5p

Cliff Moyce azt állítja, a mesterséges intelligencia térhódítása rúgja be a negyedik ipari forradalmat.

A mesterséges intelligencia, vagyis robotok térhódítása kapcsán a legtöbb előrejelzés minimum borúlátó. A témával foglalkozó cikkek egymásra licitálnak abban, hogy hány munkahelyet tüntet majd el az AI, és abban is, hogy megpróbálják hatásosan érzékeltetni, mekkora kihívás elé állítja az emberiséget az, hogy átvezessük a gépek miatt fölöslegessé váló emberi dolgozókat valahová máshová a munkaerőpiacon. Cliff Moyce, a DataArt szoftverfejlesztő cég pénzügyi szakértője nem ebből az irányból közelít a témához. Szerinte nem kell túlzottan félni, mert az AI nem hogy felzabálja majd az emberek elől a munkahelyeket, hanem ehelyett egy csomó újat teremt, sőt, szerinte a mesterséges intelligencia térhódítása hozza el a negyedik ipari forradalmat. A szakember az Itproportalon érvelt.

Moyce azzal kezdi a magyarázatát, hogy a robotok elveszik a munkánkat-felfogás eleve tévedésen alapul. Mégpedig azon, hogy a gépeket azokra a munkákra eresztik rá, melyeket az emberek végeznek. Ezzel ellentétben szerinte a robotok azokat a munkákat végzik el, melyek ellátásához az embernek nem állnak a rendelkezésére a megfelelő eszközök, illetve nem is az emberek helyett végzik el a munkát, hanem segítenek nekünk, könnyítenek és gyorsítanak a feladatok megoldásán. Mint Moyce írja, a legutóbbi komoly váltást elhozó számítógépek sem nyírták ki tömegével a régebbi munkahelyeket, ellenben új iparágakat, új piacokat teremtettek számos új elhelyezkedési lehetőséggel.

Hasonlót vár az AI még komolyabb felfutásától is. Itt a rettegő hangok érthetőek, sőt, természetesek. Az emberi fejlődésnek ugyanis minden egyes paradigmaváltó pillanatában felerősödött az új technológiáktól való félelem. Annak idején az első ipari forradalmat elindító szövőgépeket is ellenezték, attól tartva, hogy azok elveszik a munkát, hiszen a gépesítéssel ugyanazon idő alatt több ruhát lehetett gyártani, vagyis a termelés egycsapásra kevesebb pénzbe és emberi erőforrásba került. Ezzel szemben az történt, hogy a ruhák iránti kereslet az előállítási költségek nagyarányú olcsósodásával az egekbe szökött, a szövőgép közvetlenül és közvetve munkahelyek millióit teremtette meg, és az automatizáció egy sor új módszer és eszköz előtt tárta szélesre az ajtót. Ugyanez játszódott le a mezőgazdaság és a gépgyártás automatizálásával is. A robotoknak a korabeli felfogás szerint az emberi autóépítés végét kellett volna jelenteniük, ezzel szemben ma több ember dolgozik az autóiparban világszerte, mint valaha, mivel a költségek csökkentek, a kereslet pedig megugrott.

Napjainkból is hoz példát ugyanerre a jelenségre Moyce. A szakember a The Economist 2016-os írását citálja, mely a dokumentumelemző szoftverek munkaerőpiac-serkentő hatását írta le. A nagy mennyiségű jogi dokumentumok elemzésére képes programok bevezetése automatikusan csökkentette a keresés költségeit, ami pedig azonnal a kereslet felpörgéséhez vezetett. Tehát a kedvezőbb ár miatt egyszerre sokkal többen kezdtek el iratokat kikérni, így a kérelmekkel foglalkozó - szoftverkezelő - hivatalnokok száma 14 év alatt 15 százalékkal nőtt. Mindezt úgy, hogy a szoftver bemutatásakor sokan ugyanezen hivatalnokok kihalását jósolták.

Eddig az AI is több munkahelyet hozott létre, mint amennyit valaha is felzabált, és a jelek szerint ez így is fog folytatódni. A technológiai és üzleti trendek kutatásával foglalkozó Constellation Research azt jósolja, hogy az AI piac 2020-ra 100 milliárd dollárt ér majd. Az AI által létrehozott munkahelyek közül pedig több olyan pozíció, amely korábban soha nem létezett. Ugyanez történt a széles körben hozzáférhetőő internet beköszöntével, ld. az e-kereskedelem, a mobil technológiák és a dolgok internete (Internet of Things) szolgáltatásai.

Az AI számára most Moyce szerint három nagy terület nyílik meg:

  • strukturált és strukturálatlan adathalmazokból kiindulva deep learninggel stratégiákat kidolgozni cégeknek, de akár kormányhivataloknak is
  • big data analízist használni a működési kockázatkezelés és működési tervezés támogatására
  • AI-val előrejelezni a pénzügyi turbulenciát, és megsaccolni annak hatásait

A munkaadók most az AI kapcsán leginkább az adaptív szoftverfejlesztéssel, a beszéd- és arcfelismeréssel, a mesterséges ideghálózatokkal, a mintafelismeréssel, a deep learniggel és Big Data-val barátságban lévő szakembereket keresik. Moyce szerint azonban az AI nemcsak rengeteg új munkahelyet teremt majd, de elhozza a negyedik ipari forradalmat is. Az ezzel feltételezhetően eljövő fizikai, biológiai és technológiai konvergencia pedig a mennyiség mellett teljesen újszerű minőséget is hoz, olyan termékek, szolgáltatások születhetnek, melyeket most még el sem tudunk képzelni, hiszen azok előtt csak az eljövendő paradigmaváltás nyitja majd meg a kaput. Moyce szerint az AI már idén sokkal jobban fel fogja forgatni a világot, és több munkahelyet teremt majd, mint eddig, és ez még csak a kezdet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!