2p

Az önkormányzati választásokon a Fidesz 2452 mandátumot szerzett, szemben az öt évvel korábbi 3027-tel szemben. 

Bár a jogerős végeredményekre néhány helyen a belengetett újraszámlálások miatt még várni kell, az ország nagy részében már megvan a vasárnapi önkormányzati választások végeredménye. 

Megérkezett a mérleg
Megérkezett a mérleg
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A 444.hu összeálllítása szerint a Fidesz mint jelölőszervezet 2452 önkormányzati mandátumot szerzett, ami nagyon látványos visszaesés az öt évvel ezelőttihez képest: 575-tel kevesebb pozíciót jelent, mint az akkori 3027 volt. Ráadásul folyamatosan romló tendenciát jelez, hiszen 2014-ben még 3471 mandátumot szereztek a Fidesz-KDNP, vagy önállóan a Fidesz jelöltjei. A cikkből kiderül, hogy visszaesésben persze szerepe lehetett annak is, hogy egyes helyeken a korábban Fidesz-KDNP-sként indult jelöltek most függetlenként indultak és nyertek.

A legnagyobb mértékben értelemszerűen a fideszes települési képviselők száma csökkent, majdnem ötszázzal lesznek kevesebben, ez azt jelenti, hogy a korábbinál nagyjából negyedével kevesebb képviselőjük lesz. A fővárosi közgyűlésben az eddiginél hárommal kevesebb fideszes politikus ül majd, ez hasonló nagyságrendű, 23 százalékos visszaesés.

Hatvannéggyel kevesebb polgármestert ad ősztől a kormánypárt, vannak települések, ahol évtizedek után bukott a városvezetőjük, de olyan helyek is ellenzéki kézre kerültek, amik a rendszerváltás óta jobboldali irányítás alatt álltak, mint például Pápa. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!