<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A chatbotok magyarországi tanítói kevesen vannak, az irányukba támasztott követelmények a kereslet növekedésével pedig egyre csak nagyobbak.

Nehéz helyzetbe kerültek a magyar startup ökoszisztéma kiemelkedő szereplői, a mesterséges intelligenciával működő chatbotok hazai tanítói. A munkahelyi túlterhelés ellen felszólaló magyar robottanítók körében az első iparági szakszervezet megalapítása is felmerült. A globális chatbottechnológia robbanásszerű népszerűségével arányosan megnőtt a hazai MI-chatbotok iránti kereslet is, amely minden korábbinál nagyobb terhet ró az új szakma képviselőire – áll a Talk-A-Bot Kft. lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

„Hat éve csinálom ezt, de soha nem kellett úgy és annyit dolgozni, mint az elmúlt időszakban. Nem csak az a baj, hogy hirtelen a digitális jelenléttel legkevésbé sem vádolható cégek is mindentudó okostechnológiát akarnak, vagy hogy suk-sükölő felhasználók számára kell pallérozott tudású robotokat készíteni, mert ezt megszoktuk. De az felháborító, hogy olyan teljesítményértékelési rendszert akarnak bevezetni a munkánkban, amelynek mesterséges intelligenciáját mi magunk tanítottuk be napokkal korábban. És még csak szakszervezetet sem tudunk alapítani, hiszen egy alapszervezethez legalább öt tagra van szükség, és mi meg csak ketten vagyunk” – mondta a nevét elhallgatni kívánó vezető állású robottanító.

Mint a Talk-A-Bot közleménye írja, robottanítókban nem bővelkedik a hazai piac. A komplex, egyszerre informatikai, nyelvészeti, valamint kreatív írói készségekkel, valamint magas monotóniatűrő képességgel rendelkező szakemberekre a vállalatok digitális átállása miatt ugyanakkor kiemelkedő szüksége van a gazdaságnak.

„Be kell valljam, nem a legkönnyebb vezetői feladat az ország legkisebb létszámú szakmáját újabb kollégákkal bővíteni, így a megtartásra kell helyeznünk a hangsúlyt. A méltó bérezés mellett egyéni home office választást adunk a robottanítóknak, emellett kutyabarát munkahelyet és szabad szóhasználatú irodai légkört biztosítunk számukra, kiemelkedő alkalmakkor pedig egy-egy doboz vaníliás karikát is kapnak. Jelenleg itt tartunk, aztán meglátjuk mit hoz a jövő, hogyan tudunk a kollégák elégedettségén tovább javítani”

– mondta Deliága Ákos, a kkv-k számára mesterséges intelligenciával működő chatbotokat készítő vállalat, a Talk-A-Bot Kft alapítója.

A Talk-A-Bot mesterséges intelligenciával támogatott chatrobotokkal foglalkozó magyar alapítású vállalat. A cég több, mint 200 chatbotot szállított a hazai gazdaság szereplőinek. A vállalat alkalmazottai között vannak az ország első főállású robottanítói. A Talk-A-Bot nemrég közel egymilliárd forintos tőkét kapott közép-európai terjeszkedésre. Legújabb bejelentésük arról szólt, hogy a saját vállalatok számára készített chatbotjukba integrálták az elmúlt hetekben globális népszerűséget szerzett Chat GPT-t.