligencia (AI) a jog világába is egyre jobban beszivárog, ezzel pedig bírók, ügyvédek és más jogi szakemberek munkáját könnyíti meg: a Prometea nevű AI emberi beavatkozás nélkül képes jogi dokumentumok elkészítésére, ráadásul a bírósági ítélettel kapcsolatos javaslatokat is tud tenni a korábbi precedenseket mérlegelve – írja PrivátbankárBloomberg nyomán.

A telefonon felhívható szoftver csupán az ügyirat számát kéri, ami alapján pár másodpercen belül határozati javaslatot generál, ellátva a buenos aires-i ügyészség fejlécével és minden szükséges szakzsargonnal – mindezt ügyvédek vagy jogi szakértők segítsége nélkül. Argentínában a kerületi ügyészség fogalmazza meg a döntéseket, amelyeket a bírák vagy elutasítanak és újat írnak, vagy egyszerűen jóváhagyják.

Nagy az érdeklődés

A mesterséges intelligencia természetesen nem gyilkossági ügyekben hoz ítéletet, egyszerűbb jogi procedúrák esetében azonban sikeresen automatizálta az igazságszolgáltatási eljárásokat. A kerületi ügyészség szerint a irodában munkálkodó 15 jogásznak így kevesebb ügyre kell figyelnie, amivel a korábban fél év alatt lebonyolítható ügyeket heteken belül megoldják.

Az Ingacio Raffa nevéhez fűződő startup a kerületi ügyészséggel karöltve alkotta meg az intelligens programot. Az ügyészség szerint a szoftver segítséget nyújt kiszűrni a könnyen automatizálható jogi tevékenységeket, a humán erőforrásokat így összetettebb feladatok felé tudják irányítani – a korrektúraolvasással megbízott szakemberek ráadásul ritkán találnak hibát az elkészült dokumentumokban. A mesterséges intelligencia komoly figyelmet kapott az ENSZ, a Világbank-csoport és az Amerikai Fejlesztési Bank részéről, akik szintén szívesen integrálnák a programot a napi ügyintézésbe.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció

Ugyanerről írt nemrégen a Taxatative blog, az alapító-vezető Jalsovszky Pál vezette Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogja is. 

"Miért kellene egy szerződést ügyvédeknek írniuk? Valljuk be, a szerződések legtöbbször olyan panelekből állnak, amelyek megfelelő beprogramozásával és intelligens kombinálásával az adott élethelyzetre megfelelő szerződés elkészítése nagy százalékban automatizálható. Tipikusan ebbe a körbe tartoznak a társasági szerződések, az egyszerűbb ingatlan adásvételi szerződések, vagy a biztosítéki szerződések, de ne higgyük azt, hogy egy multinacionális részvény adásvételi szerződés ne lenne jelentős részében jogi gépek által elkészíthető. Hasonló szerepet kaphat a mesterséges intelligencia egy-egy jogi átvilágítás során. Egy megfelelően betanított gép ugyanis lényegesen nagyobb hatékonysággal tud egy sokszor több tízezer oldalas dokumentumcsomagot átnézni és abból a jogilag releváns részleteket kiszűrni, mint bármely emberi agy.

És mindez csupán a kezdet. Jelenleg ugyan sci-fi-nek tűnnek, de előbb-utóbb várhatóan meg fognak jelenni azok az alkalmazások, amelyek egy élethelyzet teljes körű leírása esetén, emberi beavatkozás nélkül megadják az ügyfélnek az adott szituációra vonatkozó jogi véleményt. Ugyanígy nem áll messze a képzelettől a bírósági munka automatizálhatósága sem: a tényállási elemek megfelelő módon való betáplálása esetén egy jól idomított szoftver alkalmas lehet arra, hogy az irányadó jogszabályokat szisztematikusan feldolgozza és az ügyre vonatkozó ítéletet egy gombnyomásra meghozza. És ne felejtsük el, abban a világban, amikor az élethelyzetek bonyolultsága, valamint a jogszabályok és precedens értékű határozatok szövevényes világa azok emberi aggyal való átláthatóságát és feldolgozhatóságát egyre inkább lehetetlenné teszi, a mesterséges intelligenciát használó megoldásokra egyre nagyobb szükség mutatkozik."

... 

Lesznek ugyan továbbra is olyan jogászok, akik az intelligens rendszereket megalkották és ezért tudják, hogy azok hogyan működnek; valamint olyanok is, akik az intelligens rendszerek logikáját megértik és egy mesterségesen generált szerződéshez még érdemben hozzá tudnak nyúlni – de ők lesznek kisebbségben. Az ügyvédi szakma átlagos képviselője sokkal inkább egy általa is csak homályosan ismert rendszer felhasználója lesz. 

Nem helyettesítheti az embert

Egy éve még egy egyszerű ittas vezetéssel kapcsolatban is 111-szer kellett kitölteni ugyanazt a 39 pontot. Bár egy ilyen eset kapcsán most is meg kell adni a vádlott személyes adatait, de dokumentumonként csupán egyszer. A Prometea ráadásul képes fordítani is, így nyelvi akadályokról sem beszélhetünk. Az alkotók több mint 300 ezer bírósági határozatot és mintegy 2000 jogerős ítéletet vittek be a rendszerbe. Az új dokumentumokat a rendszer párosítja a leghasonlóbb határozattal, így a szoftver képes előre jelezni, mi a várható ítélet az üggyel kapcsolatban.

Az eddigi 33 javaslat mindegyikét elfogadták a bírák, és további 84 ügyben lesz még a bíróság segítségére. Ezequiel González, az Oxfordi Egyetem egyik professzora szerint a program hosszútávon sem képes helyettesíteni az emberi tényezőt, csupán áramvonalasítani tudja majd bizonyos ügyek kezelését. Ennek ellenére még a támogatók között is vannak, akik aggodalmuknak adtak hangot, az igazságszolgáltatás– figyelembe véve a különböző országok jogi rendszereinek különbségeit – összetettsége miatt ugyanis számos hibás ítélet is születhetne. Az alkotók ugyanakkor nem kívánják kivenni a bírák kezéből a döntést – csupán segítenék azt.

Ma már a csapból is az folyik, hogy hamarosan tényleg jönnek a robotok, és elveszik az emberek munkáját, azonban számos szakértő egy ennél kevésbé riasztó jövőképet tart valószínűnek: az ember-robot együttműködésre alapuló jövőt. Az együttélés - vagy inkább közös működés - koncepciójának alapja pedig az, hogy vagy nem lesznek elég fejlettek a gépek ahhoz, hogy ki lehessen velük váltani minden emberi tényezőt, vagy olyan döntéseket kellene hozniuk, melyek túlzottan komoly következményekkel járhatnak az emberre nézve ahhoz, hogy a robotokra bízzuk a meghozatalukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!